Шумов терор в Бургас от прелитащи самолети


Шумов терор в Бургас от прелитащи самолети
Христиан Митев
15 Юли 2012, Неделя


Кметът Димитър Николов обеща, че реши проблема още преди четири години. После забрави

Автор: Георги Ваташки

Местната власт в Бургас не прави нищо, за да спаси хората от шумовата агресия на самолетния трафик над града. Общинският съветник от „Национален фронт за спасение на България“ Христиан Митев внесе питане до кмета Димитър Николов дали най-сетне ще бъдат взети мерки за понижаване на нивата на шума.

Проблемът с прелитащите над града самолети не от вчера. Още през 2006 година концесионерът на летището „Фрапорт“ направи свое изследване и установи, че в шумозамърсени сгради в морския град живеят 38 хиляди души.

В отговора си общинарите признават, че над кварталите „Славейков“, „Зорница“, „Изгрев“ и Сарафово са измерени нива на шума над допустимото. Резултатите от замерванията сочат, че пиковите стойности при прелитането на аеропланите надвишават максималната гранична норма от 85 децибела, като дори в някои моменти достигат 99,5 децибела. Най-високи нива са отчетени над комплексите „Изгрев” и  „Зорница”.

Още през 2008 г. кметът обеща проблема да бъде решен  колкото може по-скоро. Четири години по-късно няма особена промяна в обстановката. Иначе старателно бе изработена „Стратегическа карта на шума“, но обещаната шумоизолираща стена около Сарафово така и остана в сферата на добрите намерения. Според обясненията на градоначалника, тя все още е във фаза работен проект и вероятността да бъде изградена тази година е нищожно малка.

Общинската администрация пое преди време и задължението да брани интересите на гражданите на редовни срещи с ДП „Ръководство на въздушното движение“ (РВД). Тъкмо последното от тези рандевута, състояло се на 16 май, стана обект на питането на НФСБ.

Тогава шефовете на  авиодиспечерите съобщиха, че през последните 8 години аеротрафикът над България се е увеличил с 50 процента. За Бургас увеличението за този период е 100 на сто. Резонно от партията на СКАТ поискаха информация дали са взети мерки да бъдат защитени гражданите от звуковата агресия.
Отговорът на кмета бе повече от уклончив. От него става ясно, че мерките в „картата на шума“, които предвиждаха намаляване на трафика и смяна на захода на самолетите при кацане и излитане, не се спазват. Причината това да не стане били... метеорологичните условия.

Всъщност отговорът на градоначалника признава на практика безсилието на общинската управа да принуди РВД да смени самолетните трасета, така че да не пречат на спокойствието на бургазлии. Пренасочването на въздушния трафик е единствената  възможност, която може да осигури нормален живот на хиляди семейства в комплексите, разположени под трасетата на ставащия все по-интензивен самолетен трафик.

На жителите на морския град им стига, че дишат мръсния въздух от комините на „Лукойл”. Стовареният на главите им грохот от прелитащи аероплани допълнително създава сериозни опасности за здравето им. Бученето от самолетните двигатели нарушава съня и води до прекомерен стрес. Съществуват доказателства, че то повишава риска от инфаркт и хипертония.

В пространния отговор на бургаския кмет липсват каквито и да било набелязани конкретни  мерки за прекратяване на шумовия терор. Единственото, което се обещава, е  да се изработи план за действие към т. нар. Стратегическа карта на шума.
През 2010 г. съставянето на самата карта струва на общинската хазна близо 220 хиляди лева. Сега се очертава пак да се похарчат грешни пари на данъкоплатците, за да се сътвори поредния безполезен документ.



В категории: Бургас , Горещи новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
ikan
10.08.2012 10:14:33
0
0
Необходима е само една програма за заход по сближаване по глисада . Самолетите да снижават по крива - над ВХТИ , МЕТРО , гробищен парк - ПИК , а не над жилищните блокове на три комплекса . Но алчните хиени от РВД едва ли ще се бръкнат за това , то в народното събрание се хванаха за главата от щуро-баджанащината им , камо ли да чуят нас . Летището няма вина от коя посока и как подхождат към него самолетите , а само и единствено ДИРЕКЦИЯТА за Ръкододство на Въздушното Движение . Към тази ДЪРЖАВНА структора насочете вашите оплаквания.
3
паламуд
24.07.2012 14:16:49
0
0
СДС-то ЩЕШЕ ДА ИЗДИГА ПРЕГРАДНА СТЕНА УЖ ,КВА Я МИСЛЕХМЕ НИЙ ,КВА СТАНА ТЯ ,А измамници
2
baihui до горния педер
16.07.2012 17:00:26
0
0
Ако се се закрие летището трябва да си ходиш там откъдето си дошъл,селска пръчко!
1
Шумно Самолетче
16.07.2012 14:43:49
0
0
Единственият изход е да бъде закрито летището. Тогава всичко че е тихо :) и Нефтохима също - тогава няма и да мирише.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки