„Мадоната с младенеца” навръх Голяма Богородица на Перперикон


„Мадоната с младенеца” навръх Голяма Богородица на Перперикон
23 Август 2012, Четвъртък


В началото на втория месец от тазгодишните проучвания на скалния град на траките Перперикон край Кърджали се случи живо чудо.


Автор: Златка Христова

Археолозите от екипа на проф. Николай Овчаров се натъкнаха на „Мадоната с Младенеца” при разкриването на един от общо 126 гроба от некропола под епископската църква.
Погребението е датирано от 14 век, в камерата е майка, прегърнала дете на около 2-3 години. Разкритието бе направено навръх Голяма Богородица в присъствието и на журналисти от испанска телевизия, както и на тълпи от туристи от Франция, Холандия, САЩ, България и др.

Това е втората Мадона, на която се натъкваме на Перперикон, първата бе намерена преди 2 години, уточни Овчаров.  Той каза, че специално се занимава с темата за ритуалите, извършвани при чумните епидемии, тъй като и това погребение според него е от този тип.

Преди около 3 години край русенското село Нисово той се изумил от подобна находка. Там Мадоната е уникална, а Младенецът беше с пръсти, нагласени в молитвен жест, погребението е от края на 18 век, посочи ученият.




1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Ник
23.08.2012 17:33:38
0
0
Учудвам се,че все още има българи,които от Перперек,правят Перперикон-заявка за гръцко!Българското е Перперек!И трябва да се наложи!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки