Величието на Ботевата фамилия


Величието на Ботевата фамилия
Само няколко седмици преди да поведе четата си, Ботев се снима със своите братя Кирил (вдясно), Стефан (вляво) и Боян (най-младият)
02 Юни 2012, Събота


Роднински връзки свързват поета-революционер с Левски, Иван Вазов, Найден Геров, Иван Гешов и много други видни личности

Автор: Диана Славчева

Понякога превратностите на съдбата са толкова непредвидими и неочаквани, че са в състояние да затрият от лицето на земята цели фамилии. Нима са предполагали даскал Ботьо Петков и съпругата му Иванка, след като в семейството им се раждат цели девет деца, че няма да мине и век и от големия им род няма да остане нито един пряк потомък.

Но пък, както казват учените, природата се стреми винаги към постигането на някакво равновесие, така че в случая липсата на днешни Ботеви наследници се компенсира с невероятно ярките личности, които тази видна възрожденска фамилия дава на този свят и на майка България.

Като се разрови човек в родословието на големия наш поет и революционер, той се изправя пред истински феномен – списъкът на неговите роднини изобилства от цяло съзвездие имена, оставили ярки следи в родната ни история.
Бабата на Христо Ботев по бащина линия – Ана, е сестра на щедрия просветен и църковен благодетел архимандрит Кирил Нектариев.

Той прави десетки дарения на  девическите училища в родния си Сопот, Карлово, Калофер и Пловдив и завещава много пари на манастира „Свети Спас“ (в който неговият баща на преклонна възраст приема монашеството), на Сопотския девически манастир „Въведение Богородично“, а също и недвижими имоти на различни училища. Другата негова сестра – Мария, пък влиза като снаха в известната възрожденска фамилия Пулеви. Нейната внучка, която е взела и името й, става жена на Найден Геров.

Другата й внучка – също нейна съименничка – се омъжва за Иван Евстратиев Гешов, който по-късно става министър-председател на България. Той оглавява последователно и Българското книжовно дружество, Българската академия на науките и Българския червен кръст. По време на Априлското въстание Гешов взима активно участие в редица инициативи за защита на българските интереси пред Европа, като събира и предоставя сведения на чуждестранните анкетьори за турските зверства при потушаването на бунта.

Третата внучка, носеща също името Мария, но по-известна като Мина, става майка на един от най-големите и известни български актьори – Сава Огнянов. Той се ражда само два месеца след появата на бял свят на дъщерята на братовчед й Христо Ботев – Иванка и едва четири дни след смъртта на поета. Знае се, че тя е била много близка с него, двамата са споделяли много топли чувства един към друг.
Внуци на Мария Нектариева са и двамата братя Евлоги и Христо Георгиеви.

Интересни са и роднинските връзки на Ботев по линия на неговия дядо Петко поп Атанасов Христов, който е мъж на баба му Ана Нектариева. Внучката на брат му хаджи Гено – Дода, се жени за братовчеда на Васил Левски – Коста Хараламбов. Друг негов внук – Иван, пък създава семейство със Стевана (Тана) поп Атанасова, която се явява братовчедка на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Един от синовете на дядо Гено – Тачо, е мъж на сестрата на известния ни енциклопедист Иван Богоров Нона. Името на Богоров остава в нашата история като автор на първата граматика на българския език и издател на първия наш вестник „Българский орел“.

Внучката на най-малкия син на дядо Гено – Брайко, която носи едно от най-често срещаните имена в техния род – Ана, сключва брак с генерал Владимир Заимов – син на апостола на Трети врачански революционен окръг през Априлското въстание Стоян Заимов. 

Не по-малко интересни са и роднинските връзки на майката на Христо Ботев – Иванка. За двама от братята й – Мирчо и Стойко, се знае, че още като млади се преселват в Кишинев, където отвеждат след време и баща си Стайко Дрянков. На руска земя те променят фамилното си име на Топалови. Сестра й Мария свързва живота си с Димитър (Димо) Лолов от Медвен.

Тяхната дъщеря Гина се омъжва за сина на земеделския лидер Александър Стамболийски – Асен. Щерка на сина им Желязко пък е любимата българска комедийна актриса Татяна Лолова. Техният сродник Атанас Лолов е консул в Женева през 1921 г. Неговата жена – швейцарката Матилда Делешо, е секретар-преводач при подписването на Ньойския договор.

В семейството на Иванка и Ботьо Петкови се раждат общо девет деца, но някои от тях умират още малки. След като погребват едва 5-годишна дъщеричката си Тота, родителите се сдобиват с момченце, което кръщават Генко. Но той доживява едвам до двегодишна възраст. Веднага след смъртта му се ражда друго отроче от мъжки пол, което също получава името Генко, но и то не живее повече от 3 години.

Дъщеря им Ана почива при раждане, навършила само 17 години. Синът им Боян се разделя с живота едва 19-годишен, издъхвайки в ръцете на брат си Кирил, след като е ранен в боевете при Сливница по време на Сръбско-българската война. Служилият в 7-ма рота на Пети пехотен дунавски полк портупей-юнкер Боян Ботев посмъртно е произведен в чин подпоручик. Неговото име носи улица в пловдивския квартал „Тракия“.

На 20 години от туберкулоза издъхва и друг син на даскал Ботьо – Петко. А първородният Христо оставя костите си „по скалите и орляците“ на Врачанския балкан, но пък остава завинаги жив в народната памет. Както самият той пророчески отбелязва: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“.

В борбата за национално освобождение се включва и неговият брат Кирил, който се присъединява към четата на батко си, но след разбиването й е заловен и изпратен на заточение в Мала Азия. Санстефанският мир връща свободата му и той постъпва във Военното училище в София, което завършва с първия му випуск. Вече като генерал той взима участие в Балканската война, а след това за кратко време е заместник-министър на войната. Жени се за белгийката Мария дьо ла Розиер – дъщеря на известен брюкселски лекар с благородническо фламандско потекло.

Въпреки почти половинвековния си брак те обаче нямат деца и осиновяват момчето на Мариината сестра Ноел Шарл. С кръщелно свидетелство той приема името Христо Кирилов Ботев. Негов пряк потомък е Боян Ботйов – председател на Общонародната фондация „Христо Ботйов“.

Близо една година преди Христо Ботев да загине като герой, той
сключва брак с Венета Везирева, която е племенница на един от най-високопоставените и влиятелни православни духовници по онова време – архидякон на Вселенската патриаршия, Панарет Пагонийски, който по-късно е издигнат в митрополитски сан. Техен кум става Георги Странски, чието име днес носи болницата в Плевен, където той е окръжен лекар по време на Временното руско управление.

В по-нови времена става управител на столичната Александровска болница. Като член на Българския таен централен революционен комитет, Странски е един от участниците в подготовката на Съединението. Бил е вътрешен министър в кабинета на Константин Стоилов и министър на външните работи и изповеданията в правителството на Стамболов.

Само няколко седмици преди Ботевата гибел, на 13 април 1876 г. се ражда дъщеря му Иванка. Любящият й баща прекарва всяка свободна минута над нейната люлка в трепетни мечти за доброто й бъдеще. Но скоро тя ще остане сираче и ще преживее доста тежки години с овдовялата си майка. Но като достойна наследница на баща си тя активно се включва в подкрепа на македоно-одринското освободително движение. Иванка става касиер на Македоно-Одринското дружество в Търново, а през 1902 г. е делегатка на Македонския конгрес.

В началото на 1906 г. тя се омъжва за доктора по икономика и  ревизор в Българска земеделска банка Стоян Христов. Въпреки огромното си желание да има много деца, които да наследят фамилията на видния й баща и – макар че е жена – да я прибавят към името си, тя така и не оставя потомство. Следствие на сепсис, получен след рискована хирургическа намеса, тя умира едва 30-годишна, по-малко от година след сватбата си.

Ковчегът с тленните й останки е посрещнат на търновската гара от огромно множество, което я съпровожда до вечния й дом в малка двойна гробница в старопреснолния град. В нея по-късно ще бъде погребана и майка й Венета. Твърди се, че с нейната смърт е загинало и нероденото й бебе. В обществото усилено плъзват слухове за лекарска грешка и немарливо отношение при лечението й, но тайната около кончината й така и остава неразкрита, след като майка й отказва да се извърши ексхумация и аутопсия на тялото й.

В нейна памет Венета внася в Министерството на народното просвещение 6000 златни лева за учредяването на фонд „Иванка С. Христова – родена Ботева", със средствата на който се подпомага едно от училищата в Търново.

Така се поставя краят на един легендарен род, чиито представители неизменно предизвикват приповдигнати чувства на гордост у всеки българин.



Братовчедката Мина Горанова – майка на Сава Огнянов, с която поетът-революционер е много близък Родителите на Ботев – даскал Ботьо и Иванка Брайко Хаджигенов – брат на дядото на Ботев, чиято внучка се омъжва за Владимир Заимов Ботевата дъщеря Иванка

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки