Убийството на доктор Георги Вълкович


Убийството на доктор Георги Вълкович
Първият директорат на Източна Румелия през 1879 г., Георги Вълкович – тогава директор на земеделието, търговията и общите сгради, е вторият прав (от ляво на дясно)
15 Февруари 2012, Сряда


Денят е 12 февруари 1892 година. Цариград, престижният квартал Пера, улица „Мердавенли”, около 19 часа.

Автор: Борис Цветанов

 Д-р Георги Вълкович, дипломатическият агент на княжество България в турската столица, бавно върви към сградата на агентството, където живее. Връща се от среща с английския посланик. Тя не е била протоколна, но не е и случайна. А е от сферата на невидимата война, която никога не свършва.

Темата за разговора е предстоящото след пет-шест месеца приемане от султан Абдул Хамид ІІ във Високата порта на българския министър председател Стефан Стамболов. И английската, и българската агентури са засекли сигнали за подготвян атентат срещу някогашния хъш.

Вълкович е вглъбен в размисли, не обръща внимание на двамата дрипльовци, твърде необичайна гледка за този квартал (след време свидетели ще кажат, че на никого не са направили впечатление, защото ги мислели за маскирани участници в провеждания наблизо маскен бал).

Вече съвсем близо до агентството единият от тайнствените мъже измъква ятаган и се затичва, замахва и забива ханджара в корема на дипломата. Случайно наблизо се оказва англичанинът Хенри Симън. Вълкович го моли да позвъни на портата на агентството.

Пристига и д-р Пинто. Но Вълкович сам е лекар и още когато е измъквал ятагана, е знаел какво го чака. Поисква да говори с дъщеря си. „Това е дългата ръка на Азиатския департамент” – казва й той и й дава напътствия... На 14 февруари умира.

Отзвукът от убийството му е невероятен. Дипломатическото тяло е потресено и възмутено. „Това е безогледно престъпление на Азиатския департамент” – излизат с декларация европейските дипломати. Азиатски департамент наричат отдел във Външното министерство на Русия. Там България се води като азиатска държава.

Следствието се поема от най-способния от цариградските детективи, приятел на Вълкович, Джевджет бей, френски възпитаник, за който спомените на Видок са настолна книга. Видок пък е бивш криминален престъпник, по-късно става най-известния полицай и префект в Париж. Той дори успява да размени няколко думи в двата дни, в които Вълкович е между живота и смъртта.

Аз ще ти посоча пътеката, казва дипломатът, а ти ще намериш къщата и ключа от вратата. Няма нужда, Вълкович ефенди, аз знам и пътеката, и къщата: руският посланик Нелидов е пътеката, къщата е бомбаджията Наум Тюфекчиев, а ключът са двама катили, които се крият на руски параход. Ще ги кача на въжето. „Нелидов няма да ти даде нито един от тях!” – усмихва се кротко отиващият си.

Вълкович има опит в тайните работи. Той затова е и в Цариград от пет години. Да бъде очите и ушите на българското разузнаване. Официално то още не съществува. Указ за създаването му ще излезе през 1908 година, но под различни форми го има от самото Освобождение. И Вълкович винаги по един или друг начин е бил свързан с него.

Завършил медицина в Цариград, специализирал в Париж, депутат, министър, председател на Държавния съвет, винаги е бил привърженик на изключителната важност на тайните служби. В руското разузнаване са били наясно със специалните способности и пълномощия на Вълкович и към него дори в императорския двор има специално отношение.

По време на коронацията на императора през 1883 г. от Петербург настояват пред българския княз да не включва в делегацията Вълкович. Батенберг проявява инат и Вълкович там е с целия си блясък. „Русите го гледаха с удивление и ненавист – пише един съвременник на събитието. – Вълкович блестеше с униформата си, покрита със злато декорация”.

Цариград е най-важният пункт за нашето разузнаване – казвал му е Стамболов преди да поеме агентството, – ти трябва да си там, да организираш център за събиране на информация. Всички пътища на заговорите срещу България водят към Цариград. Всичко, което се крои в Петербург, минава през Истанбул. И все така ще е.

Вълкович в Цариград е свой с всички. Турците го приемат за азиатец, европейците за европеец. Владее турски, руски, английски, френски, немски. Интелигентен, начетен, съобразителен, остроумен, комбинативен.

Патриот, роден дипломат, той умело прикрива национализма си с демонстративна умереност и здрав разум. Дългите години, прекарани в Турция като лекар, са го научили да познава до дъно душата на турчина. Така завързва важни запознанства най-вече в елита на управляващите.

С турците нещата вървят леко, но главната опасност са руснаците. Обершпионинът на Петербург е Александър Нелидов (дипломат, който взима участие в преговорите по Санстефанския договор).

Главната насока, в която започва работа Вълкович, е внедряване на свои агенти в руската тайна служба. Първият резултат е добиране до сведения за заговор за убийството на княз Фердинанд в края на 1887 година. Главен заговорник е Анастас Бендерев, участник в детронацията на Батенберг, забягнал в Русия.

Той търси атентатор, който да взриви каляската на Фердинанд. Петербург му брои 6 000 златни франка. В Одеса Бендерев намира майстора на бомбите Франц Мактиш. Той скланя да извърши атентата. Мактиш минава през Цариград, където наш агент, подготвен и изпратен от Вълкович, се сближава с атентатора. Мактиш го приема за свой човек и заедно с него пътува до Варна. Разбира се, там вече ги чакат българските тайни агенти.

Нелидов бързо разбира кой мъти водата. Докладва и от Санкт Петербург искат главата на Вълкович. Докато Нелидов подготвя атентат срещу българина, нашият човек още веднаж обърква тънките сметки на руснаците. Те вече са подготвили капитан Николай Набоков, участник в известния Бургаски бунт, да поведе чета в България.

Тя трябва да предизвика въстание, което да помете и Фердинанд, и Стамболов. От Петербург е пристигнал и Пьотр Виламов, специалист по подготвяне на бунтове. Руският план е изработен прецизно: Набоков ще поеме за България с гръцкия кораб „Георгиос” с 30 главорези черногорци и 10 българи на борда.

Руснаците не подозират, че всяка тяхна крачка се следи от хора на Вълкович. От тях – всичко става известно на него, от него – стига до София. Набоков поема към Бургас. Там ги чака българска войска.

Този път чашата прелива. След известно затишие, в края на 1891 година Нелидов получава задача: главата на Вълкович да падне незабавно!

И това става ясно на нашия главен резидент. Но по това време той е попаднал  на данни за подготвен атентат и срещу Стамболов. Напразно старият бивш хъш му праща шифровани депеши да се спасява. Тия пред нищо не се спират – пише му Стамболов. Но Вълкович остава на поста си, отговаряйки му: „Ако ми е писано да бъда убит, ще бъда. Въпрос на съдба!"

В това време Наум Тюфекчиев (бъдещият убиец на Стамболов и автор на сума ти други атентати) търси наемни убийци. Христо Стефков и Георги Мерджана, добре известни джелати, отказват. Тюфекчиев не скърби кой знае колко. Бързо открива в Одеса други двама: Орловски и Дражев. Наемниците заминават за Цариград.

Още на 14 февруари Джевджет бей се опитва да арестува Тюфекчиев, но арестът е осуетен от Нелидов.
Даже за прословутото ориенталско търпение това вече е много. Александър Нелидов официално е обявен за персона нон грата. А Джевджет бей е неуморим. Открива и убийците.

Само че преди това Нелидов е успял да прати депеша до капитана на кораба „Цар”. С текст „Пуснете Орловски и Дражев” със задна дата е фалшифицирано, че в деня на убийството тия двамата са били на парахода. И по-нататък Нелидов се грижи за джелатите, които са изпратени на почивка във Владивосток.

Джевджет бей стига до Христо Стефков и Мерджана. Те са арестувани и им е приписано убийството. Малко преди да увиснат на въжето, султанът ги помилва. И на свобода обаче не се отказват от живота си на наемни убийци и скоро на свой ред са убити по време на атентат, извършен пак от тях.


Александър Нелидов Анастас Бендерев Наум Тюфекчиев

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки