Столични общинари подменят асфалта с... паваж


Столични общинари подменят асфалта с... паваж
Улица в стара София през 1909 г.
24 Юли 2012, Вторник


Връщат облика на София от началото на миналия век. Така било по-евтино

Автор: Димка Трифонова

Републиката се връща със страшна сила към своето минало, вместо да крачи напред към някакво по-светло бъдеще. И докато премиерът Борисов строи модерни магистрали, от Столичната община са се захванали да възродят някогашните стари пътни настилки, заринати преди половин век под по-актуалния дзифт (ще рече – асфалт).

Ретроспективните методи за изграждане на транспортната инфраструктура в столицата започват да се прилагат – колкото и куриозно да звучи – точно от улица... „Република“. Тази, която разделя ж. к. „Надежда“ от ж. к. „Толстой“ и свързва бул. „Ломско шосе“ с ул. „Ген. Н. Жеков“. Досега тази възлова улица бе с асфалтово покритие. Със задължителните дупки по него, разбира се. И затова преди няколко месеца бе затворена за ремонт.

Но вместо да се запълнят образувалите се няколко дупки в асфалта, софийските общинари, занимаващи се с инвестициите по този проект, решават да премахнат изцяло асфалтовото покритие и да оставят дългата над километър улица по... паваж.
За целта дори няма да се харчат. Още повече парите за реновирането вече са похарчени за нещо друго. Затова „ремонтът“ е съсредоточен върху изравянето на паветата, наредени отдолу някъде около 1950 г. Така ще се върне обликът на „Република“ – такъв, какъвто фотото е запечатало в албумите на стара София от началото на миналия век.

По мнението на служителката от Столична община Ирина Лепоева било по-добре улицата да е павирана, щото е по-евтино. Вместо да се броят пари за скъп асфалт, за няколко надника на четирима цигани, които да дооправят разместените павета – ето ти нова улица. А някога, в необозримото бъдеще, може би когато на премиера му омръзне да строи магистрали, и тя щяла да бъде отново асфалтирана.



Столичната улица „Република“ с асфалт преди „ремонта“ Иновацията – асфалтът се маха и улицата остава по... паваж Ирина Лепоева: „Така е по-евтино“

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки