Народ без минало е народ без бъдеще


Народ без минало е народ без бъдеще
Обозначеното място на гроба на царя със свидетелите: Попадински, бай Стойко, бай Божил, бай Стоил и Александър Хайтов (17 юли 1990 г.)
22 Май 2012, Вторник


Трета, последна част на истината за ликвидирането на гроба на Борис III

Автор: Александър Хайтов

(Продължение от брой 17)
Георги Димитров пристига и се настанява във Врана на Коледа 1946 г. Неговото пребиваване там не е продължително. Той живее в двореца заедно с Роза Димитрова и двете си осиновени деца. Димитров превръща стопанството на Врана в показно и полага основите на дългогодишното специално снабдяване на висшите партийни функционери.

Роза Димитрова от своя страна, покрай другото се заема с международна пионерска дейност в царското имение. Помни се, тя заповядала да се избият екзотичните безвредни змии на Фердинанд, понеже една от тях ухапала пионерче.

Царските гербове се заменят с нови символи, но повечето от оцелелите вещи продължават да служат. Работниците в парка, уволнени от Държавна сигурност, отново са възстановени на работа, но дворецът е ограден от стопанството с телена ограда.
Фамилната гробница на царското семейство, отдалечена на около 250 метра от двореца, попада на същата страна на оградата. Тя също поема новите си функции – превръща се в склад за чували със семе от райграс.

Как е понасял Димитров това близко съседство, след като знаем отрицателното му отношение към „представителя на монархофашизма“?

Един ден човек по поддръжката на парка, работещ около „пирамидата“ (алпинеума), близо до езерото с беседката, забелязва „героят от Лайпциг“ и охраната да се насочват към параклиса. Те спират пред вратата и се суетят. Двама от тях повикват градинаря да им отвори вратата. Човекът отива, завърта два пъти ключа, отваря и се отдръпва (бравата е била автоматична и след като се превърти ключът, той трябва да се задържи и да се бутне вратата).

Димитров влиза и след като излиза, настава суматоха. При инспекцията си, той е видял чувалите с райграс. Градинарите се разтичват. Извикан е управителят. Димитров му нарежда веднага всичко да се разчисти и провежда на всеослушание приблизително следния диалог с един от охраната.

„Ти българин ли си“? - „Българин съм“ - отговаря онзи.
„Колко царе е имала България“? - „Толко и толко“ - „ А колко гроба има на български царе“? - „Нито един“ - отговаря телохранителят.
„Тоя гроб ще остане. Историята ще пише каквото трябва, но този гроб да остане“. Боклукът е изчистен, мозайката - измита и след като изнася този публичен урок по родолюбие, Г. Димитров прибира ключа на параклиса.

Но въпреки всичко дните на църквичката са преброени. След смъртта на Димитров и Васил Коларов и идването на Вълко Червенков на поста министър-председател тя е разрушена. Взривявана е на части (поради близостта й до двореца) нощно време, а денем са извозвали отломките.
Събарянето е станало в края на 1954 г., а когато се запролетило, селяни, работещи по нивите си в местността Лимончовица, забелязват натрошената надгробна плоча и дървения кръст между отломките.

А какво е станало с балсамираното тяло на царя?
Тук историята засега мълчи. От всичките проверени версии, най-вероятната е, че го е сполетяла съдбата на десетките избити без съд и присъда „врагове на народа“.
Снимката, направена през март 1990 г., показва брега на р. Искър до оградата на Врана, както се вижда на нея нечия ръка, изковала кръст с подръчни средства и го е поставила на нечий гроб.
Дали някаква съвест е проговорила и чий е незнайният гроб – кой да каже?

На 17.07.1990 г., след като издирих останалите трима живи от петимата, погребали за втори път цар Борис ІІІ през 1946 г., влязохме в двореца Врана и в присъствието на г-жа Ани Донкова, управител на Софийски гробища, след посочване на точното място от тримата шопи, съставихме констативен протокол.
С доц. Димитър Витанов – директор на Националния експертен център за културни и материални ценности при БАН, и полковник Тодор Коларов, управител на двореца Врана, се уточнихме, че след разрешение от наследниците ще разкопаем посоченото място. 

По традиция и третото ровене в гроба на Борис ІІІ премина в пълна секретност.

Какво се намери в гробната яма:
парчета натрошен бетон и тухли, а в ъгъла на ямата – кирката на трудовака с печален звън се заби в стъклената банка със сърцето на Борис, забравена от вандалите за втори път в гроба. От ТКЗС-то на Врана дадоха един трилитров буркан от туршия, който приюти сърцето на последния цар на Третото българско царство.

Впоследствие с тържествени церемонии представители на Великото народно събрание и великите за момента демократи с печално тържествени физиономии го върнаха в Рилския манастир.
Защо разправям тази история? Кому е притрябвал някакъв си гроб и не е ли „политически пикник“ тази работа?

Не – паметта за мъртвите е в основата на историческата памет, както не би казал Тодор Павлов. Едно е да си приказваш за Левски, Ботев и Бенковски с гръб към тях, друго е да хванеш детето си за ръка и да посочиш гроба на героя.
Тази разлика между овеществената история и интернационализма и глобализма е причината патриотизмът ни да е сведен само до претрупаното ни с лъвчета гербче.

Като стана реч за Левски (както винаги би трябвало да става) не можем да отминем странните възли във времето, които наричаме съвпадения. Защо съвпада участта на упоритото сърце на Борис ІІІ със съдбата на пищялките на Апостола, останали по недоглеждане до 1972 г. в длъбнатината под олтара на света Петка Самарджийска.

Когато акад. Николай Хайтов през 1989 г. установи, че гробът на Васил Левски  не е съсипан случайно поради некадърност, а е било въпрос на държавна поръчка, не беше възможно да се каже тази истина по политически причини.

След 1990 г. това стана възможно и в подкрепа на тезата му предадох една папка с документи по описания по-горе случай да му послужат като доказателство, че унищожаването на гробове и историческа памет е било държавна политика.



Доц. Витанов със сърцето на царя в буркана от туршия Март 1990 г. - незнаен гроб до оградата на двореца Врана Васил Левски, скулптура на Александър Хайтов, 2012 г. Погребението на Борис Трети

В категории: Горещи новини

13
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
13
АСЕН ИЛИЕВ
22.04.2020 11:58:20
0
0
БУЛГАНИ, СЕГА УБЕДИХТЕ ЛИ СЕ, ЧЕ СТЕ САМО ЕДНИ ЖИВОТНИ ГОВОРЕЩИ, НАПРАВЕНИ ОТ "БОГА" - СВЕТА ПЕТКА, САМО ЗА ДА ЯДЕТЕ ЛАЙНАТА И ДА СЛУГУВАТЕ НА ТИТАНИТЕ/АРХАНГЕЛИТЕ, КОИТО РАЗКЪСАХА НА ЧАСТИ ДИОНИСИЙ/БОГА, КОЙТО ИСКАШЕ ДА ПРЕКРАТИ ТАЯ ЛУДНИЦА ? :)
"НИСА" ДЕТО РАЗНИ КРЪГЛИ ИДИОТИ Я ТЪРСЯТ В ИНДИЯ, ВСЪЩНОСТ Е - Nis-AVA/Serbia/KENEFA :)
СНОЩИ ГО ПОПРАВИХ В ПЕДИЯТА, НО ЕДНО ЛАЙНО ТАМ ПАК ГО ИЗТРИ. ЗА ДА СЕДИТЕ НА ТЪМНО И ДА ВИ ХРАНЯТ С ЛАЙНА, БИБЛЕЙСКИ :)
12
АСЕН ИЛИЕВ
22.04.2020 11:46:40
0
0
СЛЕД ОСВЕЖАВАЩИЯ НЬОЙСКИ РИТНИК В ТУМБАКА, И ЕКЗЕКУЦИЯТА НА ПСЕТАТА В СВЕТА НЕДЕЛЯ, БУЛГАНИТЕ ПОДВИХА ОПАШКА, НО ЩОМ ДОЙДОХА ПРОМЕНИТЕ ОТНОВО ЗАВИХА ЗА "МАЙКА МАКЕДОНИЯ". СЛУЧАЙНО ЛИ Е ИЛИ СМРЪДЛИВИТЕ ЧИФУТИ СИ ГОНЯТ СВОЯ ИНТЕРЕС, БЕЗ ДА СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ СЪДБАВА НА БУЛГАНСКИТЕ ПСЕТА? :)
11
АСЕН ИЛИЕВ
22.04.2020 11:36:23
0
0
ПЪРВИЯ КОМЕНТАР ДОЛУ, ЗАПОЧВА С - БОРИС ОБЕДИНИТЕЛ. АКО ОТРЕЧЕШ САМОИДЕНТИЧНОСТТА НА ЕДИН ЦЯЛ НАРОД И СИ СЕРЕШ ЛАЙНАТА ЗА "МАЙКА МАКЕДОНИЯ", А СИ ХУНСКИ ЦИГАНИН ОТ МАЙНАТА СИ, НЕ СИ ЛИ ГАРАНТИРАШ ЕДИН ВО ВЕКИ ВЕКОВ КОНФЛИКТ? А ПЪК АКО УСПЕЕШ, ДАЛИ НЕ ЛЕГИТИМИРАШ ДАВАНЕТО НА ЮЖНА МАКЕДОНИЯ НА ГРЪЦКИТЕ ЧИФУТИ, ЩОТО ТО НАЛИ ТАКЪВ НАРОД В МАКЕДОНИЯ НЕМА...
И, ИЗТРИВАШ НАПЪЛНО СПОМЕНА ЗА БОГА, КОЙТО СТЕ УБИЛИ ЗА ДА СИ ПРАВИТЕ ДЕМОНО-КРАЦИЯ, РЕПУБЛИКИ, БАНКИ, КРЕДИТНИ КАРТИ, РОБИ, ЦАРЕ, ГОСПОДАРИ, ВЕЛМОЖИ... ЕТС. УРОДЩИНИ.
И, ЗАЛИЧАВАШ СЛЕДИТЕ ЗА ОТКРАДНАТАТА ИСТОРИЯ И ЛЕГИТИМИРАШ ЛАЙНАТА В "СВЕЩЕННИТЕ КНИГИ" ЗА ЗЛИЯ ЧОВЕК И 2 -ТЕ БУЗИ :)
ИМАЙКИ ПРЕДВИД, ЧЕ БУЛГАНИТЕ СА ЖИВОТНИ, ГОВОРЕЩИ, ДАЛИ ИЗОБЩО ИДЕЯТА ЗА ОБЕДИНЕНИЕ С "МАЙКА МАКЕДОНИЯ" Е ТЯХНА? ИЛИ КАТО ИДЕЯТА ЗА ПРОЛИВИТЕ ИМ Е ПОДХВЪРЛЕНА ОТ СМРЪДЛЬОВЦИТЕ?
https://imgflip.com/i/3xkvt0 +КОМЕНТАРИТЕ :)
https://imgflip.com/i/3xl2c7
10
АСЕН ИЛИЕВ
22.04.2020 11:21:47
0
0
ПРЕДСТАВЕТЕ СИ СИТУАЦИЯТА, ВИЕ СТЕ НАЧАЛНИК НА НЯКАКЪВ ОТДЕЛ В НКВД, ДА КАЖЕМ ЗА МОКРИ ПОРЪЧКИ. ВИКА ВИ НАЧАЛНИКА ВИ И ЗАПОВЯДВА: ОТ ИМЕТО НА ДРУГАРЯ СТАЛИН, ДА РАЗРАБОТИТЕ ПЛАН И ДА ЛИКВИДИРАТЕ БЪЛГАРСКИЯ ЦАР И ТО ТАКА, ЧЕ ДА ИЗГЛЕЖДА, ЧЕ Е УБИТ ОТ ХИТЛЕР. СЪОТВЕТНО ВИЕ, БЕЗ ДА ПИТАТЕ И ДА СЕ ОБЯСНЯВАТЕ - АМА ЗАЩО, АМА КАК ТАКА, СЕ РАЗПОРЕЖДАТЕ НАДОЛУ ПО ВЕРИГАТА И ПОЛУЧАВАТЕ РЕЗУЛТАТ. ЦАРЯ Е ОТРОВЕН ТОЧНО СЛЕД ВРЪЩАНЕТО СИ ОТ ГЕРМАНИЯ, А МЕСТНИТЕ ВИ АГЕНТИ ПУСКАТ СЛУХОВЕ, ЧЕ Е ОТРОВЕН ОТ ХИТЛЕР.
ДАЛИ ОБАЧЕ ДРУГАРЯ СТАЛИН ЗНАЕ ЗА ТОЗИ ПЛАН?
И ВИЕ ДАЛИ БИХТЕ ИМАЛИ ВЪЗМОЖНОСТ ИЛИ НЯКОЙ ОТ ПОДЧИНЕНИТЕ ВИ И ЗАМЕСЕНИ ДА ГО ПОПИТАТЕ ЛИЧНО.
- АБЕ ДРУГАРЮ СТАЛИН, ТИ СЕГА ДОВОЛЕН ЛИ СИ КАК ГО ОПРАВИХМЕ ЦАРЧЕТО?
МЕЖДУВРЕМЕННО СТЕ ПРЕДЛОЖЕНИ ЗА НАГРАДА, ПОЛУЧИЛИ СТЕ СИ Я И ВСИЧКО Е ТИХО И КРОТКО.
ЕТО ПО ТОЗИ НАЧИН, КОГАТО СЕ ВМЪКНЕШ В УПРАВЛЕНИЕТО НА ВИСОКО НИВО, МОЖЕШ ДА СИ ПРАВИШ, КАКВОТО СИ ИСКАШ, РАЗБИРА СЕ "ОТ ИМЕТО НА ДРУГАРЯ СТАЛИН".
ЗАТОВА И ЧИФУТИЕ ДРАПАТ, ТЕ ДА БЪДАТ ПОСРЕДНИКА МЕЖДУ МЕН И ОСТАНАЛИТЕ И ТЕ ДА РЕШАВАТ, КОЕ ИМ ОТЪРВА И КАКВО ДА ПРАВЯТ, ОТ "МОЕ" ИМЕ РАЗБИРА СЕ.
И КАТО ПРИМЕР - ИЗМИШЛЬОТИНАТА С ВИРУСА, "ОТ МОЕ ИМЕ" РАЗБИРА СЕ :)
ВЪПРЕКИ, ЧЕ АЗ, ЗАПОВЯДАХ! ВСИЧКИ ДА БЪДАТ УВЕДОМЕНИ И ДА ИМ СЕ РАЗЯСНИ, ЧЕ МОГАТ ДА ИМАТ САМО ПО 1 ДЕТЕ, ЗА ДА СЕ НАМАЛИТЕ БЪРЗО И ДА НЕ ИЗЧЕРПИТЕ РЕСУРСИТЕ.
ЧИФУТИТЕ ОБАЧЕ ИСКАТ ДА ИЗПОЛЗВАТ СИТУАЦИЯТА ДА ОПРАВЯТ ДРУГИТЕ, ТА РЕСУРСИТЕ ДА СИ ОСТАНАТА САМО ЗА ТЯХ И МНОГОБРОЙНИТЕ ИМ КОПЕЛДАЦИ. - ТЕ НАЙ-МАЛКО ПО 5 МАЙМУНЧЕТА ПРАВЯТ.
ТА," ОТ ИМЕТО НА БОГА"....
9
АСЕН ИЛИЕВ
21.04.2020 20:15:52
0
0
А МОЖЕТЕ ЛИ ДА СЕ СЕТИТЕ, КОЙ УПРАВЛЯВАШЕ КОЛХОЗНАТА КОЧИНА ПО ВРЕМЕТО НА ВАЗОВ? :)
И, ЗАЩО ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ ОТСЛАБЕНА ТУРЦИЯ, С УДАР И ЕДИН ТРЪН В ГЪЗЪ ОТ СЕВЕР, СЕВЕРО-ЗАПАД :)
А ЗАЩО СЕ ВКЛЮЧИХА В 1СВ, КОЙ ГИ НАПАДНА?! :)
ТЯ И ИДЕЯТА ЗА ПРОЛИВИТЕ НЕ Е ТЯХНА :) НЕМАТ ТОЛКО АКЪЛ, ВСЕ ПАК СА СИ ИНДИАНЦИ :)
8
АСЕН ИЛИЕВ
21.04.2020 20:09:20
0
0
С ОГЛЕД НА, ТОВА КОЕТО НАПИСАХ ПО-ДОЛУ ВЪВ ВСЕКИ РАЗУМ БИ ТРЯБВАЛО ДА СА ВЪЗНИКНАЛИ И ВЪПРОСИ: :)
1. ЗАЩО И Е НА КОЛХОЗНАТА СВИНЯ ДА УБИВА ЦАРЯ, НО ТАКА, ЧЕ ДА ИЗГЛЕЖДА ВСЕ ЕДНО ГО Е УБИЛ ХИТЛЕР? :)
2. ЗА ЧИЙ ПА МУ Е НА ХИТЛЕР, ДА ГО УБИВА?!
3. КОЙ И ЗАЩО ВСЪЩНОСТ, ЗАПОВЯДА НА КОЛХОЗНИТЕ ИНДИАНЦИ, ДА ГО ЛИКВИДИРАТ?
4. СЛЕД КАТО СТАЛИН НЕ Е ЗНАЕЛ, КОЙ ВСЪЩНОСТ Е УПРАВЛЯВАЛ КОЛХОЗНАТА КОЧИНА?
5. ЗАЩО СЛЕД СЛУЧКАТА НА ДРУГАРЯ ЛЕНИН, СТАЛИН СТАНА ПАРАНОИК?
6.С ОГЛЕД МАЛОУМИЕТО НА КОЛХОЗНИТЕ ИНДИАНЦИ, КОЙ ГИ ЗАСИЛИ ДА ГОРЯТ ТЯЛОТО 54Г. ЗА ДА НЕ ГО ХВАНАТ?
СЛЕД ТРОЦКИ И СВЕРДЛОВ, РАЗБРАХАЧЕ СЪС СТАЛИН, НЕМАА СЕ РАЗ,БЕРАТ :)
С МЕН, СЪЩО :)
7
АСЕН ИЛИЕВ
21.04.2020 18:44:26
0
0
И ПОНЕЖЕ ТУК ДРЪНКАТЕ ЗА НЯКАКЪВ ПАТРИОТИЗЪМ :)
ПОД "ИГОТО" - Монголо-татарское "ИГО", БЕШЕ НАПИСАНА ОТ ВАЗОВ В УСЛУГА И ИНТЕРЕС НА КОЛХОЗНАТА СВИНЯ. И, ЗАТОВА БЕШЕ ИЗДАДЕНА В ЗАПАДНА ЕВРОПА, ОТ ТЕХНИТЕ АГЕНТИ, А НЕ ЗАЩОТО ИМА НЯКАКВА ХУДОЖЕСТВЕНА СТОЙНОСТ :)
ПРОСТО ТРЯБВАШЕ ДА ВИ СЕ НАБИЕ ДЪЛБОКО В ПРАЗНИТЕ КРАТУНИ, ЧЕ ЛАЙНАТА НА КОЛХОЗНАТА СВИНЯ, СА ЕДИНСТВЕНАТА ПОДХОДЯЩА ЗА ВАС ХРАНА. :)
И НИКОГА ДА НЕ ЗАБРАВЯТЕ, КОЛКО СТЕ ЗАДЪЛЖЕНИ НА СВИНЯТА.
А АЗ ПРОЧЕТОХ "ПОД ИГОТО", ЧЕСТНО КАЗАНО СИ Е ТЪПОТИЯ НА НИВОТО НА "ВИНЕТУ" И НЕ Е ЗА В УЧИЛИЩЕ :)
И, ВАЗОВ ОБИЧАШЕ МАНГИЗИТЕ ;) ДАЖЕ МНОГО ГИ ОБИЧАШЕ.
6
АСЕН ИЛИЕВ
21.04.2020 18:34:58
0
0
булгани, БОРИС ВСЕ ПАК ВИ СПАСИ 2СВ, ДА НЕ СЕ ВКЛЮЧИТЕ, ЗАЩОТО НЯМАШЕ ДА СЕ РАЗМИНЕТЕ С НЬОЙСКИ РИТНИК В АЛЧНИЯ, СВИНСКИ ТУМБАК ИЛИ ПУБЛИЧНА ЕКЗЕКУЦИЯ НА ВИНОВНИТЕ - ВОЕННОПРЕСТЪПНИЦИ И ГОВЕДО-гражданство, КАТО В ЦЪРКВАТА СВЕТА НЕДЕЛЯ, А ЩЯХ ДА ВИ ИЗТРИЯ ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА КАРТА.
МЕНЕ МИ Е ЯСНО, ЧЕ ХУНСКИ ЦИГАНИ, КОИТО НЕ СА НАПИСАЛИ И ЕДНА КНИГА ДО 19в. ИЛИ НАРИСУВАЛИ И ЕДНА КАРТИНА, НАДАЛИ ТОВА ГИ ВЪЛНУВА, НО ВСЕ ПАК ДА ЗНАЕТЕ :)
5
АСЕН ИЛИЕВ
21.04.2020 18:26:34
0
0
А СЪРЦЕТО НА БОРИС СЕ СЪХРАНЯВАШЕ В БАНКАТА, ЗАЩОТО ОБИЧАШЕ ПАРИЧКИТЕ. И ПОНЕЖЕ ВЗЕ ПАРИ ОТ ЕВРЕИТЕ, ПРЕЗ ПОСРЕДНИКА ДИМИТЪР ПЕШЕВ ЗА ДА ГИ СПАСИ.
ЗАТОВА И ЕВРЕИТЕ МУ РАЗРУШИХА ПАМЕТНАТА ПЛОЧА В ЕРУСАЛИМ :) ТЕ НЕ СА МНОГО ПО ДАВАНЕТО, КАКТО ЗНАЕТЕ :) И, НЕ ЗАБРАВЯТ, АКО НЯКОЙ ГИ РЕКЕТИРА.
А ВИЕ БУЛГАНИТЕ, НЕ СТЕ СПАСИЛИ НИКОЙ! НЕМА НУЖДА ДА СЕ НАПЪВАТЕ. :)
4
АСЕН ИЛИЕВ
21.04.2020 18:20:08
0
0
бортников, КАТО НЕ СИ СЪГЛАСЕН С НАПИСАНОТО ОТ МЕН, ОТВОРИ АРХИВИТЕ НА КГБ И ПОКАЖИ, КАКВО ИМА ВЪТРЕ ПО ВЪПРОСА :)
И, КАТО ДОКАЖЕШ, ЧЕ АЗ - БОГА, ЛЪЖА, СЪМ ФИТКА ;)
3
АСЕН ИЛИЕВ
21.04.2020 18:13:05
0
0
БОРИС БЕШЕ ОТРОВЕН ОТ КОЛХОЗНАТА СВИНЯ. КАКТО ВИЖДАТЕ ГОШО МАСТИКАТА Е БИЛ НАЯСНО С ТОВА. ЗАТОВА И НЕГО ГО ЛИКВИДИРАХА. А ТРУПА НА БОРИС Е ИЗГОРЕН, ЗА ДА НЕ МОЖЕ ДА СЕ УСТАНОВИ ОТРАВЯНЕТО. ИДЕЯТА ЗА ОТРАВЯНЕТО НЕ Е НА СТАЛИН :) ИНАЧЕ ТРУПА НЯМАШЕ ИЗОБЩО ДА СТИГНЕ ДО ПОГРЕБЕНИЕ.
2
Български офицер
10.02.2014 07:46:49
1
1
Българските Комуняги все още не са платили за извършените злодеяния над Българския народ , за избиването на Елита на Царство България и Офицерския корпус на Българската Армия след 9.Септември.1944 г. ! НИКОЙ не е ЗАБРАВЕН и НИЩО не е ЗАБРАВЕНО ! " Око за око - Зъб за зъб ! "
1
Български офицер
10.02.2014 07:43:39
1
1
Н.В. Цар Борис III , Цар на Българите - Цар "Обединител" ! Вечна Му Слава , Чест и Памет !
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки