Ислямска секта издига втори религиозен комплекс


Ислямска секта издига втори религиозен комплекс
Най-ухажваният гост на алианите в Биволяне миналата година бе Ахмед Доган
14 Септември 2012, Петък


Алианската общност е извън закона в Турция. В България обаче е добре дошла и се ползва с подкрепата на ДПС

Автор: Гергана Костова

Многофункционална административна сграда на Сдружението „Джем – Южна България” ще се издигне на метри от Водното огледало в Кърджали. На първо четене – нищо смущаващо. Но не си представяйте луксозна сграда от бетон и стъкло за бизнес-срещи и форуми.

Вярно, срещи ще има, но на представителите на едно религиозно малцинство, чието вероизповедание не е регистрирано и то няма статут на легална деноминация дори и в Турция.
Част от 70-хилядната алианска общност у нас е учредила и регистрирала в съда сдружението, а въпросната сграда ще бъде централният му офис. Библиотека с историческа и религиозна литература, хотелска част за гости, офиси, конферентна зала ще намерят място в нея.

Сдружението е с обществено-полезна дейност с цел запазване и развитие на етнокултурните традиции, регистрирано е в съда през 2005 г., твърдят учредителите. Председател е Мустафа Али, който и по време на гурбет в Холандия преди години е бил лидер на подобно общество.
Учредители на маскираната като неправителствена организация секта са 40 души от Югоизточните Родопи и част от Бургаска област.

Комплексът щял да има социални ангажименти, както и да бъде подобие на културно-информационен център, хвалят се от „Джем“. И бързат да приключат проекта, за да ударят първата копка до края на годината.
Теренът от 400 квадратни метра бил закупен на търг. Освен че се намира до Водното огледало в града, е и на възлово място край международния път за Гърция през Маказа. А финансирането на сградата било от дарители от чужбина.

Това няма да е първата подобна показност на ислямската секта в България. Миналата година край момчилградското село Биволяне бе открит алианският религиозен комплекс Елмалъ баба теке. По помпозност в света му съперничи само още един комплекс в Турция, край Анталия, който носи името „Хаджи Бекташивели“.
Нелегитимнита религиозна общност в България се ползва с особената подкрепа и одобрение на ДПС.

За откриването на комплекса в Биволяне алианите засвидетелстваха почит, граничеща със страхопочитание към Ахмед Доган, който пристигна за церемонията с цяла свита депутати от етническата партия. Всъщност, инициатор на цялото мероприятие се оказа депутатът от етническата партия Юнал Тасим.

Солиден спонсор пък е скандалният бизнесмен Фуад Гювен - изселник от Момчилград, с двойно гражданство, направил далаверата с бензиностанциите на безмитната зона на Капитан Андреево, а вече и собственик на клона на турската Демир банк в Кърджали и на „Кърджали Булгартабак”.
Алианската общност не е подопечна на Главното мюфтийство, „шапката” е Съвет на старейшините. Всъщност те са шиити, известни у нас още като алевити, къзълбаши.
Ортодоксалните мюсюлмани – сунитите, не ги възприемат заради особените им ритуали и обичаи, както и заради култовете им, които те усърдно крият.

Шиитите нямат собствени молитвени домове и правят събиранията си в специални къщи за сбирки, изграждани със собствени средства, но без статут на храмове. Те не могат да извършват богослуженията си в джамиите – ритуалните им песнопения, танците, в които мъже и жени играят заедно, задължително включват пиене на вино и ракия.

Тази затворена общност е характерна с мистицизма си, хората й вярват в личното общуване с Бог чрез състояние, близко до транса. Няма разделение на половете, жените и мъжете са равни.
В България съществуват около 40-50 тюрбета, обгрижвани и поддържани само от изповядващите нетипичния ислям. В гробниците са погребани ислямски мисионери от миналото и пълководци от султанската армия. И колкото повече хора са помохамеданчили, за толкова по-големи светци се възприемат.

В България няма дебат за обособяването на алианите като вероизповедание, за тях или изобщо не се споменава, или се говори под сурдинка. Впрочем, турската държава, където алевитите са над 20 милиона и представляват най-голямото религиозно малцинство, все още не ги е признала и легитимирала.



Месиите на алианското общество


0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки