Ще има още взривове


Ще има още взривове
Хени Шиякова
08 Юни 2012, Петък


Осколките край „Петолъчката“ се разпиляха между плажовете на остров Бали и... баня на „Идеал стандарт“

Автор: Диана Славчева

Как е възможно да бъде предоставено утилизиране на боеприпаси в непосредствена близост до едно от най-оживените кръстовища в България, и то непосредствено до газопреносна станция – зачервен от възмущение запита в сряда от парламентарната трибуна червеният ямболски депутат Атанас Мерджанов. „Има нещо сбъркано в цялата тази работа“ – коментира в същия ден и експертът по сигурността към Столичната община Иван Бояджиев.

Не че това е кой знае какво откритие. То стана ясно още като запукаха снарядите край „Петолъчката“ предишния ден. Осколките от тях разровиха и все още горещата история с високопоставената служителка в Министерство на отбраната  Хени Шиякова, която преди близо месец бе уличена в конфликт на интереси.

В края на септември 2009 г., току-що надхвърлилата половинвековна възраст дама, отговаряща лично за контрола по изпълнението на договора  за утилизация на боеприпаси с „Берета трейдинг” – компанията, собственик на взривените складове, се облажила с почивка в четиризвездни хотели на остров Бали на разноски на същата тази фирма.

Заедно със съпруга си, който е съдружник в дружество „Джи Си Ес България”, издало пък сертификат на полигона „Змеево“ за изпитване на въоръжение и боеприпаси, те се охарчили малко над 1000 лева за екзотичния воаяж, чиято стойност иначе гони 7 хилядарки. Разликата платили от „Берета“. Направо бълха ги ухапала, като се има предвид, че договорът им с МО за утилизацията на боеприпасите, изготвен лично от Шиякова, е за близо 4 милиона лева!

В контраст с щедростта на признателната фирма, министър Аню Ангелов заяви в сряда пред депутатите: „Тя скоро ще си получи заслуженото“. В случая той има предвид, че в момента уличената му служителка обжалва решението на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси (КПУКИ), която постанови, че наистина дамата е използвала служебното си положение за лична облага и трябва да плати яка глоба за шмекерлъка си, да върне парите за пътешествието си до тропическия остров и да бъде позорно уволнена от военното ведомство.

Всичко това трябва да стане факт обаче едва след като мине обжалването пред Административния съд в столицата. Въпреки че първото заседание по въпросното дело, заведено под № 4871, е насрочено за 15 ч. на 18 юни, председателят на КПУКИ Филип Златанов, който се явява ответник, прогнозира, че обжалванията ще продължат между 9 месеца и 1 година.

„Десант“ установи, че дипломираната в софийския Технически университет инженер Шиякова се е разминала на косъм преди две години с друга безплатна екскурзия за двама – този път до остров Мавриций. Това е била наградата за победителя в категорията „Реализирани бани“ в конкурса на „Идеал стандарт“ за „Баня на годината 2009“, в който мокрото помещение в жилището на  Хени Шиякова е било едно от номинираните.

Но най-голямата бомба хвърли Аню Ангелов. „Инцидентите с боеприпаси ще продължават“ – твърдо обеща военният ни министър. Въпросът е какво ли друго нередно в държавата ще изровят те занапред?!


5 юни
- В 14.40 ч. на телефон 112 е подаден сигнал за взрив и пожар в складове за боеприпаси в стралджанското село Лозенец
- Основният път София-Бургас е затворен за движение в района на пътен възел „Петолъчката“, като са отцепени и пътищата в трикилометровата зона наоколо
- Спират строителните дейности по участъка от АМ „Тракия“, който се намира най-близо до засегнатия район
- 8 работници на фирмата, в която избухнаха взривове, са настанени в ямболската болница. Всички са в съзнание и без опасност за живота. Трима са в неизвестност. Отец Виталий Стоянов от Сливенска митрополия, който е свещеник в енорията, откъдето са изчезналите мъже, съобщава във форума на БЛИЦ малките им имена – Енчо, Николай и Станимир

6 юни
- Рано сутринта са регистрирани още взривове на броеприпаси
- Във връзка с взривовете край пътен възел "Петолъчката" и последствията от тях е образувано  досъдебно производство  в ямболската окръжна прокуратура



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки