В отговор на вашите въпроси


В отговор на вашите въпроси
Отвара с млади клонки от дрян спира кървенето на венците
16 Август 2012, Четвъртък


Въпреки че съм само на 38 г., имам огромни проблеми със зъбите, причинени от непрекъснати възпаления на венците.


 Надявам се, че народната медицина предлага лек срещу кървенето и болките.
Марин Василев, с. Бойково


Здравите венци осигуряват до голяма степен и здравето на зъбите. Лигавицата създава защитните фактори, които предпазват устната кухина от патогенните микроби. Заболяванията на венците създават не само болезнени усещания, те водят и до появата на неприятна миризма в устата и способстват за окапването на зъбите, а оттам съсипват целия организъм. Всеки проблем в устата причинява реакция и в храносмилателната система.

Главен причинител за заболяванията на венците са бактериите, които се натрупват в пространството между тях и зъбите. Ако налепът не бъде отстранен, той нараства и се преобразува в зъбен камък. При прогресиране на заболяването токсините могат да доведат до разрушаване на тъканите, поддържащи зъбите.

Силно изразено противовъзпалително и противомикробно действие имат етеричните масла: розово, шипково, лавандулово, ментово. Те притежават стимулиращо, обезболяващо, антихистаминно, спазмолитично и дезодориращо действие. За премахване на лошия дъх се препоръчва и дъвченето на стръкчета магданоз и листа от мента.

Рецепта 1: С охладена отвара от млади клонки от дрян се прави гаргара 2-3 пъти дневно, няколко поредни дни.

Рецепта 2: Вечер зъбите се намазват с кашичка от счукан чесън и на сутринта се правят промивки с 1 супена лъжица зехтин поне 10 мин. Прилага се 30 дни.

Рецепта 3: Смесват се 1 супена лъжица сок от кромид лук и по 2 супени лъжици водка и зехтин. Добавят се 5 капки сок от чесън. Тази смес се приготвя всяка сутрин и с нея се жабуркат венците. Процедурата се повтаря 6-7 пъти.

Рецепта 4: Смесват се 90-градусов спирт и пчелен клей. След пълното разтопяване на клея, венците се мажат с тинктурата през 2 часа. Само 2 процедури са достатъчни те да спрат да кървят. За една доза трябват 100 г чист спирт и 3-4 пръчици чист пчелен клей.

Рецепта 5: По 50 г кори от нар, коренища черен оман, цвят невен и лайка се смесват добре. 1 супена лъжица от този микс се залива с 500 мл вряла вода. Оставя се да ври 5 мин. на тих огън, след което се кисне около 2 часа. С прецедената течност се жабури устата през 3 часа.

Рецепта 6: Смесват се по 30 г цвят от невен, цвят от лайка, дъбови кори и 100 г листа от смрадлика. 2 супени лъжици от сместа се варят 15 мин. в 500 мл вода на тих огън. След като изстине, течността се прецежда и с нея се жабури през 2 часа.

Рецепта 7: Взимат се 80 г корени от къпина и 60 г от корите на дъб. Счукват се добре и се сваряват в 1 л винен оцет, докато течността остане 700 мл. Прецежда се и се добавя 30 г стипца. Лечението се провежда с жабурене на устата с 1 чаена лъжица от отварата всяка сутрин. Важно е течността да се задържа в устната кухина колко може по-дълго време. Процедурата се прави в продължение на 20 дни.

Рецепта 8: Объркват се равни части жълт кантарион, полски хвощ и жълъди. 1 супена лъжица от сместа се вари в 1 чаена чаша вода, докато остане наполовина. Прецежда се и с течността се жабури устата по няколко пъти на ден.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти




Дъбовата кора, смесена и с други билки, помага при пародонтоза

В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки