„Балкан фолк акустик” популяризира културата ни в Полша


„Балкан фолк акустик” популяризира културата ни в Полша
Фронтмените на „Балкан фолк акустик” – китаристът Димчо Ангелов и акордеонистът Евгени Генов, радват вече 15 години българската общност в Полша
04 Декември 2012, Вторник


В средата на ноември българската общност в полския град Вроцлав имаше специален повод за празник.

Автор: Георги Ваташки

На 14 ноември  тя чества основаването на групата „Балкан фолк акустик”, която радва вече 15 години нашите сънародници в Полша и популяризира българската култура в този край на Европа. Публиката на юбилейния концерт бе съставена не само от нашенци, но и от много поляци, които редовно следят изявите на групата. На сцената до фронтмените на „Балкан фолк акустик” – китариста Димчо Ангелов и акордеониста Евгени Генов, се качиха и известни полски състави като „Худоба“, „Кшива гжива“ и „Сиера Манта“.

Създателят на формацията  Димчо Ангелов е и председател на асоциацията „Приятели на България”. Той е живата легенда на  българската общност в университетския град на р. Одра. С любов към музиката той е закърмен още в родния си град Узунджово, известно с големите си панаири, провеждани там още от епохата на Възраждането. След като през 1980 г. обаче  завършва техническо образование във Вроцлав, остава да живее в града. Първоначално създава групата „Траки”, която изпълнява българска музика по полските клубове. В края на 70-те години на миналия век се включва активно в Международната музикална група „Терра”, в която участват изпълнители от 40 страни.

Благодарение на Ангелов в изявите на формацията, която е по-скоро музикален експеримент, наред с изпълнения в най-различни стилове, се появяват и български песни и танци  – от  ръченица до рокаджийски парчета.
Логично идва ред на обособяването през 1997 г. на вече чисто фолклорната „Балкан фолк акустик". Нейните музиканти често гостуват  и в други полски градове, с което допринасят за разширяването на контактите между сънародниците ни в страната.

Формацията достойно представя българските обичаи и традиции по европейски сцени. Тя  редовно участва на редица музикални фестивали в Естония, Германия и Чехия. Димчо Ангелов стои в основата и на най-големия форум на родната култура в Полша.  Той и „Приятели на България” вече 14 години организират „Мартенски дни”, посветени на нашата страна.



В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки