Свети Георги и жените от см. Петрови

Новината е видяна 2203 пъти
» виж останалите снимки  
Добавена на: 06.05.2012 09:11
Брой 155
Автор : Ани Александрова
 
Разказ от първо лице за една войска, която някога имаше ракети и атомна авиация, а днес не може да напълни дори стадиона на ЦСКА
 
Разват, че зад успеха на всеки велик мъж стои жена. В това отношение Българската армия винаги е била строго патриархална, дори сексистка. Спомняте ли си онази сцена от филма „Крадецът на праскови”, в която жената (Невена Коканова) на началника на гарнизона (Михаил Михайлов) го посреща с кана, за да му полее на ръцете и после му мие краката?

А случайно да сте виждали жена да пее „Велик е нашият войник”? Може и да сте виждали – някога се случваше да изкарат на плаца за строеви преглед дори телефонистките и медицинските чинове...

Но истината е, че тя, Жената, чакаше него – „измокрен гладен, уморен” – и нерядко го погребваше в ковчег, в който слагаше сватбената им снимка, защото тялото му беше някъде далеч – край окопите на Сливница, пред стените на Одрин или край бреговете на Драва.

Може би и затова в стария български химн звучеше онова трагично: ”Шуми Марица окървавена, плаче вдовица люто ранена”?
Защото за гибелта на всеки войник плаче поне една жена...


Внучката
Каква армия, какви пет лева? Питай майка ми, баба ми – цял живот униформи са гладили; хвани си някоя от онези каки, дето са се заразили с мазохизъм от „Редник Джейн” и после се чудят за какво са в армията – да маршируват или да си вдигат краката.
Аз не искам да ти разказвам колко училища съм сменила, докато местеха баща ми от летище на летище, нито дори за онова тъпо копеле – брат ми – който записа Военноморското, за да угоди на баща ми и само дето не психяса, докато го завърши.

Психяса след това, щото и през ум не му беше минавало, че флотът може да мине на „секън хенд” фрегати, с които чат-пат ще се изпълняват слугинажи край чужди брегове. Поне се уволни от служба, без да го карат да си плаща обучението...

За мене Гергьовден не е нито ден на храбростта, нито празник на овчаря. Не мечтая за вярна служба под знамената, за нищо на света не бих се омъжила за „фуражка”, добре ми е като знам, че ако родя синове – няма да ги изпращам в „родната казарма” или да чакам sms някъде от г...а на географията.

Ще ти кажа още нещо: не мога да разбера логиката на държава, която има два пъти повече полицаи, отколкото войници.  
Трябва да питам  „Гугъл” колко още е смалил армията поредният цивилен министър, но май бройката е някъде около 30 000 с тенденция към по-нататъшно намаляване. Цялата тази армия не може дори да напълни трибуните на стадион „Българска армия”, нали ти е ясно?

Вече 4 години уча в чужбина. Колкото пъти се върна, толкова пъти слушам едни и същи тъпни: Ще купуват нови самолети - няма да купуват нови самолети; ще плащат хеликоптерите, дето ги е поръчало предишното правителство – няма да ги плащат; ще има нови фрегати от Франция – почти, но ще са стари и от Белгия; ще върнат момчетата от Афганистан до края на годината – няма да върнат всички, щото някои щели да останат като инструктори...
Вероятно правителствата правят каквото могат, но отстрани понякога изглежда така, сякаш пишат инструкцията: „Последният да угаси осветлението”.


Майката
Няма да гледам парада на Гергьовден. Това е на гол тумбак чифте пищови. Но ще ти кажа – точно на този ден – че ми се иска да видя всички министри на отбраната от 1989-а насам облечени в униформа да маршируват по жълтите плочки.

Все ми е тая дали ще приличат на „Тримата от запаса”, или ще са още по-трагикомични; дали множеството ще се смее, или ще ги освирква; дали ще маршируват по Натовски, или по Варшавски.
Аз реформите на тези министри съм ги изстрадала от „А” до „Я”, прекарала съм ги през семейния бюджет и през училищата, в които съм записвала и отписвала децата си, наслушала съм се на лъжите им всеки път, когато посрещахме цинкови ковчези – от Камбоджа до Кербала.

Аз знам какво е самолет-ковчег, а ти знаеш ли? Не ти говоря за американските „Старфайтър”, даже не ти говоря за който и да е наш МиГ или Су.

Ковчег е всеки военен самолет, който е на годините на семейния Голф-2, произведен през далечната 1989-а. Хвани който си искаш от тези министри с глави като касички и мозъци като сметала и той ще ти обяснява 1001-а нощи колко текущи, основни и капитални ремонти са направени на тези самолети.

Министрите могат с часове да ти разтягат локуми как някакъв съветски борч към България бе трансформиран в суапова сделка „ремонт срещу дълг”; как нашите пилоти са самобитни асове и им стига да летят по 80 часа на година (стандартите на НАТО изискват минимум 160 летателни часа годишно); как миналата година били дадени 50 милиона лева за авиационно гориво; колко добри машини са МиГ-29 и как Луфтвафе на ФРГ запазило всичките източногермански изтребители и си хвъркало с тях досущ като сливенски циганин с мерцедес.

Министрите след 10-ти ноември наричат лъжите си „политическо говорене”, също като колегите си отпреди 10-ти ноември.
Аню Ангелов достатъчно дълги години е носил в джоба на куртката си същата партийна книжка като Добри Джуров. Само че на Джуров синът му загина на нов и модерен изтребител, а Ангелов прави „съвместни учения” с американците с хвърчилата на баба си.

Аз знам за авиацията повече, отколкото шефът на музейната сбирка в Граф Игнатиево, защото съм чакала хиляди пъти мъжът ми да се върне от полет. И стотици пъти съм слушала какво засякло и как са излезли от ситуация.

Знаеш ли колко пъти съм се ослушвала с месеци защо е паднала тази или онази машина, кой и как се е спасил като по чудо, кой е станал инвалид след катапултиране и на кого са му вървели бавно след ковчега.
Ще ти кажа още нещо: официалната статистика говори за около 70 случая на катапултиране от изтребители. При 22 от тях пилотите са загинали.

Искаш ли да научиш и друго: през 70 и 80-те години на миналия век български изтребители Миг-21 и МиГ-23 са били оборудвани така, че да могат да носят тактическо ядрено оръжие. Вече не е тайна, не знам дори дали е за хвалба...


Бабата
Говори по-тихичко, че дядото не е съвсем добре. Получи инсулт в деня, когато прочете, че последната българска подводница ще бъде нарязана за старо желязо и България повече няма да има подводен флот. Но дори и тогава не промълви лоша дума за флота и ръководството на армията.

Аз цял живот съм преподавала история. Затова и ще ти кажа, че днешната българска армия има числеността на разрешеното от позорния Ньойски договор от 1919 г. – около 33 000 души. Година по-рано - в края на Първата световна война сме имали 885 175 щика.
Тодор Живков остави след себе си могъща войска от над 200 000 души с повече от 2000 танка, със силни ракетни войски, способни да пренасят ядрени заряди.

Отдавна не е тайна, че във ВВС сме имали над 300 модерни бойни самолета, а флотът е разполагал с 2 ескадрени миноносци, 3 стражеви кораба, 1 фрегата, 1 ракетна корвета, 4 подводници, 6 ракетни катера, 6 торпедни катера, 12 преследвача на подводници, няколко десетки минни заградители и дори със своя авиация.

Знаеш ли какво направи „демокрацията”? Политиците направиха от държавата разграден двор, а мекеретата им в армията действаха като същински еничари.
Уволниха  най-способните, най-квалифицираните, най-патриотично настроените офицери и генерали. Буквално унищожиха ракетните войски, а ВВС и бронетанковите войски бяха „оптимизирани” до незначителни формирования. Флотът се стопи с такава скорост, сякаш корабите бяха от хартия.

Това беше само първият етап от убийството на армията. През 1998 г. бившият комсомолски активист Димитър Луджев даде ход на т.нар. „реформа“ в армията, изразяваща се в поетапното й съкращаване.
Побъркаха офицерите със срокове за разформироване на поделения, чрез непрекъснати кадрови трансформации, свързани с промяна на изискванията за длъжност.

И отново: След присъединяването ни към НАТО пред 2004 г. последва поредно чудовищно съкращаване на хора и техника. Тогава в армията имаше близо 70 000 души, сега са 33 000 и се очаква до 2014 г. да останат едва 23 000 души.

Кадафи в Либия имаше своята „Зелена книга”, а у нас унищожават армията според „Бялата книга”. Гласувана е от парламента и предвижда до 2 години съкращаване на сухопътните войски с 53 процента, на ВВС – с една четвърт, на военно-морския флот – с 13 на сто.

Имаме си бутикова по-размер, ниско платена и зле въоръжена войска.
Съжалявам, че това не звучи достатъчно празнично. Но... свети Георги вижда всичко.  


Ключови думи:

Bookmark and Share

Галерия
Вестник Десант
Днес съставът на българските танкови войски се свежда почти до „Четиримата танкисти и кучето"
Вестник Десант
Армията на Аню Ангелов наброява едва 33 000 души, до края на 2014 г. се очаква българските войски да намалеят с още 10 хиляди
Вестник Десант
Оръдията от славната ни зенитна артилерия вече са само музейни експонати
Вестник Десант
Базите на закритите военни поделения са превърнати в руини. В някогашния гарнизон край граничното село Звездец (на снимката) са отбивали службата си над 2000 войника


брой коментари: 1 |  добави коментар
Вестник Десант   Вашите коментари »
 
Добавяне на коментар
Прякор

Коментар

Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант Вестник Десант
Вестник Десант

Писал/а на: 08.05.2012 16:32
За мен двете години прекарани в армията са загубено
време. Всички офицери бяха с промити мозъци. Безумни
средства се похарчика за БНА, като ефекта е
отрицателен. Може офицерското съсловие преди 1944г. да е
било елита на страната, но след това определено не е.


Последни статии
28.03.2015 17:40 Цици, бебета, молове и риалити, и малко футбол
28.03.2015 17:38 На лъжата краката са... в Брюксел!
28.03.2015 17:37 Те го казаха
27.03.2015 12:59 Пъстра палитра с новини от света
27.03.2015 12:58 В Европа вече има цифрово гробище
27.03.2015 12:54 Настъпва ли краят на турското икономическо чудо?
27.03.2015 12:52 Германия и Франция налагат ограничения на „малките“ в ЕС
27.03.2015 12:51 Паспортните служби в Кърджали в стрес – очакват хиляди изселници
27.03.2015 12:50 Природозащитници призовават Москов да спре арсена в Крумовград
27.03.2015 12:47 В Русе ще правят голям войнишки мемориал
27.03.2015 12:46 Електронен регистър на катастрофите предлагат от Русе
27.03.2015 12:44 Новата транспортна схема скара бургаските старейшини
27.03.2015 12:43 Парите за боклука на Велико Търново минаха от единия в другия джоб на Праховеца
27.03.2015 12:41 Свлачищата в Кърджали ще ни струват над 11 милиона
27.03.2015 12:38 Съветниците от ГЕРБ отказаха да спасят стадион „Черноморец“


Интервю »
Вестник Десант
Местните избори в Сърница потвърдиха, че ДПС купува победите си и работи срещу демокрацията, категоричен е лидерът на ПГ на Патриотичния фронт
Вестник Десант
Той бил изиграл и доста негативна роля във външната политика на България
Вестник Десант
А в правителството демонстрират оптимизъм, че ще си върнат милиардите, взети назаем, за да се плати на вложителите в КТБ
»
 
Онлайн абонамент за в. Десант »
Абонирай се директно на адрес или използвайте за целта горния банер на Български пощи
http://www.abo.bgpost.bg/?cid=16&q=203
 

 
Моля, въведете телефон !
Моля, въведете e-mail !
Невалиден e-mail !Времето »