Децата на България още са най-умните в света


Децата на България още са най-умните в света
Бъдещият лекар Петър Каразапрянов позира гордо със сребърното си отличие от Международната олимпиада по химия във Вашингтон
13 Август 2012, Понеделник


Въпреки бедната и зле организирана образователна система, българчетата продължават да обират овациите по международни състезания

Автор: Веселина Николова

За никого вече не е тайна, че образователната система в България изпадна в криза, много преди рецесията да се усети в другите сфери на обществения живот и най-вече в джоба ни. А както „Десант“ вече писа, тепърва предстои новият просветен закон окончателно да тури кръст на някогашната пословична любознателност и ученолюбие на нашата нация.

Въпреки това обаче и напук на все по-ширещите се, особено сред младите, морален упадък и бездуховност, все още се намират българи, които славят страната ни и защитават достойно някогашната й слава на люлка на едни от най-умните хора на планетата.
През последните месеци станахме свидетели на това как десетки родни ученици се завърнаха с престижни награди от световни надпревари в различни области на науката. Някои от тях се представиха блестящо, други – направо смаяха журито.

Едва ли ще е възможно да разкажем историите на всички тези ученолюбиви, амбициозни и много знаещи млади хора. Но независимо дали са знайни, или незнайни, тези наши деца ни изпълват с гордост. И нищо, че все още са толкова млади, те успяват да ни напомнят с постиженията си, че все още има защо да не се срамим да се наречем българи.

Като 19-годишния сливналия Петър Каразапрянов например, който преди броени дни се завърна с поредното си отличие от световно ниво – сребърен медал, извоюван на Международна олимпиада по химия, която се проведе във Вашингтон, САЩ. Надпреварата се състоя от 21 до 29 юли 2012 г. в Университета в Мериленд. В нея участваха най-добрите ученици по химия в средните училища на 71 страни по света. Възпитаникът на най-елитното сливенско школо ПМГ „Добри Чинтулов“, в оспорвана конкуренция с още 280 претенденти за медалите в двата кръга – експериментален и теоретичен, защити достойно със своите знания и умения името и на училището, и на родината си.

За последните две години този изключително талантлив млад химик притежава в актива си вече три бронзови и един сребърен медал от четири международни олимпиади.
Петър Каразапрянов е четвъртият ученик от Сливен, който печели отличие от международна олимпиада, като последният сребърен медал за България от състезание от този ранг е спечелен преди 5 години – през 2007 г. в Москва. Неотдавна талантливият абитуриент е приет като студент в Медицинския университет в София, където той се записа да следва без конкурсни изпити като лауреат на тазгодишните национални олимпиади по химия и биология.

Но не само възпитаници от Града на стоте войводи отбелязаха престижни успехи през последните месеци. Ученик от бургаската природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ бе обявен за най-добрия математик в света на завършилото преди дни световно първенство в Тайван. Шампионът Костантин Гаров е едва на 12 години и всички са убедени, че големите успехи тепърва му предстоят. А заради великолепното му постижение на азиатския континент родният му Бургас заслужи честта да бъде домакин на следващото световно първенство по математика.

През юни малкият „голям“ се сдоби със званието „Най-добър математик” в своята група на провелия се в Абхазия Пети математически фестивал „Золотое руно”, смайвайки журито с отличните си познания по теория на числата, числови редици и комбинаторика. В авторитетното състезание славата на ПМГ „Акад. Никола Обрешков” –  Бургас като на една от най-добрите школи по математика в Европа успяха да защитят и шестокласниците Кристина Зангова, Христо Добрев, Михаела Милушева, Радостин Петров, Адриана Кирилова и Сияна Жекова , както и Даниел Рохов от VII клас, като всички се завърнаха в България с грамоти за отличното си представяне.

Важно е да се отбележи фактът, че за разлика от повечето международни състезания, където е нужна само заявка за участие, единственият начин да се състезаваш за „Златното руно” (както буквално се превежда от руски името на това състезание) е да получиш покана от страна на организаторите. Така че дори и самият факт, че бургаската математическа гимназия е сред поканените, е голям повод за радост и гордост.
Единадесетокласникът Тодор Марков, който също е неин възпитаник, пък спечели сребърен медал в най-престижното и трудно математическо състезание в света – международната олимпиада IMO 2012, която се проведе в Аржентина.
Не са малко успехите на нашите и в областта на физиката.

Българският отбор по физика спечели един златен, два сребърни и един бронзов медал и една почетна грамота на провелата се неотдавна в Естония Международна олимпиада по физика.
През април т. г. пък нашумяха имената на няколко даровити варненски ученици, които успяха да се класират на второ място в тазгодишния конкурс на американската космическа агенция НАСА за проект на междупланетна колония. Учениците от математическата гимназия в морската столица, автори на участвалата в състезанието разработка, озаглавена „Дом в Космоса“, са Иван Попов, Неделчо Ласков, Атанас Ковачев от ІХ клас и десетокласничката Анастасия Антонова.

Те представиха на конкурса собствената си концепция за създаване на космически модул, който предлага условия за живот в безкислородна среда. Всичко това – събрано в 100 страници техническа документация, преведена от самите тях на английски език. Проектът на нашия екип се състезава с близо 500 други разработки на 1246 участници от 19 страни.
Всички тези примери ни дават надежда, че българският ум ще пребъде и занапред. Както е казал поетът: „Не се гаси туй, що не гасне“!


Независимо дали са по света или у нас, умните българи неизменно постигат високи върхове. Като живеещия от години в САЩ перничанин Самуил Борисов. Наскоро 18-годишният младеж спечели стипендия и беше поканен да работи върху проект на НАСА (Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство) в Хюстън, САЩ. Заедно с други млади изследователи той ще работи редом с най-опитните ракетни инженери по изследването на загадъчната планета Марс. Българинът е отличен и с Президентската награда за академични постижения, лично подписана от американския държавен глава Барак Обама.

Самуил е роден в Перник на 30 април 1994 година. Може би като знак от съдбата, в деня на неговото раждане се пада и честването на тогавашния Великден. Той заминава за САЩ с родителите си и по-малкия си брат Емануил преди 6 години, когато е в пети клас. Семейството му се установява в Колорадо. Само четири месеца по-късно Сам е номиниран да представя щата на конференция за млади учени и бъдещи лидери във Вашингтон. Подобна чест е оказана само на още девет ученици от Тексас.

След няколко месеца той е поканен на подобна конференция в Бостьн. В седми клас пък е избран да представи, заедно със свой съученик, група от чартърни училища в американския Сенат.
Успехите на младия българин не свършват дотук. В осми клас Самуил работи върху научен проект за пестене на електроенергия в учебните компютърни зали, с който последователно печели първо място на училищно, градско и щатско ниво, както и второ място в целите Съединени щати. В десети и единадесети клас вече го виждаме като капитан на отбор по роботика, който с лекота печели състезания и на щатско, и на международно ниво.




Най-добрият математик в света е българин. Казва се Константин Гаров и е само на 12 години Учениците, които доказаха, че Бургас и България подготвят едни от най-добрите математици в Европа Геният на перничанина Самуил Борисов е признат безапелационно и в САЩ

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Българин
07.03.2020 19:19:59
0
0
Гордея се че съм българин .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки