Политици плащат за любов в интернет


25 Февруари 2012, Събота


Социалните мрежи вече се ползват за масиран пиар дори във време, когато няма избори

Автор: Илияна Христова

ГЕРБ плаща яко, за да може в интернет форумите и социалните мрежи да бъка от хвалебствия по тях. Парите се дават на младежи, които се мотаят около софийския офис на партията. Задачата е да влизат в колкото се може повече критични публикации срещу любимата партия и нейния вожд и да сипят хули срещу автора.

На омаскаряване подлежат и другите интернет потребители, които само изказват мнение срещу управляващите. Естествено, “усилията” задължително са подплатени и с щедри хвалебствия към ГЕРБ и Бойко Борисов.

Всичко това е изпитана тактика и на другите политически сили, но обикновено се прилага в предизборните кампании. Целта на подобни действия е се създаде впечатление, че съответната партия е много обичана. Още се носи легенда за партийна централа на БСП, от която били „избълвани“ цели 60 акаунта на хора с фалшиви самоличности. Армията червени хейтъри обаче била разпусната веднага след вота.  

Теорията на политическия маркетинг твърди, че хората непрекъснато се влияят от чуждото мнение, ориентират се на стаден принцип, затова жадните за власт щедро финансират създаването на собствен имидж в интернет. В телевизиите, вестниците и радиото се плаща на журналисти. Електронните сайтове обаче имат обратна връзка с аудиторията, затова се плаща и на “читатели”.

Анонимността на плювачите прави начинанието лесно и безболезнено. Същият процес върви в “Туитър” и “Фейсбук”, където се регистрират фалшиви профили.

“За разлика от конкурентите си, ГЕРБ са първите, които вече използват “технологията” постоянно. Манипулирането на общественото мнение е по-важно за тях от действията. Борисов държи почти всички медии, само интернет им се изплъзва, затова предприемат тактиката да плащат на форумци”, заяви човек от партийните среди.

По избори мизата е около 100 лева месечно на човек. В момента цената е паднала до 20 лв., тъй като четири-пет плювни в интернет на ден не са кой знае какво натоварване и се вършат между другото.

“Десант” научи, че платените драскачи на ГЕРБ са инструктирани точно в кои сайтове да влизат. Това са или масови портали като dir.bg, или специализирани в политиката като mediapool.bg.
Стилът им си личи: “Бойко Борисов е най-добрият премиер, който е имала България. Оставeте го да работи!”, “Ето, България най-после започна да се оправя“, “Най-после някой въведе в ред тази държава”!.

Всичко това се пише под статиите независимо от темата, авторът неизменно е обвиняван, че е глупак и неграмотен, а всички други потребители, които критикуват ГЕРБ, са нарочвани за „мръсни комунисти“.



В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки