Държавните ни мъже пак проспаха значимо събитие


Държавните ни мъже пак проспаха значимо събитие
Тържествено посрещане на иконата „Баташките мъченици“ през миналата година, когато жертвите на клането бяха канонизирани за светци
18 Май 2012, Петък


Само патриотични организации отдадоха почит на баташките мъченици

Автор: Веселина Николова

17 май е дата, на която свеждаме глави пред паметта на светите баташки мъченици. През 2009 г. местният парламент в Бургас по предложение на патриотите, които днес са в челните редици на НФСБ, прие решение, с което този ден вече се отбелязва в морския град и като Ден на турския геноцид над българския народ.
Подобна идея бе дискутирана и в Народното събрание в началото на март м. г. Но Парламентарната комисия по правата на човека, позовавайки се на становище на Външно министерство, предложи на депутатите да не я подкрепят. И така с 39 гласа „за“, 29 „против“ и 50 „въздържали се” починът на бургазлии не получи национално разпространение.

И това окрили още повече изявените родоотстъпници от калибъра на Мартина Балева и нейните последователи, предали достойнството си за шепа грошове в служба на нездрави чужди интереси, да тиражират в общественото пространство всякакви антибългарски псевдотвърдения. 

Кървавата вакханалия, разразила се в Батак преди 136 години, бе подложена на съмнение и обявена за мит, въпреки десетките исторически свидетелства за нечувани зверства, извършени върху мирното население на родопското градче (виж стр. 3). Последният писък в модата на отродяването пък са опитите на някои продажни наши историци – предимно от Соросовия Нов български университет, да изкарат помашките българи, че са с турски произход.

 На тази тема по Гергьовден в Смолян бе организирана цяла научна конференция, като нейния „принос“ за денационализацията на нашата държава бе обстойно коментиран в изданието на предаването „Паралакс“ по национална телевизия СКАТ на 12 май.

Можем да се противопоставим на всичко това единствено чрез достойното отбелязване на славните ни годишнини и почитане на паметта на жертвите, платили с живота си за отстояването на българщината, християнската вяра и целостта на родината ни.  


И годишнината от Баташкото клане, в което хиляди българи са жестоко избити, като правило остана непочетена от сегашните управляващи, застанали начело на държавата. Наша проверка установи, че датата 17 май така и не се отбелязва в повечето общини и дори изобщо не се включва в културните им календари.  
Единствено местната власт в Батак бе предвидила редица чествания и богата тридневна програма, с която тамошните  патриоти почетоха паметта на загиналите при зверското потушаване на Априлското въстание. На 15 май в тяхна чест бяха поставени венци и цветя на всички паметни места в околността.

„На този ден на площад „Освобождение“ се проведе и възстановка на въстанието в Батак, което завърши с български хора. На следващия и по-следващия ден бяха организирани песнопения, вечерня, поклонение в църквата „Света Неделя“, празнична заря и концерти“, съобщи за „Десант“ Малина Димова, секретар на Община Батак.

За сметка на бездействието на държавните власти, родолюбиви сдружения от цяла България традиционно и тази година обединиха усилия за провеждане на редица прояви по повод на печалното събитие. За пореден път, рамо до рамо под мотото „Обединение за Батак“ застанаха сдружение „Родопски хайдути“ и патриотичните пловдивски клубове, комитет „Родолюбие” и представители на Национално дружество „Традиция” от Нова Загора, Мирково, Панагюрище и Силистра. Към тях се присъединиха и от Сдружение за антични и средновековни реконструкции „Сила” пак от града под тепетата, Национален съюз „Единение” – София и клуб „Поп Минчо Кънчев” – Стара Загора.

Приоритет за всички тези млади хора с буден български дух бе вдъхването на нов живот на позабравеното литийно шествие, което се провежда по стара традиция. То представлява обиколка на местата, където са извършвани кланетата, и отслужване на молебен, заедно с поднасяне на венци и цветя.

„Тази година участниците в събитията бяха по-малко, тъй като всичко се случи в работни дни. Въпреки това сме горди, че отново успяхме да пресъздадем събитията и да отдадем дължимото на загиналите българи. Мисля, че изпълняваме своя основен дълг – да повдигнем патриотичния дух на батачани и на всички българи“, разказа с нескрита гордост Манол Ружинов, председател на сдружение „Родопски хайдути“.

По повод Деня на турския геноцид над нашия народ в храм „Св. Атанасий“ в Българово, Бургаско, бе отслужена заупокойна молитва в памет на убитите православни християни, а пред костницата в църковния двор бяха положени венци и цветя. Там бе открита и изложба на икони, изработени от детската школа по иконопис към читалище „Съгласие“- Българово.

„Десант“ ще продължава да нарушава чиновническото спокойствие на всяка съществена за българската история и просвета дата, с надеждата, че все някога ще „събуди“ чувството за граждански дълг на дълбоко „заспалите“ наши държавни ръководители.



По случай Деня на турския геноцид над българите, който се чества в община Бургас на 17 май, пред костницата в църквата „Св. Атанасий“ в град Българово бяха поднесени венци и цветя от съпредседателите на НФСБ Валери Симеонов и Валентин Касабов, общински съветници и журналисти от СКАТ и „Десант“

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки