Забавянето на дела не винаги е порок


Забавянето на дела не винаги е порок
През миналата година елховските съдийки често бяха засичани на „спявка“ в Ямбол, при един от съдебните кадровици в района
22 Юли 2012, Неделя


През април миналата година „Десант“ започна серия от публикации, свързани с бездействието на няколко магистрати


Автор: Десант

от районния съд в Елхово, които умишлено бавят съдебни дела до изтичане на давностния им срок. И конкретно – за отказа от правосъдие от страна на Мартина Кирова и Яна Ангелова. Заради тях срещу страната ни има заведени 70 дела в Страсбург.
Припомняме накратко историята, която е христоматиен пример за това, в което е превърната родната ни правосъдна система.

Сагата се точи от 2008 година, когато група крупни земеделски производители от община Болярово сезират с жалба министъра на земеделието и храните, с копия до ДФ ”Земеделие”, Асоциацията на земеделските производители в България, Областна дирекция “Земеделие”-Ямбол, Комисията по земеделие и гори в Народното събрание, вестник “168 часа“ и телевизия СКАТ.

В текста земеделците твърдят, че бизнесмен на име Асен Моллов от Ямбол ги рекетира, тормози и мами, и че считат, че ще бъдат доказани неговите измами, свързани с идентификацията на терени по Схемата за единно плащане на площ за 2008 г.
Писанията имат голям обществен отзвук, а скандалната информация стига до работодателите на Моллов – фонд ”Елана”.

От там впоследствие отказват да подновят пълномощията му за 2009 г., тъй като името му вече е компрометирано. За да го изчисти, Моллов завежда дела за клевета. Те обаче от своя страна изваждат на показ схема за източване на пари по СЕПП в община Болярово. И в която схема са замесени точно жалбоподателите, оклеветили Моллов.

Когато се стига до там, боляровските земеделци да доказват в съда как точно Моллов ги е рекетирал, в елховското съдилище настава истински смут. В малкия град подсъдимите трудно крият близостта си с магистратите. Ходят на лов със съпрузите им, посещават кабинета на виден ямболски прокурор, с който са учредили ловно сдружение, споделят притесненията си на публични места от конкретни отсъждания на магистрати, въпреки че им обещали да ги оправдаят, канят ги в дома си на гости. Силно обезпокоен от ситуацията, Моллов сезира Инспектората към Министерството на правосъдието, а също и председателите на Елховския районен съд и Ямболския окръжен съд. 

Междувременно съдийките  Мартина Кирова и Яна Ангелова си правят отвод по „лични“ причини. Преди обаче да излезе от процеса, Яна Ангелова произнася две оправдателни присъди и става автор на мотивите, заради които е подадена жалбата срещу България.
Според екзотичните й тълкувания на закона, „рекетьор“ и „измамник“ в случая не били обида, а дружески закачки, които целели да предизвикат интереса на компетентните органи и евентуално да провокират проверки по случая.

Смехотворната присъда, оневиняваща клеветниците, ще бъде ревизирана в Страсбург, заедно с още десетки други дела, затлачени умишлено до изтичане на давностния срок. Независимо от това, съдия Яна Ангелова не е наказана. Напротив, това, заради което колежката й Мирослава Тодорова беше уволнена, помогна на Ангелова да се издигне в съдебната йерархия. Днес тя е назначена като председател на Елховския районен съд.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки