Да съхраниш корените си 5 поколения


Да съхраниш корените си 5 поколения
Дует “Рукатка” обира овациите и наградите от всички фолклорни събития в страната през последните 3 години
16 Октомври 2012, Вторник


Грънчарството и народната музика са начин на живот на едно патриотично семейство от София

Автор: Веселина Николова

Грънчарското колело от край време събира малки и големи почитатели на българските традиции. Малко от тях обаче успяват да изкарват прехраната си с това. Но че грънчар къща храни, го доказва едно семейство от София, което вае керамични съдове вече 5-о поколение. Това е фамилията на Гошо Еленков, която тази седмица привлече вниманието на „Десант“, а надяваме се чрез нас и на нашите читатели.
Корените на рода са от Западните покрайнини, от българското село Вълковия, попаднало в границите на Югославия след Ньойския договор. Заради новата политическа обстановка бащата на Гошо - Еленко Иванов преминал границата и се заселил в София.

Грънчарските му умения бързо привлекли вниманието на столичани. Видният майстор станал и един от основателите на пазара „Георги Кирков” (женският пазар). Имал четирима сина и успял да предаде занаята на всички тях още в ранното им детство. След време многолюдното семейство заживяло в голяма къща, купена с дружен неимоверен труд и големи лишения.

Гошо е най-малкият от братята.
Точно той е продължителят на семейната традиция. През годините на тоталитаризма работилницата му работи с пълна пара, а след това сам доставя изделията си на пазара. По-късно става и член на Задругата на майсторите.
„Старият грънчар“, както го наричат всички в района, е роден през 1939 г. и освен че все още извайва и шари със завидна лекота грънците, е и сред номинираните за „Пазител на традициите“ в тазгодишния конкурс в област „Занаяти“.
Понастоящем майсторът практикува занаята си в с. Мрамор.
С изключителна пъстрота и автентичност се отличават неговите делви, гърнета, сачове, паници, стомни, бърдучета, гювечи, чаши, кани и т. н.

След като глината мине през сръчните му ръце и грънчарското колело, отива в електрическата пещ. Там се пече между 8 и 10 часа. Събират се различно количество съдове в зависимост от големината им. След това бай Гошо шари произведенията си със специални земни бои, които са на глинена основа. Някои от грънците дори гледжосва. А всичките му произведения са с уникална форма и размери.  Той също успява да предаде занаята на своите наследници – не само на дъщеря си Елизабета, но и на зет си Георги. Елизабета ни разказа, че младите хора все повече започват да търсят нашенски съдове, защото усещат разликата в традиционните български ястия, приготвени в гърне или гювече например. И всеки иска да докара вкуса на бабината гозба.

Най-търсени са гювечите, сачовете и чиниите. „Напоследък на мода е хората да си правят механи, дори и семейни, и всички държат на автентичните керамични чаши и чинии и дори на традиционните стари и нашити покривки“, разказва ни предпочитанията на българите майсторката. И допълва: „За нас е важно обаче, че всеки съд е направен с много любов и желание. Затова и резултатите са добри. А и защото народните занаяти и традициите са приоритет в нашето семейство от край време.“
Сега всички се радват на ентусиазма и сръчността на най-младия член на семейството – 12-годишния Мартин, който се явява 5-о поколение грънчар. Той вече е автор на няколко малки съдини – пепелници, панички, похлупачета...

Малкият обаче се оказва сбор от талантите на цялото семейство. Защото освен много сръчен майстор е и изключително даровит музикант. Навремето баба му Мица Иванова, съпругата на Гошо Еленков, била много даровита певица. Бай Гошо също е свирил с известни за времето си музиканти, но след като на бял свят се появяват децата, младите родители се отдават на семейството и занаята. А след години техният внук Мартин започва да свири на гъдулка.
Преди 3 години се случва нещо много хубаво в живота му. Послучай празника на училището директорката решава да събере талантливия младеж с едно също толкова даровито момиченце, което пее като славей прочути български народни песни. Нейното име е Георгия Райкова. Когато чуват прекрасното им изпълнение, родители и учители взимат единодушно решение да ги съберат в дует.

Името на дуото е „Рукатка“*
Свързано е със занаята на именитата грънчарска фамилия.
„Това е глиненият съд с дръжка, в който навремето жените са готвели гозбите и са квасели киселото мляко. И с тази рукатка са носели яденето на своите мъже и бащи на полето“, обяснява ни майката на малкия гъдулар.
Името не им хрумва току-така. Веднъж дядо Гошо майсторял рукатка, докато децата, облечени в носии, репетирали в двора пред работилницата му. Именно тогава всички групово решават, че това е най-подходящото име за новия дует - хубаво, българско и традиционно.

Оттогава до днес младите музиканти жънат успех след успех. Канят ги навсякъде и винаги се прибират с награда (най-често първа) и с цял куп дипломи. „Тази година станаха балкански шампиони и световни вицешампиони на фоклорни конкурси. Малкият Мартин дори е вписан в книгата на децата-таланти и награден лично от Димитър Бербатов“, хвали се гордата Елизабета.

„Кръвта вода не става“, се казва в една поговорка. Георгия също произхожда от интелигентно и патриотично семейство. Майка й е учителка в столично училище, а сестра й е студентка със специалност народно пеене.  
Дует „Рукатка“ изпълнява музика от всичките 7 фолклорни области на България, като има специални носии и не пропускат да се облекат, както са се тъкмели нашите баби и прабаби за седенките едно време.
 

*Рука̀тката, срещана в някои български диалекти като ръка̀тка или уша̀тка, е традиционен старинен български глинен съд за подквасване и съхраняване на кисело мляко. Вместимостта й̀ е около 0,5 до 1 литър.
От външната страна е гледжосана, а отвътре ― не. Така при подквасването на млякото се абсорбира от стените на съда като се получава плътен и стегнат коагулум, а полученият продукт е гъст. Рукатката се отличава от глинените гърнета по малкия си обем, както и по формата и местоположението на дръжката, която винаги е единична и преминава над отвора на съда.
Освен за кисело мляко, рукатката в миналото се е използвала за пренасяне на пчелен мед, когато хората са отивали да работят на полето или са тръгвали на дълъг път.


“Старият грънчар”  Гошо Еленков И зетът Героги се е посветил в занаята и вае с лекота грънци Георги и Мартин предизвикват симпатиите на всички не само с талант, но и с изявена артистичност Рука̀тката

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки