Как се отпускат интеграционните добавки


Как се отпускат интеграционните добавки
Хората с трайни увреждания имат право на месечна добавка за социална интеграция
04 Октомври 2012, Четвъртък


Уважаеми читатели,
Във връзка с множеството писма, които получаваме от вас,




съдържащи въпроси, свързани с интеграционните добавки, в няколко последователни броя ще ви запознаем с действащата законова уредба.

Законодателната уредба на т. нар. интеграционни добавки се съдържа в чл. 42 – 42 ж от Закона за интеграция на хората с увреждания (ЗИХУ).  
Съгласно чл. 42 от закона хората с трайни увреждания имат право на месечна добавка за социална интеграция според индивидуалните им потребности, съобразно степента на намалена работоспособност или вида и степента на увреждането.

Добавката е диференцирана и представлява парични средства, които допълват собствените доходи и са предназначени за покриване на допълнителни разходи за:
1. транспортни услуги;
2. информационни и телекомуникационни услуги;
3. обучение;
4. балнеолечение и рехабилитационни услуги;
5. достъпна информация;
6. наем на общинско жилище;
7. диетично хранене и лекарствени продукти.

Индивидуалните потребности на хората с трайни увреждания се определят въз основа на методика, утвърдена от министъра на труда и социалната политика, по предложение на изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания и на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане.
Общият размер на месечната добавка се формира като сбор от средствата, които са предназначени за покриване на горепосочените допълнителни разходи.

Добавката се отпуска по предложение на консултативна комисия към дирекциите "Социално подпомагане" на Агенцията за социално подпомагане  въз основа на социална оценка.
Добавката се отпуска въз основа на молба, подадена от правоимащия или от упълномощено от него лице.
След преценка на всички обстоятелства, отразени в социалната оценка, директорът на дирекция "Социално подпомагане" или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за отпускането й.

Заповедта за отпускане или за отказ се съобщава писмено на лицето, подало молба, в 7-дневен срок от издаването й.
Отказът за отпускане на месечна добавка за социална интеграция задължително се мотивира.
Заповедта се обжалва пред директора на регионалната дирекция "Социално подпомагане" по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Важно е да се знае, че хората с трайни увреждания, настанени на пълна държавна или общинска издръжка в лечебни заведения, както и в специализирани институции за срок, по-дълъг от един месец, нямат право да получават месечна добавка за социална интеграция за периода на престоя си в тях.

Вземанията на лицата за месечни добавки за социална интеграция се погасяват в срок от три месеца считано от края на месеца, за който се отнасят. Тоест в този срок те следва да получат добавките си, в противен случай ги губят.
По-подробна и детайлна уредба на определянето на размера, условията и реда за отпускане, прекратяване и възобновяване на месечната добавка за социална интеграция може да намерите в Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания.


Очаквайте продължение на темата


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки