Молитви към св. Климент за успеха на Илинден


Молитви към св. Климент за успеха на Илинден
Литийно шествие в Охрид с иконата на свети Климент Охридски
08 Август 2012, Сряда


Преди 85 години
Тези дни отбелязваме светлата годишнина от избухването на



Илинденско-Преображенското въстание – едно от най-вълнуващите събития в нашата революционна история. За това как е започнало то в Охрид – града, покровителстван от св. Климент, и как революционерите са отправяли към светеца молитви за успеха си, разбираме от увлекателния разказ, публикуван в кн. 3 от 1927 г. в изданието на Илинденската организация –  „Илюстрация Илинден“, излизало по това време в София.

„В събота срещу Илинден, 1903 год. белените от близките на Охрид села с надпреварване купуваха все по-големи количества най-необходимите предмети, особено сол. И всичко това ставаше пред очите на турците, които до последния момент не можаха да узнаят деня на въстанието. Даже на самия ден на Илинден, в прибързаната акция в Езерния район, която коства живота на няколко наши четници, закъснели селяни напускаха града с натоварени с провизии добичета. Значи нямаше никакво предателство. Всеки знаеше, че историческият ден вече наближава, ала никой не питаше да узнае точно деня на въстанието, а само най-усилено се приготвяше да посрещне съдбоносния ден.

На Илинден, след като направиха последните разпореждания, Кракра и Шишман се прибраха да пренощуват първата въстаническа нощ в една полусрутена къща до църквата „Св. Климент“ срещу Балевци. Нощта прекараха в размисли и размишления върху онова, което щеше да става върху бойната земя на Цар Самуила, дето мощния борчески дух на македонеца беше решил да счупи оковите на петвековното робство. В града и около града нощната тишина с нищо не бе нарушена. Градското население – християнско и турско, се събуди както всякога, готово да се предаде на всекидневната си мирна работа.

Кракра и Шишман рано-рано отидоха в митрополията, дето Шишман трябваше да съобщи на митрополита Методия, че въстанието е обявено. След като му целунаха ръка, Шишман застана до него и с видимо душевно вълнение отправи му следните думи: „Ваше Високопреосвещенство, имам честта да ви съобщя, че нощеска е обявено въстанието. Като ви поздравявам с първия въстанически ден, аз прося вашата отеческа благословия за успеха на нашето свето дело“.

Тази вест изненада и смути владиката. Сигурно му стана мъчно, защото не биде той предупреден нито един ден по-рано. Обаче събитието бе толкова много велико, че то веднага надви на явилото се у владиката неприязнено чувство. И митрополит Методий, след една минута мълчание се прекръсти и каза: „Нека Бог да ни бъде на помощ!“... След това владиката не възрази нищо, а се приготви и самичък, без да бъде придружен от никого, отиде в конака. Там каймакаминът Мехди бей приел много вежливо владиката, комуто прочел написаният на турски език и облепен през нощта по турските уличи манифест на революционния ни щаб.

Каймакаминът, който до деня на въстанието особено неприязнено се отнасяше към нас, българите, и систематично ни преследваше, сега, като по чудо, съвсем променил своето държание към владиката. Развълнуван и със сълзи на очи казал на митрополита, че от манифеста узнава какво той в случая има вече работа не с вулгарни разбойници, а с истински идейни революционери, които са само против турската официална власт и турските дерибеи, но никак не и против мирното турско население.

В желанието на всяка цена да запази града от каквато и да е напаст, той замолил митрополита да му гарантира, че в града не ще се предприеме от страна на християнското население никаква революционна акция, като същевременно уверил владиката, че и той не ще допусне никаква провокация от турска страна... Дядо Методий наредил да се четат в катедралната черква в негово присъствие катадневни вечерни бдения, в които се разнасяха молитви към св. Климента да закриля своя престолен град“.



През годините

3 август 1852 г. — Закрити са Летни олимпийски игри в Хелзинки, по време на които боксьорът Борис Николов печели първия български олимпийски медал – бронз в категория до 75 кг.

3 август 1903 г. — В град Крушево (дн. Македония) по време на Илинденско-Преображенско въстание българските въстаници обявяват създаването на Крушевска република, която съществува само 13 дни   

3 август 1927 г. — Умира българският поет и баснописец Стоян Михайловски

3 август 2001 г. — Ражда се първото бебе в България, заченато по метода ин витро

6 август 1898 г. — Учредено е Централно ловно дружество „Сокол”, чийто наследник днес е Съюзът на ловците и риболовците в България

6 август 1903 — Умира войводата Георги Кондолов

7 август 1981 г. — В околоземна орбита е изведен първият български спътник „Интеркосмос-България-1300”

9 август 1920 г. — Влиза в сила Ньойският мирен договор, наложен на България след поражението й в Първата световна война   



В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки