Община Поморие гони инвалид и две деца от дома им


Община Поморие гони инвалид и две деца от дома им
Къде ще живеят двете жени и момченцата им, след като ги изгонят от единственото им жилище, бюрократите от общината не ги интересува
21 Май 2012, Понеделник


 Пореден пример за това как „малките“ хора пречат на големите амбиции



Автор: Веселина Николова

Кметът на община Поморие Иван Алексиев (избран с гласовете на ГЕРБ) и неговите подчинени в местната администрация са се прицелили в атрактивен имот в самия център на Стария град. За да се домогнат до къщата на улица „Сливница“ № 2 обаче, първо ще трябва да се отърват от сегашните наематели. Така на прицела на чиновническите апетити застават две самотни жени и две деца. Въпрос на време е те да останат на улицата.

Предистория в дати и факти
Жертвите на пословичната българска бюрокрация са две интелигентни жени, които, въпреки несгодите, никога досега не са искали помощ от никого. Иванка Пулева е на 66 години, има инвалидност първа група. Едното й око го няма, наложило се лекарите да го махнат, заради пораженията след прекарана тежка глаукома. Живее с дъщеря си – д-р Даниела Радева, и двамата си невръстни внука (на 8 и на 9 години).

В тази къща семейството е настанено през 1987 г. Тогава имота се владее от бившето СД „Търговия“– Поморие, а по това време Иванка работи в дружеството като стоковед. След няколко години предприятието решава да продаде жилището на семейството, което така или иначе го стопанисва.

Преди обаче сделката да се осъществи, фирмата е преобразувана в общинска –  „Хоризонт“ АД – Поморие. И логично, всички негови имоти минават под опеката на местната администрация.
Следва ново решение, този път на Общински съвет в крайморския град, жилището да бъде обявено за продажба. Това се случва през 1994 г., а двете жени се надяват и молят да получат правото да купят имота, който обитават седем години към оня момент. Сделка отново няма. Причината – кметът Михаил Щерев взима еднолично решение да запази сградата като общинска.

Докато въпросът със собствеността остава висящ, наемателите влагат огромна за техните финансови възможности сума, за да стегнат постройката. В къщата няма елементарни хигиенни условия, затова, въпреки несгодите, Пулеви се охарчват за година-две с над 30 000 лева. За всеки разход по основния ремонт си пазят и фактури. След като става ясно, че решението на местния парламент така и няма да влезе в сила, се обръщат към съда с искане инвестираните от тях средства да им бъдат възстановени от общината. И печелят делото.

Изпълнителният лист е от началото на януари 2005 г. и посочва, че Община Поморие е осъдена да заплати на Иванка Пулева и Даниела Радева сумата общо от 22 хил лв, но поради неизпълнение на решението и натрупаните лихви дългът нараства до 47 хил. лв.

Когато на кметския стол сяда Петър Златанов, борбените жени започват интензивни преговори за имота. Стигат до консенсус и уж се разбират той да им съдейства, а те от своя страна да се откажат от натрупалите се лихви по неизпълнението на съдебното решение. Така през 2010 г. Общински съвет – Поморие отново потвърждава правото на дългогодишните обитатели на „съблазнителната“ къщичка , изготвена е и оценка на имота по пазарни цени – над 123 хил лв.

Когато започват обаче процедурите, цялата документация потъва вдън земя.
Съмненията падат върху тогавашната председателка на комисията в местния парламент „Ред и законност“ Хубавина Япаджиева.

Няколко месеца след местните избори миналата година, новоизбраният кмет Алексиев изпраща на жените нотариална покана да предадат ключовете на жилището на нотариус Красимир Петков, действащ в Районен съд – Поморие. И не само това – в поканата е посочено, че те дължат и сумата от 150 л.в месечно за всяка от тях, за неоснователното му ползване. Защо е това бързане на градоначалника и как е успял да се ориентира в ситуацията, без да поиска мнението на другата страна, не е ясно.

Изплашени, че ще останат буквално на улицата, Иванка и Даниела се съветват с адвокат, но се оказва, че основание за съдебен иск на този етап няма.
След всички тези перипетии започват дело и в Страсбург – от там им присъждат сумата от близо 10 хил. лв. Потърпевшите обаче не искат пари, искат единствено и само да узаконят дома, в който е преминала съществена част от живота им.

В момента къщата е в окаяно състояние. Никой не смее да предприеме ремонти, защото обитателите не са сигурни какво бъдеще ги очаква. Администрацията все повече ги притиска. Тази година им е отнето и правото за ползване за търговско павилионче, което са стопанисали от 2007 г.

Потърсихме за коментар Иван Алексиев, но разговор с него така и не можахме да осъществим. Дежурният отговор на секретарката му беше, че кметът „отсъства от града“. Инициативата да защити честта на общината обаче пое (каква изненада) Хубавина Япаджиева, която в момента заема поста главен юрисконсулт в местната администрация.

Становището на поредната „незаменима“ държавна служителка е, че всъщност злочестите жени били лъжкини и фалшификаторки.
Япаджиева е абсолютно категорична, че копията на документите, които те представят, нямат оригинали. Казва и че лично е изискала от Държавен архив заверени преписи от решенията на общинските сесии от 1994 г. и че онова, което пише в тях, е съвсем различно от това, което наемателките представят.

„Що се касае до споразумението между вече бившия кмет Златанов и тях, мога да кажа, че то не е правен документ и община вече им изплати сумата от 50 хил. лв. за извършения преди години ремонт. Имаме уверението и от отдел „Общинска собственост“, че те никога не са били картотекирани и че няма преписка на заповедта за тяхното настаняване в имота“, продължава с нападките си върху бедните хорица юристката.

Попитахме я и какво ще се случи с разпадащата се къща, когато все пак успеят да изгонят дългогодишните й стопани. Отговорът беше, че най-вероятно ще бъде продадена и че съсобственост освен общината имат и „трети лица“. Кои са те, служителката на Алексиев не пожела да уточни.
Стана ясно обаче, че семейството все още живее там само защото тече прокурорска проверка, предизвикана от самия градоначалник.

Възможно ли е едно семейство, съставено от стопроцентов инвалид, уважаван лекар и две невръстни деца, да манипулира властта години наред? Може ли общинска служителка, сменяща почти като хамелеон партийния си цвят, да укрие документи, доказващи правото на собственост на поморийски гражданки (както гласи мълвата в града), поради лична заинтересованост към имота?

Това предстои тепърва да разберем. По всичко личи обаче, че едва ли потърпевшите ще получат справедливост.
„Десант“ се ангажира да следи развитието на случая и съдбата на семейството, след като излезе и становището на Районната прокуратура в Поморие.



Къщата е в центъра на старата част на Поморие и това е единствената причина общинарите да притискат наемателите да се махат Хубавина Япаджиева, юрист на община Поморие

В категории: Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
таксиметров шофьор
09.07.2016 09:50:16
0
1
Тази „ интелигентна“ докторка пред очите на сума народ, без да гледа къде кара колата си на заден ход и говорейки по телефона блъсна човек пред дома си и вместо да му даде първа помощ, според Хипократовата клетва в която се е клела, заедно с „ интелигентната“ си майка си започнаха да ругаят и обиждат , без да мислят, че там можеше да бъде детето и внучето им. Докторката заяви пред полицаите, че „другия път като го види този човек ще го смачка нарочно“.
1
готен
23.05.2012 06:50:06
1
1
Каквото да пишат и казват Хубавина Япаджиева- гл.юрист, Димитрина Япаджиева-еколог , майка им пред БОГА интригите и манипулациите им не минават.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки