Социализъм и реклама на „Златният ритон”


Социализъм и реклама на „Златният ритон”
„Град на мечтите” – социализъм преди, чалга сега
07 Декември 2012, Петък


„Кратка история на социалистическия реализъм” е дело на режисьора Иван Георгиев-Гец, син на големия актьор Георги Георгиев-Гец

Автор: Веселин Максимов

Събота е последният ден на деветнадесетото издание на фестивала за документално и анимационно кино „Златният ритон”, който за пореден път радва любителите на този жанр в общо три киносалона в Пловдив. А това е истинска радост – общо 89 филма, абсолютно всички с вход свободен.
Особено любопитните и интересни ленти в последните дни са три. „Нашата стока е най-голямата реклама”, „Кратка история на социалистическия реализъм” и „Град на мечти”.

Първият филм разказва по изключителен начин за първите стъпки на рекламата у нас, веднага след освобождението от османско робство. От него можете да разберете, че рекламите не са измислени през последните 20 години и далеч не винаги са били толкова противни, колкото тези, които в момента бълват почти всички телевизии.
От четката и пастата за зъби, през супер ваксата за обувки, та до новите корсети и банели, с които мадамите от началото на века са помагали на своя чар и красота – всичко това е било представено по онзи напорист, надъхан, макар и вече от погледа на времето леко смешен и наивен начин.

А в ролята на глашатая е (колко на място!) eдин от най-големите зевзеци в българския телевизионен свят Джони Пенков.
„Кратка история на социалистическия реализъм” е дело на режисьора Иван Георгиев-Гец, син на големия актьор Георги Георгиев-Гец и както правилно предполагате, разказва за онези времена на големия застой, които, оказа се, са оставили нашата България много назад, в сравнение с повечето европейски страни.

В работата на Гец обаче тежкоморални и високопарни ругатни към това време няма. Самият той казва за своя филм: „Имало е хора, които са се борили със системата, има и такива, които са били приобщени. В България съпротивата е била най-малка, вярно я. А може би пък тук натискът е бил най-голям? Не искам да съдя никого. Но нека се знае какво е било.”
С купища документи, архивни кадри и изследвания режисьорът показва развитието, разцвета и упадъка на този „стил в изкуството”. С умерена болка и чувство за хумор.

„Град на мечти” на Светослав Драганов разказва за Димитровград – построен насред голото поле с потта и кръвта на стотици хиляди млади българи. Лентата е проследила града от неговото възникване, през годините, когато беше символ на социализма, до днес, когато се е превърнал в жалка карикатура на себе си. Димитровград – най-голямата работническа спалня преди години, а днес – роден дом и Мека на чалгата и глупостта в съвременния живот на България.
Всеки един от трите филма си заслужава гледането. Затова, ако сте от Пловдив или ако днес или утре имате път натам, можете да ги видите.



Символите на социалистическия реализъм от задния двор

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки