Кмет - слънце огря циганите в Бургас


Кмет - слънце огря циганите в Бургас
30 Март 2012, Петък


Димитър Николов така и не каза последно – ще има ли ромски блок в квартал „Меден рудник“ или не



Автор: Георги Ваташки

След 5 години членство на страната ни в Европейския съюз на всички вече е ясно, че Брюксел го е грижа само за привилегиите по етнически признак. Уж под благовидния предлог за интеграция на ромите, който вече додея на всички българи. От началото на тази година по Оперативна програма „Регионално развитие“ бе дадено началото на „пилотен проект за осигуряване на съвременни социални жилища за уязвими, малцинствени и социално-слаби групи“.

Зад сложната формулировка всъщност се крият отново галениците на Европа в България – различните цигански общности, паразитиращи на гърба на работещото население у нас.

Опитите да се обособят подобни жилищни сгради в страната неизменно са с печален край. Блок 20 в Ямбол вече не съществува, но още дълги години ще се помни като символ на примитивно битуване (по-точната дума е бивакуване) в цивилизовани условия. Там дори бетонът не издържа.

Друг паметник на  ужаса
и мизерията е 16-етажна сграда в Плевен, в която от 2006 г. насам „живеят“ няколко ромски фамилии. На практика и този блок е необитаем, тъй като от него е откраднато почти всичко, което може да се продаде или използва за отопление. Властите и управляващата партия ГЕРБ подготвят това да се случи в и други общини. Скандален проект предвижда в бургаския квартал “Меден рудник“ да се построи многофамилна сграда с 50 жилища за настаняване на уж бездомни семейства, но всъщност става дума за „малолетни родители“. За никого не е тайна, че те са основен „патент“ на циганското малцинство.

Над 4 000 жители на квартала се подписаха против новото гето, което ще се намира в близост до училище и детска градина. Стигна се дотам, кметът Димитър Николов да се откаже публично от проекта, притеснен от недоволството на хората от „Меден рудник“. На 27 март групата на „Национален фронт за спасение на България“ в Общинския съвет поиска решението за даване на зелена светлина за строежа да бъде отменено официално, за да не може после кметът да се отметне от обещанието си.  

Желязното мнозинство на ГЕРБ обаче реши друго. „Цигански“ блок ще има. С плакати "Детска площадка вместо цигански блок" и "Докажете, че има демокрация" голяма група хора от засегнатия квартал се опитаха да наклонят везните в полза на спокойствието в „Меден рудник“. Те дойдоха на сесията и кротко чакаха да видят развоя на събитията.

Присъствието им в залата не попречи  на гербаджиите да превърнат заседанието на ОбС в цирк. Съветниците от партията на Борисов си бяха довели предвидливо контраагитка, съставена от уж високообразовани бездомни, която да подкрепя управляващите. Не бяха се посвенили да използват за целите си дори майки с деца.

Подигравката на ГЕРБ с уплашените за сигурността си жители на бургаския комплекс достигна своя връх, когато сричайки партийното си поръчение да громи расистите в Бургас, съветникът Жечко Станков нарече кмета Димитър Николов „слънце, което огрява с грижите си  Бургас“.

Проблемът обаче беше, че въпросното „слънце“ се беше покрило и този ден не се появи на заседанието. Въпреки дадената дума от градоначалника, ръководството на общината продължи да манипулира общественото мнение с дирижирани писма на платени от бургаския бюджет, неправителствени организации (НПО) и чакащи комисионните си „приятелски“ архитекти.

Твърденията на водача групата на ГЕРБ Димитър Людиев, че нуждаещите се от жилища хора били все с професии в сферата на високите технологии, предизвикаха бурен смях сред опозицията.

Като истинско падение
бе предварително режисираният му ход да повика на трибуната млад ром, за да демонстрира що е то „образцов“ гражданин.
Оказа се, че момчето владее „високо-технологичната“ професия сладкар и кой знае защо, трябва да получи безплатно жилище с предимство пред младите български семейства с деца и без покрив над главата. Театрото не направи впечатление на опозицията в лицето на съветниците от НФСБ, които се опитаха да налеят здрав разум в главите на управляващите.

„Останахме с впечатлението, че целият Болшой театър ще се настани в тези апартаменти. В какво са толкова образовани циганите? В правенето на деца ли?“, непримирим с манипулациите на управляващите беше Валентин Касабов. Колегата му Валентин Фъртунов пък допълни, че парите за социалния блок са от фонда за ромска интеграция.

„Никога тези пари няма да бъдат дадени за млади български образовани семейства. Недейте да манипулирате хората. Това е за малцинствени групи и непълнолетни родители, тоест за цигани”, каза той. Фъртунов дори даде пример с няколко имена на хора от цигански произход, които работят и образоват децата си и са се подписали първи в подписката, организирана от патриотичната партия против изграждането на блока.

Какво подклажда упорството на ГЕРБ лесно може да се разбере – просто трябва да се усвоят едни 4,5 милиона евро от европейските фондове. Сега и веднага. За да се докопат до средствата,  ГЕРБ и техните приятелски НПО явно няма да се спрат пред нищо.


Малко светлина по случая
Думата „малцинство“ е добавена в наименованието на проекта, защото такова е условието. Иначе общината няма да може да усвои тези пари и ще ги загуби, разясни на всеослушание независимият общински съветник Георги Манев.
Той имал вътрешна информация от ГЕРБ, че в блока всъщност щяло да бъде настанено само едно циганско семейство, но при две условия. Единият от съпрузите да е висшист, а другият да иска да учи.


Подаръци (не) за всички
Дори и слънцето не огрява навсякъде, какво остава за една община, пък дори и управлявана от ГЕРБ. Но пък падне ли й случай да дарява болни и социално слаби нуждаещи се от покрив над главата, щедростта й направо е разтърсваща.

Особено трогнати тези дни се оказаха двама души, които получиха златния шанс да си купят жилища на най-атрактивните за живеене места в Бургас на половин цена. Под давлението на кметската администрация, управляващото мнозинство в местния парламент прецени, че нуждата на двама млади души, без семейства и без деца, е много по-голяма от тази на десетки български семейства в бедствено положение.

Единият е мъж на около 40 години, настанен в общински апартамент в крайморския квартал „Зорница“ през 1999 г., като крайно нуждаещ се. Нищо, че по това време, а и сега, родителите му живеят в двустаен апартамент, а сестра му притежава собствено жилище. Повод за подаръка – мъжът имал психоза...

И ако в този случай болестта все пак е някакво извинение за щедрия жест на общината, вторият направо си плаче за разследване. С право да купи на преференциална цена апартамент в комплекс „Братя Миладинови“ се сдоби 30-годишната Ремзие Чобан. Тя няма психоза, но работи в Турското консулство.

На фона на лицемерния плач на ГЕРБ за „бездомните семейства“, заради които ще се строи циганският блок в „Меден Рудни“, това охотно раздаване на общинските жилища е повече от странно. Или всъщност за „наши“ хора правилата не важат.



Казана дума...

Жечо Станчев (ГЕРБ):
Кметът Димитър Николов е като слънце, което ни пази от кризата и осигурява пари за Бургас.

Димитър Людиев (ГЕРБ):
Да, нашият кмет е слънце, след 12 години мъгла на хоризонта на европроектите!

Евгени Мосинов (БСП):
Кметът не е слънце, слънце е бил Луи ХІV.



Мил спомен от прословутия блок 20 в Ямбол. Преди общината да го събори, в апартаментите се палеха огньове Тази сграда в Плевен е на 6 години, макар да се разминава с понятието “ново строителство” Съветниците от НФСБ отнесоха няколко наказания, наложени от председателя на ОбС Снежина Маджарова. Причината - групата на патриотите пречи на ГЕРБ да си гласува спокойно престъпните решения Днес 4 000 гласа са заглушени от „слънцето Николов”. Те няма да му трябват на следващите избори

В категории: Бургас , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Нахалници
20.03.2013 07:43:54
0
0
А случайно да сте запознати, колко семейства, чакащи сгодини получиха жилища от този кмет. Точно при него започнаха да се раздават жилища на наистина нуждаещи се, а не на наши и ваши.
Може да се опитате да ни хвърляте прах в очите, но те са наши познати, без връзки, без позиции пред ГЕРБ, български майки, на които всички кметове досега, нищо не им бяха помогнали.
И ако продължавате да лъжете, няма и да ви погледнат номера в бюлетината хората в Бургас.
Само истерии и лъжи от вас, нищо повече![puke]
2
Летисия КасКа
31.03.2012 20:48:10
0
0
Аз затова заобикалям тоя град и не смея втори път да стъпя в него.Комисионните на двете слънца са изпепеляващи.
1
жони деп
30.03.2012 18:40:01
0
0
СЛЪНЦЕ,СЛЪНЦЕ КОЛКО ДА Е СЛЪНЦЕ.КАТО НЯМА КОМИСИОННИ СПИРА ДА ГРЕЕ [popinpopout]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки