Ердоган дава на съд турския сериал „Великолепният век“


Ердоган дава на съд турския сериал „Великолепният век“
Реджеп Ердоган
30 Ноември 2012, Петък


През последните два месеца 19 турски сериала са свалени преждевременно от екран


Турският премиер ислямист Реджеп Тайип Ердоган разкритикува популярния сериал „Великолепният век“, като заяви, че той противоречи на историята и на добрите мюсюлмански нрави. Реджеп Ердоган заплаши със съд създателите на сериала, защото образът на владетеля на Османската империя от периода на нейния разцвет е силно изопачен.
От една година сериалът разказва за управлението на един от най-известните османски султани Сюлейман Великолепни (1520-1566 г.) - военните му завоевания, дворцовите интриги и враждите в харема.

Сериалът е гледан от милиони зрители всяка седмица както в Турция, така и в Източна Европа.
Но поредицата, която показва Сюлейман с чаша алкохол в ръка или отдаден на плътски удоволствия, явно не е по вкуса на турския премиер. Според него това е подигравка с турските национални ценности, заради която създателите на филмовата поредица трябва да отговарят пред закона. Затова "ние сме сезирали съдебните власти и очакваме решение по въпроса", добавил премиерът.

Той осъди сериала в реч, насочена срещу критиците на външната му политика.
„Питат ни защо се занимаваме със случващото се в Ирак, в Сирия или в Газа. Но ние се интересуваме от всичко, свързано с нашите предци. Те познават нашите бащи и предци само чрез „Великолепният век“, но това не е Сюлейман, когото ние познаваме“, заяви Ердоган. „Той прекара тридесет години от живота си на седлото на кон, а не в дворци, както ни показват по телевизията. Осъждам режисьорите на този сериал и собствениците на тази телевизия. Тези, които си играят с ценностите на народа, трябва да получат урок“, посочи турският премиер.

Ердоган не е първият, който критикува „Великолепният век“.
Още първите епизоди на сериала предизвикаха многобройни брожения в политическите и религиозните среди. Ердоган очевидно е повлиян от негативните отзиви за филма, които валят в турския Съвет за радио и телевизия, където само месец след началото на излъчването на сериала са получени над 70 хиляди оплаквания от зрители, негодуващи от „неуважителния, неприличен и хедонистичен“ начин, по който е изобразен животът на султана.

Обект на полемика сред турците е най-вече представянето на жените в сериала и особено на любимата съпруга на султана - Рокселана, известна като Хюрем Султан - едно от момичетата в неговия харем, за което той, скъсвайки с традициите, се оженва.
Междувременно все по-често се коментира, че през последните два месеца 19 турски сериала са свалени преждевременно от екран.
Звездата на турското кино Кадир Инанър каза, че има криза в сектора на сериалите.

Според него една от причините е липсата на добри сценарии. Екранизирането дори на известни творби не е спасение, ако няма добри сценаристи, които да ги адаптират, казва той. Забуксува дори „Великолепният век“, който през миналия сезон бе безспорният фаворит.
След смъртта на сценаристката Мерал Окай, сценаристите от новия екип представят на екрана главно интриги в харема, заговори, убийства, които доста свалиха темпото и качеството на лентата, а и премиерът Реджеп Тайип Ердоган „наля масло в огъня“.

Цялата тази разправия звучи доста странно като се има предвид, че сериалът е порядъчно наситен с батални сцени, включително кофи цвъркаща навсякъде кръв, които величаят непомерно османското оръжие и жестокостта, с която Сюлейман поробва цяла Източна Европа. Това обаче очевидно е недостатъчно за турския премиер, а консервативният ислямист в него се бунтува дори срещу идеята, че звездният султан на империята се подвизава на екрана сред жени и алкохол.

Цялата тая кавга в Истанбул някак си напомня за времената, когато у нас сериалът за Левски бе оплют от партийните другари и завинаги заключен в архива на филмотеката, или пък за перипетиите на великия Андрей Тарковски около „Андрей Рубльов” и не само. И отново повдига много въпроси около националните идеали в една страна и свободния пазар на културата.




В категории: Международна политика , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
туркофоб от русе
01.12.2012 17:17:28
0
0
Прочетено в Интернет

За Турция, която е едно нищо, дивашка, варварска държава!

......Ами то освен армия и убийци Турция нищо друго не е създала като държава и народ. Всичко са взели от арабите и са го влошили....а езикът е грозен и недоразвит, елементарен....
5-6 курорта по Средиземно море - всичките бивши гръцки и византийски крепости. Няколко по - големи джамии – всичките са бивши български и гръцки църкви като Света София!
Най - големият град - бившата столица на Източната Римска Империя.
Култура - йок ! Азбука - дори и това не взеха от нас. От арабски - на латински букви. Световни постижения в областта на науката, изкуството, културата - нула.
Водач на 'нацията' Кемал Анатюрк- българомохамеданин, роден в село Голо бърдо, Албания. Майка – българка, баша - евреин.
Най - голямо постижение от 20 век - избиването на 1,5 милиона християни- арменци!
. Най - голямо икономическо постижение - окупиране на Северен Кипър и като резултат - стремглаво падане на стандарта и изхвърлянето на непризнатата нова република от преговорите за ЕС.
Какво, какво се е променило в тази средновековна Азия за 800 години –
същите ислямски забрадки и шалвари, същите миризливи и крадливи неграмотници, същите хора с по 7-8 сополиви деца, същите башибозуци и убийци...Двама писатели се появиха - единият го убиха, другият го забраниха...
Текст от един от форумите в Интернет


1
kapitana graf petko vojvoda
01.12.2012 12:08:52
0
0
dobre e da se pokasvat s filmi turskite istorii ot 1300 do dneshni dni
ot gledni toshki i na zarobenite i vladenite i vasalnite na turskite sultanski upravnizi i bashibosuzi
narodi i zemi kato balgaria ,garzia,sarbia,arabskite strani.armenia,irak,albania,
i drugi narodi,za da ne se natrapvat filmi i kartini ot turzia koito sa samo
propaganda v interes na turskite upravnizi i zeljat edno zamagljavane i porobvane na patriotishnoto sasnanie na balgari i nebalgari shiito dedi sa si patili ot turskite porobiteli
zatova ne na turzisazia,ne na ziganisazia,ne na komunisazia ,da na evropeisazia ,da na amerikanisazia ako imame jasni polsi ot tova.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки