Стар римски кораб акостира в „Сексагинта Приста“


Стар римски кораб акостира в „Сексагинта Приста“
Останки от жилища в крепостта от втората половина на VI век
05 Юли 2012, Четвъртък


В „Пристанището на 60-те кораба“, както се превежда името на крепостта „Сексагинта Приста“ в Русе, се предвижда


Автор: Иван Ванев

в най-скоро времеда акостира макетът на стария римски кораб „Пристис“. Речното „корито“ ще представлява реплика на един от стражевите съдове, които са пазели в древността северната граница на Рим, минаваща по Дунав.

Дължината на модела ще е 5 метра, докато истинските стари римски кораби са достигали до десет метра по кила. Те не са били предназначени за превоз на товари, а само за легионерите, които охранявали дунавската граница на империята – нещо като днешните гранични катери. Шхуната е била без палуба и е побирала само гребците, като понякога е била снабдена и с платна. Това я правело лека и респективно бърза като вятър.

Вероятно макетът, който ще привлича туристи в Русе, ще наподобява обаче една от съвременните гемии, тъй като няма запазени кораби от римско време, които да се използват за автентичен образец на специализираното речно возило.

В същото време гостите на „Сексагинта Приста“ ще могат да се изкачат и по оформена като римски фар стражева кула, от която ще имат и идеална панорамна гледка към река Дунав. Тя ще бъде на три етажа. Ще бъде оформена и осветена рампа, която ще минава над археологическите останки от крепостта, по която посетителите ще могат да правят пълен оглед на калето. Предвижда се и поставянето на художествено осветление около каменните зидове.

В една от стаите на кулата, обзаведена в духа на войнишкия римски бит, посетителите ще открият и римски доспехи, които децата ще могат да нахлузват и да се фотографират за спомен с тях. Освен това те ще може да се развихрят и в сферата на експерименталната археология.
За тази цел тук ще бъде разположено и грънчарско колело, на което желаещите ще може да се учат как древните са обработвали глината.

Всичко това трябва да стане реалност до края на август по проект на оперативна програма „Регионално развитие” с бенефициент Министерството на културата. За възстановяването и социализацията на римското укрепление ще бъдат изразходвани малко над 1 милион лева. За съжаление обаче няма как да се обнови цялото пространство, в което съществуват останки от това съоръжение, тъй като една част от територията е собственост на военното ни министерство и няма как там да бъдат допускани любопитни туристи.



В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки