Съсипват Морската градина заради Спирита


Съсипват Морската градина заради Спирита
27 Юли 2012, Петък


От пресцентъра на кмета Димитър Николов излъгаха „Десант“, че по крайбрежната ивица се извършвала санитарна сеч. А Борисов ги похвали



Автор: Севдалина Пенева peneva@desant.net

Ако се вярва на учебниците в лесотехническите университети, санитарни сечи в природните паркове и горите, държавна или общинска собственост, се провеждат „при наличие на повреди в насажденията, причинени от биотични и/или абиотични фактори“. Пожари, болести, свръхзалесяване, старост – каквато и да е причината, тя трябва да бъде установена първо от експертна комисия, в която задължително влизат и чиновници на РИОСВ. После, пише в учебниците, не се започва хаотична сеч, а подборна и поетапна, по предварително приет регламент.

Какво ли бедствие тогава е сполетяло Морската градина на Бургас, та дърветата там масово чезнат от дни от крайбрежните алеи, а на места се извършва сеч до голо? Това се опитахме да разберем още на 12 юли, когато екип на „Десант“ се натъкна на добре оформена площадка с размери колкото за средно голяма кръчма, със следи от прясно изсечени дървета, точно зад хотел „Приморец“ на Централния плаж.

От отговора на пресцентъра на общината научихме, че точно на това място се извършвала „санитарна сеч“. Защото: „Заради факта, че Централен плаж – Бургас е може би единственият в страната, който предлага безплатни чадъри, шезлонги и възможности за спорт, той и прилежащата му част от Морската градина са много по-посещавани от обикновено. Във връзка с безопасността на бургазлии и гостите на града в района са изрязани 5 стари тополи, 2 от които се виждат на вашите снимки“.

Десет дни по-късно лъсна и грозната истина. Най-официално са ни излъгали. Нагло и безпардонно. Първо, тополите може и да са пет, но общият брой на посечените дървета в парка са много повече. Второ, както вече стана ясно, „санитарна сеч“ не се извършва до голо. И трето, за подобно мащабно разчистване на терени в Морската градина, би следвало предварително да се произнесе мнение на експертна комисия, а обществеността – да бъде информирана. Все пак, миналата година Бургас спечели приза „община с най-прозрачно управление“.

Изсичането на дървета зад „Приморец“ обаче е извършено тайно, научи „Десант“. Докато ние се опитвахме да получим смислен отговор по случая от страна на Регионалната инспекция по околната среда и водите, дали са били информирани (оказа се, че те нямали права да контролират Морската градина, за нея отговаряла единствено общината), в редакцията ни пристигна интересно писмо. Което хвърля малко по-различна светлина на скандалната история.
   


Безобразията на Димитър Николов
Иван Димитров

Частната фирма “Spirit of Burgas” с регистриран оборот от милиони левове е под крилото на г-н кмета от 5 години. Нееднократно се е писало за причинените щети в морската градина и неудобството на гражданите, но воден от големите печалби, кметът не се интересува от това.

Тази година подготовката е сериозна и е до граници на престъпления в екологията. Изрязаха се половината дървета в морската градина и не се спря дори да изравни дюните с тежка техника на плажа, необезпокояван от каквито и да е органи.
Всичко това се прави за да се подсигури частна фирма, която монтира сцени на територия - държавна собственост, без да имат каквото и да е право за това. Още повече на плажната ивица.

Със съдействието на зам.- кмета К. Марков се изгражда незаконен платен къмпинг на плажа и то на място, където има дюнни образования. Срещу всичко това той подарява на града денонощно свръхмощни децибели. Съгласно договора за плажа Общината няма право да предоставя извършването на търговска дейност.
Върхът на наглостта е затварянето на плажа за две седмици в пик сезона. Законът в това отношение е ясен – плажната ивица е държавна собственост и никой няма право да ограничава достъпа до нея.

Ние питаме къде е Областният управител? Показва се по телевизията като бивш служител на ДАНС, че стриктно спазва закона, къде е МРРБ и Бургаският общински съвет, който отделя по 300 хил. лв. всяка година в помощ на частна фирма. Когато тези средства могат да отидат за десетки градини, а не за реклама по всички медии. Последствията за бургаските граждани са унищожаване на морската градина и природните дадености на плажната ивица.

Защо Община Бургас прави всичко това? Същото мероприятие може да се организира в Крайморие или Сарафово. Отговорът е един: Парите над всичко.



Челен опит

На 16 май 2008 г. Варненският административен съд спира изпълнението на заповед на кмета, с която се направи “санитарна сеч” в градинката "Севастопол" в града. Съдия Мария Ганева мотивира определението си на базата на доказателствения материал по делото така: планът за благоустройствени действия е в своята идейна фаза и не е минал през експертен съвет, нито през главния архитект на Община Варна.
Уважено е становището на жалбоподателите, в което се твърди, че продължаването на изпълнението на кметската заповед може да доведе до значителни и труднопоправими щети, една от които е застрашаването на кореновите системи на намиращите се там дървета, вследствие на провежданите изкопни дейности.



Приятел в нужда се познава

Неочаквано, малко преди приключването на този брой, Бойко Борисов отправи косвени критики за мързел към кмета на Варна и в същото време похвали работата на бургаския му колега. Това стана при подписването на споразумения за безвъзмездна финансова помощ по линия на международен фонд „Козлодуй“ на стойност 47 млн. евро. „Вече има общини, които през годините са изградили екипи и администрация, които са познати в Брюксел, знае се, че работят перфектно и проектите се одобряват.

Много е видна разликата между градовете, в които кметовете работят с европроекти, привличат пари, държавата ги кофинансира и помага, и тези, които ги мързи и само викат - държавата да даде. Не мога да не дам пример в разликата между Бургас и Варна. Истински се надявам, че и морската ни столица ще се поучи от Бургас, защото ако видите морската градина на Бургас и морската градина на Варна просто е очевадно", каза Борисов.

В държавата на ГЕРБ явно се действа бързо.



Кадрите са снимани от една и съща гледна точка, само че с 10 дни разлика във времето. Общината действа пъргаво по замитане на следите от отсечените дървета

В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки