Нов хаос в пловдивския градски транспорт


Нов хаос в пловдивския градски транспорт
Пловдив за втори път бе блокиран заради хаос в градския транспорт
09 Ноември 2012, Петък


Неразбории в междуградския превоз пък превърнаха в ад предвижването от Северна България до града под тепетата



Автор: Камен Христов Севдалина Пенева

Градът под тепетата отново бе парализиран тези дни заради настъпил хаос в градския транспорт – този път не само заради разкопаните от кмета Тотев улици и булеварди.
Компанията „И Еф Джи лизинг” (EFG)  към Пощенска банка конфискува автобусите на приватизатора на общинската превозваческа фирма Ангел Батаклиев, тъй като той не обслужвал вноските по лизинга им.

До вторник бяха отнети 15 от общо 52 рейса, а преди два месеца други 8 автобуса на бизнесмена, за които е сключен отделен договор за лизинг, бяха прибрани от кредитора. Фирма „Градски транспорт” обслужва осем линии. По една от тях във вторник се движеше само една кола, а по другите маршрути броят на автобусите бе чувствително намален.

Ситуацията се променя всеки ден, тъй като конфискацията от частен съдебен изпълнител ще отнеме няколко дни. Драмата с градския транспорт ще продължи поне до края на ноември, тъй като пловдивската община не може автоматично да прекрати договора с Ангел Батаклиев, прогнозира кметът Иван Тотев.
„Все едно е написан от самия превозвач!”, коментира той и обясни, че разтрогването на контракта може да стане само за системно неизпълнение, а не затова, че няколко линии не се обслужват.

Градоначалникът увери, че ако „Градски транспорт” спре да обслужва линиите си, общината ще възложи директна поръчка за 6 месеца на други превозвачи. Освен конфискуваните возила обаче, Батаклиев държи в гаражите си още 40 рейса „Волво”, купени през 1998 г. при управлението на кмета Спас Гърневски. Засега тези автобуси не са пуснати в движение, макар закъсалият превозвач да уверява, че с тях ще покрие града. Фирмата на Ангел Батаклиев „Транс сити”, чрез която за 5 млн. лв. той приватизира 67 % от общинското предприятие „Градски транспорт”, дължи около 1,5 млн. лв. за вноски към лизинговата компания ЕFG.

В срок  до 19 септември той трябваше доброволно да върне автобусите. Това не стана и ЕFG прекратиха договорите за лизинг с „Транс сити”.
Самият Батаклиев, който е бивш общински съветник от БСП, твърди, че има политическа поръчка за унищожението му. Той внесъл в банката седем предложения за разсрочване на лизинговия кредит, но не било прието нито едно.

Никаква политическа поръчка обаче не може да обясни безпрецедентния хаос в междуградския транспорт, който превърна в ад предвижването на пътници от Северна България до града под тепетата през почивните дни около Деня на будителите.
На 4 ноември автогарите в Плевен, Севлиево, Габрово, Русе и Казанлък бяха претъпкани от отчаяни хора, които напразно се надяваха на свободни места в и без друго рядко преминаващите оттам автобуси.

По същото време бе преустановено и движението на влаковете към възловата гара Дъбово, заради ремонт на жп линията между Радунци и Горна Оряховица.
Попаднали в капан, някои пътници се надяваха да омилостивят диспечерите по автогарите и да получат от тях билети за правостоящи.
За капак на всичко обаче, точно този ден инспектори от ДАИ бяха плъзнали на север от Стара планина, с намерението да спипат точно такива нарушители.
„Потърсете си сами решение на проблема, в крайна сметка има и хотели“, безпардонно съветваха автобусните превозвачи. На нито един от тях не им мина през ума, че би могъл да отпусне допълнителен автобус.

Тръгнал съм в 7,00 часа сутринта от Русе, защото утре съм на работа в Пловдив, гневно споделя млад мъж, който се е озовал в Габрово. От русенската автогара му дали билет за Велико Търново, защото тези за Пловдив свършили. Обяснили му, че от старопрестолния град по-лесно ще се уреди да пътува до желаната дестинация. В Търново обаче единствените свободни места се оказали за автобуса до Габрово.
След 12-часово митарстване из България, този човек по една случайност успя да се докопа до свободна седалка в 20-местна маршрутка по линията Плевен-Бургас, за да стигне... до Казанлък. Пък после ще го мисли.

В същия микробус се приютиха и две разплакани студентки, които в ранни зори тръгнали за Пловдив пък от Троян. На фона на цялото това мъчително пътуване, те бяха истински щастливци, задето не останаха и да спят на някоя затънтена автогара.
Докато тримата потърпевши разказваха патилата си, които могат да се случат само в страни от третия свят, възрастен човек зад тях въздъхна: „Кой ще се вози по новите магистрали на Бойко, като тези деца няма да останат да живеят в тоя абсурд...“



За да е пълна гаврата с изтерзаните пътници, тоалетните на автогарите (като тази в Сливен) си имат работно време до... 17,30 часа

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки