Кърваво среднощно клане в Кандахар


Кърваво среднощно клане в Кандахар
Жертвите и оплакващите ги близки Снимки AFP PHOTO/ MAMOON DURRANI
16 Март 2012, Петък


Виетнамският синдром от селцето Май Лай ужасяващо се завръща


Талибаните заплашиха да обезглавяват американски войници в отмъщение за масовото убийство в Южен Афганистан в неделя. Тогава, според официалната версия, американски войник застреля 16 цивилни в размирната провинция Кандахар, където се е зародило радикалното движение.

Афганистански официални лица съобщиха, че са били убити 16 цивилни, включително девет деца и три жени. Журналист от агенция „Франс прес” преброил шестнайсет тела. "Влязох в три къщи и преброих шестнайсет убити, сред тях деца, жени и старци", каза репортерът. „Ройтерс” цитира афганистанския министър по въпросите на границите и племената Асадула Халид, че войникът нахлул в къщите посред нощ и открил огън.

Според „Ройтерс” и АП обаче, има противоречиви информации колко души са участвали в клането. Американски служители твърдят, че е един войник, но очевидци съобщават, че няколко американски войници са присъствали. Съседи и роднини на убитите твърдят, че са видели група американски войници да пристигат в селото им в Кандахар в 2 ч. през нощта, да влизат в домове и да стрелят.

Според тях войниците се смеели и били пияни. Афганистанец, който каза, че 11 негови роднини са застреляни, в това число децата му и внуците му, обвини войниците, че след като са ги убили, са залели телата с химическо вещество и са ги изгорили.

„Ислямският емират предупреждава за пореден път американските скотове, че муджахидините ще им отмъстят и с помощта на Аллах ще убиват и обезглавяват вашите садистични войници убийци“, каза говорителят на талибаните Забиула Муджахид в изявление, изпратено по електронната поща.

Стотици студенти в източния афганистански град Джалалабад провеждаха тези дни първия голям протест във връзка с масовото убийство. Те скандираха гневни лозунги срещу убиеца и настоявха той да бъде съден публично. Част от демонстрантите направиха чучело на президента на САЩ Барак Обама и възнамеряват да го изгорят. Масовото убийство в Кандахар породи свиреп гняв в Афганистан.

Министърът на отбраната на САЩ Лион Панета заяви в първите си коментари за случая, че ако американският войник, който застреля 16 афганистанци, бъде осъден, може да получи смъртна присъда. "Моето мнение е, че в подобни случаи може да се разглежда подобна възможност." Панета обаче подчерта, че тази стрелба не трябва да отклони САЩ от военната мисия в Афганистан, нито пък САЩ трябва да се поддават на натиск от политически лидери в Кабул или Вашингтон.

Пред журналисти, които го придружават в пътуването му към Киргизстан, Панета се опита да опише случая като изолирано събитие, каквито се случват във всяка война. "Войната е ад. Такива неща се случват и ще се случват. И това не е първият случай, вероятно няма да е последният", изтъкна той. Панета бе категоричен, че не трябва да се допусне подобни събития да подкопаят американските усилия. Той допълни, че целта е войникът, извършил убийствата, да бъде съден от американски военен трибунал.

Междувременно стана известно, че стрелецът е с чин сержант, в средата на 30-те, женен е и има три деца. Той е бил на три мисии в Ирак, но за първи път е бил в Афганистан. След стрелбата той се е върнал обратно в базата и се предал на американските сили. По-късно бе публикувана и версията, че бил пострадал от травма на главата в Ирак и т.н.

Президентът на САЩ Барак Обама, на свой ред нарече убийствата на 16 цивилни в Афганистан в неделя "трагедия", но подчерта, че този епизод няма да промени стратегията на Вашингтон или да доведе до предсрочно изтегляне на американските войски, предвидено за 2014 г.

Той отхвърли сравненията с клането от 1968 г. в Май Лай по време на Виетнамската война, когато американски войници избиват близо 500 цивилни виетнамци. В този случай има един войник, който е действал съвсем сам, посочи президентът Барак Обама, и че продължава да изпитва гордост от това, което силите на САЩ са постигнали там, действайки при огромно напрежение.

Не е ясно от какво по-точно президент Обама се гордее, тъй като американската мисия в тази несломена от нито един нашественик изостанала планинска страна е в защита на корпоративни интереси и „Стратегията за възстановяване пътя на коприната“.

От средата на 90-те консорциум от американски компании, предвождани от Unocal, се опитва да постигне това. Енрон изпълнява изследване на възможностите за осъществяване на централноазиатския нефтопроводен проект. Тяхното изследване заключава, че докато страната е разделена заради борещите се един с друг племенни водачи, нефтопроводът няма да може да се построи.

Стабилността се оказва нужна за проекта на стойност 4.5 млрд. долара и САЩ смятат по това време, че талибаните ще въведат нужния ред. Държавния департамент на САЩ и пакистанското разузнаване ISI, впечатлени от порива на талибаните да сключат сделката за нефтопровода, се съгласяват да снабдят с оръжие и финанси талибаните, които воюват с цел да поемат контрола над Афганистан.

За жалост на американците, това си остава една мечтана стратегема. Това, което се осъществява, е американското ежедневие в стил „Стрелба в училище в Канзас (Оклахома) прочее“ и десетки жертви. Защо не и в афгански къщи посред нощ.

Това, разбира се, е ясно на всички. Онова, което не е ясно, е що дирят там и български войници?




В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки