Как продадохме интересите си в Резово в угода на Анкара


Как продадохме интересите си в Резово в угода на Анкара
Властта в България се дистанцира от протестите срещу проектите за изграждане на ТЕЦ и АЕЦ край Резово
23 Ноември 2012, Петък


Над 200 българи от общините Царево, Приморско и Созопол се събраха на факелен протест в Резово, до самата гранична ивица.


Автор: Георги Ваташки

Kаузата  им бе да се противопоставят на безумния проект на турския премиер Ердоган за изграждане на топлоелектроцентрала (ТЕЦ), която може да прерастне в атомна (АЕЦ).  Мястото на строежа е  град  Бекеджик, община Инеада, в непосредствена близост до българската територия.
На 17 ноември огньове пламнаха по едно и също време от двете страни на река Резовска. На отсрещния бряг застанаха турски природозащитници и множество жители на Лозенградска област, които също не са съгласни с намеренията на турското правителство.

Резово е разположено в природен резерват и една бъдеща атомна централа би унищожила уникалната му растителност и природа. Мястото е известно с най-големия масив лонгозна растителност в света, а популацията от водни лилии, редки птици и животни е впечатляваща.
Последствията за туристическият бранш ще бъдат повече от катастрофални, а той е основният поминък на хората от региона. Сред протестиращите имаше и десетки български производители на мед, които бяха дошли да изкажат своята тревога, че уникалната странджанска пчела може да изчезне, ако енергийните проекти на Анкара се осъществят.

И докато жителите от двете страни на границата се обединиха в протестите си, местната власт в Царево излезе със странна позиция. Кметът Георги Лапчев, избран с гласовете на ГЕРБ, се дистанцира от проявата и призова хората от общината да не участват в „политически“ мероприятия, особено пък, ако не са организирани от неговата партия.

Управниците на останалите български общини, които ще бъдат най-засегнати от строежа на ТЕЦ, реагираха по същия начин. За сметка на това пък, протестиращите бяха приветствани от кмета на Инеада Шахир Такък, който им благодари по телефона за подкрепата и ги увери, че това е само началото на общата им битка. Той за пореден път призова за съдействието на София, след като предните му молби българската страна официално да се противопостави на намеренията на Ердоган така и не получиха отговор.

За мераците за Турция да строи атомна централа в близост до нашата граница първи алармира „Десант“ още през април 2011. Тогава патриотичният вестник писа, че ислямисткото правителството на Ердоган иска да построи там АЕЦ, както и, че проектът за енергийното съоръжение в Тракийския регион е включено в програмата за изграждане на атомни централи в Турция.

Вместо веднага  да постави въпроса ребром пред Анкара, българското правителство си замълча, за да не си развали „приятелството“ с южната ни съседка.
Да припомним, че премиерът Борисов много често посещава Турция, но така и не намери време да попита своя колега какво се строи до самата ни граница.
През летните месеци жителите на Резово с огромна тревога наблюдаваха разполагането на кранове и багери и започването на мащабни строителни дейности само на метри от красивия български бряг, макар и в турска територия.

Слуховете за изграждането на АЕЦ се превърнаха в кошмарна реалност, когато премиерът на южната ни съседка Реджеб Ердоган заяви официално в началото на октомври, че Турция ще строи енергиен щит на 12 километра от границата с България. Според предварителния проект той ще бъде съставен от шест централи, сред които освен АЕЦ, ще има една ТЕЦ и поне още четири водноелектрически (ВЕЦ) по поречието на река Резовска.

Тревогата на българи и турци се увеличи, когато стана известно, че освен въглища, бъдещият ТЕЦ ще гори и боклука на 20-милионен Истанбул. За целта в красивия лиман на Инеада започна изграждането на пристанище, което да обслужва бъдещите съоръжения.
Така наречените национални медии обаче не проявиха интерес към случващото се и в  желанието си да угодят на властта дори проспаха и протеста на хиляди жители на Одринска Тракия в края на октомври. Единствените журналистически екипи, които отразиха събитието, бяха тези на телевизия СКАТ и „Десант“.

Благодарение на тях българите видяха как хората от Инеада и селищата от областта провалиха общественото обсъждане на проекта и принудиха инвеститора - фирмата ЕМБА, да обещае, че всякакви строежи засега се замразяват.
Едва тогава, когато стана невъзможно ГЕРБ да продължи да неглижира проблема, управляващите се опитаха да имитират някаква дейност. Турските власти обаче няма да се откажат от апетитния проект за атомна централа така лесно. Той може да е спрян, но не е отменен. Доказателствата за това са пред очите на всички.

Пристанището, което ще  зарежда с украински въглища бъдещата централа, се изгражда с пълна пара и дори се разширява спрямо първоначалните планове. Правителството строи и първокласен път до Инеада, който да облекчи индустриализацията на региона. Според турски природозащитници фирма, близка до партията на Ердоган, е получила разрешение да изгражда помощни съоръжения за  централата. Тя дори е ангажирала стотици нови работници, което показва ясното намерение, че Турция е твърдо решена да продължи първоначалните си планове. Какво ще се случи, ако проектът стане реалност?

Централата ще погуби окончателно туризма на юг от Бургас, а целият поток от курортисти ще се насочи изцяло към турските Анталия и Мармарис. Един от начините да бъде спряна окончателно заплахата от екологична и икономическа катастрофа е предложението на наши и турски еколози територията около река Резовска да бъде обявена за биосферен природен парк, който да се развива под закрилата на ЮНЕСКО. Така заливът на Инеада ще попадне в забранителната зона за строежи.

За да се случи това, е нужна държавна намеса на най-високо ниво. Хората от Резово и региона обаче не могат да разчитат на управляващите от ГЕРБ. Те отдавна доказаха, че са се превърнали в мълчаливи съучастници на неосманистката стратегия на Анкара за налагане на турското влияние на Балканите.
Когато в хладната съботна вечер факлите на протеста озариха нощта, протестиращите се зарекоха, че това само началото на тяхната гражданска битка.



Производителите на мед са разтревожени, че бъдещото замърсяване ще прогони пчелите от Странджа

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки