В Белослав: Дянков поиска такса „живот”


В Белослав:  Дянков поиска такса „живот”
Фериботът в Белослав
19 Март 2012, Понеделник


Местните общинари го преследваха за пари, пък се оказа, че гонят Михаля



Автор: Илияна Христова

Избраната в края на ноември общинска управа на Белослав преживя истински шок. В опита си да спаси градския ферибот тя бе най-нагло излъгана от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Тъй като нямат пари, общинарите бяха любезно посъветвани от бившия „гуру” на Световната банка да въведат такса, чиято същност в общи линии е да се натоварят всички белославчани да си плащат просто заради това, че живеят в това населено място. Без право на възражения.

Малкото градче е разположено точно между две езера, върху двата им отсрещни бряга. Водните басейни са свързани с канал, който държавата навремето е прокопала, за да могат корабите да разтоварват суровини директно в Девня. В замяна им е дала ферибот, който да пътува между сушата. Така Белослав става единствената община, която разполага със собствен плавателен съд. Той осъществява непрекъснато връзката между двата бряга, обслужвайки дневно към 5000 души и 2000 автомобила.

При това абсолютно безплатно, тъй като хората нямат друга възможност за връзка. За кратко в зората на демокрацията бяха сложени билети на колите, чиято регистрация е в друга община, но тази глупост бе премахната, тъй като много белославчани карат варненски автомобили.

Издръжката на плавателен съд е скъпа. И винаги е била за сметка на държавата. Всяка година тя отпуска субсидия, която трябва да покрие ремонта, амортизациите, заплатите на моряците, които се водят на щат към БМФ, и най-вече горивата. От 4 години дотацията е 1.181 млн. лв., която обаче не е актуализирана спрямо инфлацията.

През това време издръжката на един курс се е повишила с 40 %. И в края на 2011 г. общината се оказа задлъжняла с 200 000 лв. за горива и около 100 000 лв. за заплати.
Общинари, пожелали анонимност, разказаха пред „Десант” за опитите си да издействат от Симеон Дянков по-висока годишна субсидия.

„Всичко започна с обичайните писма, с които искахме актуализация на издръжката спрямо инфлацията. Такива бяха писани и в предишния мандат. Първият отговор на Дянков бе да сложим билети – разказаха служителите, които отхвърлили тази идея, защото това означавало жителите на града да си плащат такса „живот“.

– Тогава уредихме лична среща с Дянков, на която му обяснихме, че не може да се иска пари от хората за нещо, за което не са виновни. Тъй като нямат друга алтернатива за придвижване. Нито те са прокопали канала, нито могат да го заобиколят.

Ако въведем билети, това значи хиляди ученици и работници, или пък граждани, които просто отиват до магазина или на гости при приятели да речем, да плащат за това, купувайки си билети. Ако те можеха да не ползват ферибота – нямаше проблем и с чиста съвест от тях може да се поиска да броят пари за пътуването си с него”.

Докато белославските чиновници обстойно се аргументирали, Дянков кимал през очилата си. И склонил да увеличи субсидията, но само ако общината изпълни препоръчаните съкращения с цел икономии. Членовете на делегацията се съгласили с поставеното условие, след което министърът великодушно кандисал да увеличи субсидията – „за да не страдат хората“, както сам изтъкнал. А после не пропуснал да обобщи дълбокомислено, че ГЕРБ в крайна сметка са взели властта, за да решават наследените проблеми, независимо колко са забатачени.

„Прибрахме се в Белослав. Започна чакане. От Министерството на финансите разбрахме, че трябва да следим публикуването на националния бюджет в „Държавен вестник” – продължават разказа си общинарите. Но когато бюджетът е обнародван, се оказва, че субсидията на Белослав не е променена.

И ако перефразираме популярната максима на Николай Хайтов, излиза, че едно е да искаш, друго е какво ще ти отговори Дянков, а съвсем трето – какво ще стане на практика.

Към настоящия момент недостигът на издръжката се покрива от общината. За сметка на редица социални пера. Така че това е една поучителна история, която разкрива в детайли как точно действа изпълнителната власт на ГЕРБ.



Дянков е щедър. Но само на обещания

В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
AAS
19.03.2012 10:11:37
0
0
Щом каналът Варна-Девня е прокопан от човека, а не е естествен би трябвало да има такса за ползване на този канал.
С част от тази такса е редно да се възмездяват тези, които под една или друга форма са пострадали и страдат от прокопаването му.
В случая възмездяването става чрез безплатен превоз.
Искайте част от таксите за преминаване през канала, плащани от корабите да служат за издръжката на ферибота!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки