Кунева – златното бебе на САЩ


Кунева – златното бебе на САЩ
А може и Кунева „да ни оправи за 800 дни“ по почина на бившия си партиен шеф Сакскобургготски
17 Ноември 2012, Събота


Милиони американски долари текат към „България на гражданите”

Автор: Илияна Христова

Българските партии не разчитат само на обръчи от фирми. Използват и въртележка от фондации. Подобно е положението и с новата партия на Меглена Кунева.
Дори непредубедените избиратели виждат, че основаната през лятото „България на гражданите” е бебе, тънещо в лукс. Партията разполага с лъскав офис в центъра на София. Има си администрация, активистите й всекидневно обикалят страната.

Формацията е и със запазено място в най-тиражните всекидневници. През ден “Труд” и “24 часа” й посвещават водещи материали, във всеки брой я отразяват с новина, а поне веднъж в месеца една страница е отредена за интервюта с основните лица на партията. Всичко това коства много пари. Нови партии в България се появяват често, но малко от тях – със златен биберон в уста.

„Десант” писа още през пролетта, че чрез различни донорски организации САЩ са налели 20 млн. лв. в политическия проект на Кунева. Цифрата може и да не е точна. Но отчетите на неправителствени сдружения показват, че златният биберон наистина е Made in USA. Може би неслучайно председател на инициативния комитет, издигнал бившата еврокомисарска за президент, е авторът на филма „Писмо до Америка” Иглика Трифонова.

Кунева е член на Управителния съвет на Българско училище за политика. Това е неправителствена организация, която двукратно в последните години печели средства за една и съща дейност – изграждане на млади политически лидери чрез проекти, озаглавени със словесни абракадабри. Единият се казва „Свързване на експертността на гражданското общество, бизнеса, изследователи и млади политически лидери”, другият – „Липсващата връзка: от стратегически документи към политическо действие”.

През 2010 г. „училището“  взема 295 000 лв. с едната абракадабра, които трябва да изхарчи до 2012 г. Сега, пак за 2 години, то печели 578 000 лв. Това, че за един и същи период сумата е нараснала почти двойно може да се обясни с факта, че през 2010-та госпожата  все още няма партия, докато сега вече има и нуждите й са по-големи. Ще допълним и че донор и в двата случая е фондация„„Америка за България”.

Бащата на повечето структури на Куневата политическа формация в страната е Даниел Вълчев. Освен с политическо строителство, бившият министър на образованието се изявява и с активност в „гражданския сектор”. Той е шеф на Център за правни инициативи – неправителствена организация, която миналата година спечели 368 000 лв., за да изършва „наблюдение, анализ и оценка на развитието на правния ред в България”. И неин донор пак е „Америка за България”.

Един от секретарите на партията пък е Йонко Грозев, който е председател на настоятелството на фондация „Риск монитор”. През март тя спечели 150 000 лв. за изграждане на административен капацитет на Специализираната прокуратура. Отделно „Америка за България” също проявява щедрост към нея.
Впрочем въпросната „Америка за България” е благосклонна да дава пари дори и на периферните активисти на партията.

55 850 лв. тя отпуска през лятото на Плевенски обществен фонд „Читалища" за осъществяване на феноменалния му проект, озаглавен „Читалищата – катализатори на ромското включване в общностите на малките селища”. Председателят на фонда Даниела Димитрова е един от хората, подкрепили бившия кмет Найден Зеленогорски за нов мандат на местните избори. А днес видният плевенчанин е член на Управителния съвет на партията на Кунева.

Твърде интересни напоследък са и заниманията на „Отворено общество”. Фондацията на американеца от унгарски произход Джордж Сорос се зае с несвойствените задачи да проучва електоралните нагласи.
През септември институтът „установи”, че ДПС вече не е трета политическа сила. Не щеш ли, оказа се, че това е тъкмо току-що основаната „България на гражданите” и нейният рейтинг бил почти двойно по-голям от този на Догановата партия.

Подобна категоричност досега не е проявила нито една утвърдена социологическа агенция. Напротив, всички твърдят, че формацията на Кунева има сериозни шансове за парламента, но към момента й дават проценти, равни с тези на ДПС или по-ниски.
Очевидно е, че САЩ, благодарение на кадифената ръкавица на донорските си организации у нас, се грижат не само за материалната стабилност на Куневите граждани, но и следят те да бъдат обградени с подобаващо внимание. И най-вече избирателите да бъдат упорито убеждавани, че правителството на ГЕРБ има алтернатива и тя е точно тази партия.

Но защо Вашингтон инвестира в Кунева? Американците инвестираха и в Борисов, но той, управлявайки еднолично, си позволи свои игри. Все повече обаче става ясно, че управлението у нас в следващия мандат ще е коалиционно. И САЩ в момента се стремят да инвестират в единия от най-вероятните участници. Мъчат се да подредят изгодна за тях коалиция. Това е тактика, прилагана от всяка мощна държава спрямо друга страна, в която има интерес.

Американската позиция бе потвърдена два пъти досега в ключови моменти. „Мисля, че Меглена Кунева ще бъде много добър президент”, заяви бившият посланик Джеймс Пардю непосредствено преди изборите през есента. „На България й е необходима една нова десница”, подхвърли след тях Алекс Алексиев, човек на ЦРУ. И Кунева тръгна да я прави.

А както знаем, тя обича да постига целта си. Нека припомним подробностите за това как точно е станала европейски комисар, станал ни известен от разсекретените грами на „Уикилийкс”. Сергей Станишев лансирал Ирина Бокова, но Кунева отишла на крака при посланик Байърли и му поискала съдействие. Разказала му за невероятните години на следването си в Джорджтаун, почти се разплакала, потъвайки в мили спомени. Байърли заключил, че в нейно лице американците имат съюзник.



Бащата на повечето структури на „България за гражданите“ Даниел Вълчев бе обвит в тайнствена синя светлина на сцената на проведената в края на октомври Втора софийска среща на партията

В категории: Политика , Горещи новини

9
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
9
Valchan
05.12.2012 16:39:14
0
0
Ami gocpoja Kyneva navremeto chc Cimion zatvorixa Atomnite cent.Kozlodyi, i Balgariq zagybi miliardi.Vcichko tova beshe za da ce oblagodenctvat lichno chc Cimion goc.Kyneva.Ednovremino Kyneva e chlen na Rymhnckata atomna centrala, i oshte polychava dividenti ot tam za tova i zatvori nashte centrali.Kak moje za pari da prodava copctvenata ci darjava a drygite da oblagodenctva.Za men tova e chicto ptedatelctvo, khm Balgariq.I cega goc.Kyneva oshte icka da thrci naivnici da q podkrepqt.Tazi jena nqma ni cram ni chvec, a koito icka pak da i vqrva.Naictina ima xora deto gi glacqt ,tam im e nai dobre.
8
ISTINATA
22.11.2012 23:50:57
0
0
ETO http://www.blitz.bg/article/30460
7
анти
18.11.2012 18:00:07
0
0
тук верно само проститутки и слуги се изказват и плюят по кунева! и явно от най-долнопробните пр..тки и най-евтините слуги! е,да,мухата като умира,най-иска да хапе,та и те така! абе,нещастници всякви с опушени задници и мозъци се навъдиха при до-сегашните управници,та..!добре,4е скоро няма да ги има-кунева ще ги изрита'като дизел цинкова кофа'-а на бас!!!
6
анти
18.11.2012 18:00:01
0
0
тук верно само проститутки и слуги се изказват и плюят по кунева! и явно от най-долнопробните пр..тки и най-евтините слуги! е,да,мухата като умира,най-иска да хапе,та и те така! абе,нещастници всякви с опушени задници и мозъци се навъдиха при до-сегашните управници,та..!добре,4е скоро няма да ги има-кунева ще ги изрита'като дизел цинкова кофа'-а на бас!!!
5
обикновена проституираща особа
18.11.2012 00:27:45
0
0
пундо разръфана ! Вие ще управлявате ,а ние ке плащаме сметките -и вашите ! Може ли ,червена пачавро ?
4
СЛУГИНЯТА на ПОЛИТБЮРО -КУРНЕВ
18.11.2012 00:24:41
0
0
Много мазен й е курбана на Пръмовата снаха ! Не е по вкуса на българина със здрави инсинкти ! Тя е патица-мюре
3
С ОПУШЕН АУСПУХ
18.11.2012 00:23:14
0
0
Не ме е женил социализмът" _ КАЗА ПАРТИЙНАТА ДАМА ОТ ВИСШИЯ ЕШЕЛОН , и отпраши за Европата
2
Кривдядо
17.11.2012 16:50:29
0
0
ХА-ХА, е точно тази подлога на Илюминатска Америка ще ни оправи не за 800, а за 100 дни...отзад де[lol]
1
бойко
17.11.2012 12:42:43
0
0
чета и виждам една явно нереализирала се жена(авторката)в опит да пооплюе друга,която обаче е успяла да се реализира професионално,в личен план и всякак..!или и плащат за това,но същността остава-да се поизцака кунева ако мине номера!но като знам реалността в бг.,май номера няма да мине!след до-сегашните управления става все по-ясно,че кунева е най-свестния политик засега,така че няма шанс да мине'плюнката'!и изборите най-верятното ще го дкажат!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки