Месечни добавки за социална интеграция


Месечни добавки за социална интеграция
23 Август 2012, Четвъртък


От 2003 г. съм със слухов апарат и въпреки това слухът ми намалява.



С операция на двете очи съм и получавам пенсия по болест – сто двадесет и девет лв. и 10 ст. Имам всички необходими документи от ТЕЛК – комисии.
Имам ли право на месечна добавка ?

Митка Трифонова,
с. Долно Абланово, община Русе


Уредбата на месечните добавки за социална интеграция са уредени в чл. 42 - чл. 42 ж от Закона за интеграция на хората с увреждания (ЗИХУ). Съобразно посочената уредба, хората с трайни увреждания имат право на месечна добавка за социална интеграция според индивидуалните им потребности, съобразно степента на намалена работоспособност или вида и степента на увреждането.

Добавките са диференцирани и представляват парични средства, които допълват собствените доходи и са предназначени за покриване на различни допълнителни разходи: транспортни услуги; информационни и телекомуникационни услуги; обучение;  балнеолечение и рехабилитационни услуги; достъпна информация; наем на общинско жилище; диетично хранене и лекарствени продукти.

Тъй като не сте посочили процента на намалена работоспособност, ако отговаряте на посочените условия, то имате право на следните добавки :
1. Право на месечна добавка за достъпна информация имат лицата с трайни слухови и/или зрителни увреждания, довели до намалена работоспособност 71 и над 71 на сто.

2. Така също, ако сте с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност, имате право на интеграционна добавка за обучение, а ако процентът на намалена работоспособност е 71 и над 71 на сто, имате право на добавка за транспортни услуги.

3. Лицата с трайни увреждания с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност имат право на месечна добавка за наем на общинско жилище, ако са самотни и договорът за наем е сключен с тях.

4. Лицата с трайни увреждания със 71 и над 71 на сто намалена работоспособност имат право на месечна добавка за диетично хранене и лекарствени продукти. Условията и редът за предоставяне на  тази добавка са определени с наредба на министъра на здравеопазването и министъра на труда и социалната политика.

Добавката се отпуска по предложение на консултативна комисия към съответната дирекция "Социално подпомагане" на Агенцията за социално подпомагане въз основа на социалната оценка.
Добавката се отпуска въз основа на молба, подадена от правоимащия или от упълномощено от него лице.
След преценка на всички обстоятелства, отразени в социалната оценка, директорът на дирекция "Социално подпомагане" или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за отпускането й.

Заповедта за отпускане или за отказ се съобщава писмено на лицето, подало молба, в 7-дневен срок от издаването й.
Отказът за отпускане на месечна добавка за социална интеграция задължително се мотивира.    Заповедта може да се обжалва пред директора на регионалната дирекция "Социално подпомагане" по реда на Административно-процесуалния кодекс.
В някой от следващите броеве ще разработим подробно темата за социално – икономическата защита на хората с увреждания, съобразно  действащата в момента законова уредба.

Дадените отговори не изключват, а предполагат консултацията с адвокат!



В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки