Пътят към храма


Пътят към храма
Куполът на храма преди (вляво) и по време на пожара (вдясно)
07 Февруари 2012, Вторник


Голяма беда сполетя бесарабските българи. Не, не само бесарабските – българите изобщо! В нощта на 25 срещу 26 януари


Автор: Райна Манджукова

се запали светинята на православието в Бесарабия – храмът „Свето Преображение Господне“ в град Болград.

Съдбата ми бе отредила първа в България да науча тази страшна новина. За да се запечатат завинаги в съзнанието ми тези първи дни от новото летоброене. Защото десетилетия напред в народностната съдба на бесарабските българи хронологията на събитията ще бъде определяна като «преди» и «след» пожара...
26 януари 2012 г.

Ден като всички други. Ставам късно, защото си лягам късно... Правя си голяма чаша кафе, хвърлям бегъл поглед в тефтера със задачите на деня, загръщам се в любимия плюшен халат и сядам на компютъра – за да видя какво съм проспала последните 4 часа...

Още преди да са се заредили абв-то и фейсбукът, в слушалките се чува познато пиукане и долу вдясно изскача иконката на скайп-съобщение с името „Тоня“.

Зарадвах се! Тоня Иванова е с ученичка на сестра ми, а и ни свързват много години приятелство. Отдавна не се бяхме засичали с нея в глобалната мрежа. Но още преди да я питам „Как си?“, на екрана се появяват трите думи, които няма да забравя някога: „Гори съборът в Болград“!

КАКВОООО? (това съм аз, макар че зная, че да пишеш с главни букви е признак на истеричност…)

Не помня какво ми написа Тоня още… Веднага се зарових в украинските сайтове за някаква информация. Намерих някаква мижава бележка. После още една, със снимки… Нямаше грешка – прекрасният болградски събор гореше…

Кръстосвах апартамента с телефона в ръка, с пресъхнали от безсилие устни и се разкъсвах между желанието да звъня на всички познати журналисти и страха, че най-вероятно повечето от тях ще търсят някаква сензация, което в случая е равносилно на богохулство. Но България трябваше да научи тази страшна вест!

1820 – 1833 г.
Историята на Трипрестолния храмът «Свето Преображение Господне», наричан перлата на Бесарабия, е не просто част, а може да се каже – най-романтичната, най-духовната, най-поучителната частица от историята на установяването на българите по земите на Бесарабия.

Тук, в южната част на междуречието на Прут и Днестър, в Буджакската степ, в началото на XIX в. правителството на царска Русия заселва бежанците, спасяващи се от жестоки насилия на Портата. През 1808–1813 и 1828–1831 г. са настанени повече от 9 хил. семейства, или над 50 хил. човека.

На 12 май 1820 г. в дървената църквичка на с. Табаки  в присъствие на кметове и представители на всички създаващи се 57 селища бил обнародван специалният Указ «За поселването на българи и други преселници отвъд Дунава…» от 29 декември 1819 г., с който върху тях се разпространявали всички права и привилегии на чуждестранни колонисти.

«Българското общество, трогнато чак до сълзи, желаейки да докаже своята искрена радост, а също така благоговение пред царската милост, е решило: на мястото на бедния храм, в който то е получило своята грамота, да се изгради събор за сметка на българския народ, поселен в Бесарабия, в който те, техните деца и внуци винаги биха могли да благодарят Бога за спасението си от окончателно разоряване и унижение и да се молят за щастието на Русия...»

Било взето решение този ценен документ да се пази вечно в олтара на същата църква. И българските преселници в Бесарабия още от първия ден пристъпили към събирането на парични средства и други пожертвувания за неговото изграждане.  За величествения храм-паметник бил избран проектът на известния руски архитект Аврам Мелников.

Бесарабският владика с резолюция благословил началото на строителството и на 29 юни 1833 г. в центъра на младия град Болград на голям  квадратен площад с площ 14,5 хил. кв. м. И. Н. Инзов и протойерей Василий Пуришкевич положили първите камъни във фундамента на трипрестолна каменна църква на Преображение Господне, Събора на Предтеча Йоан Кръстител и Събора на Архангел Михаил.

26 януари 2012 г. Късният следобед…
Стоя отвън пред телевизия СКАТ и паля цигара от цигара с надеждата да се успокоя и да прочета най-накрая петте реда текст за репортажа. А наоколо е толкова красиво под целомъдрието на белия снежен покров. Но на мен снегът ми чернее. Някъде от изток долитат сажди от срутилия се вече купол на Храма. Снежното безмълвие е разцепено от тътена на падащия Кръст… Днес е първият ден от новата история на Храма…

1833 – 1838 г.
Строителството трае малко повече от 5 години. В строежа взимат участие над 10 хил. работници от преселниците. Материалите – варовик, ломен камък, алабастър, вар, са доставяни от кариерите, открити в българските колонии Девлет Агач, Ташбунар и наблизо до Болград. Цветните мраморни плочи са закупени от чужбина, а металните решетки, варак, цветно стъкло, кръстове, камбани – от Москва, Тула и други места на вътрешни руски губернии.

2012 г.
Учителката по български език в Болградската гимназия Наталия Кара с няколко думи изрази чувствата, които са изпитали на 26 януари преподавателите и учениците на това българско училище в далечна Украйна: „Осиротяхме изведнъж всички... Величественият храм, който всеки ден ни посрещаше и благославяше за добри дела, угасна!

Това е трагедия за всички нас, за всеки отделен ученик и неговото семейство. Едвам удържахме децата да не гледат от прозорците на гимназията как пада кръстът и как се срутва куполът. Малките се ужасяваха, по-големите плакаха от безпомощност и съзнанието, че с нищо не можем да помогнем. Всички се питат: Как ще живеем по-нататък? Всеки го преживява  като огромна лична трагедия. Чудим се как Храмът е могъл да устои на толкова революции, войни, а при нас по най-нелеп начин го изгубихме. Ще ни простят ли нашите предци и нашите внуци“.


Причините за трагедията тепърва се изясняват, но потомците на онези, които преди да построят собствени жилища, са давали пари за Храма; на тези, които  са го опазили в дни на тежки изпитания – днес вече виждат в мечтите си позлатата на възкръсналия от пепелта Спасо-Преображенски събор. Защото светинята трябва да се възстанови. Тя е на всички българи и поколенията след нас трябва да я познават такава, каквато са ни я завещали дедите ни…


Великолепно украсеният с позлатена резба и ангелски ликове иконостас преди нещастието (вляво) и това, което е останало от него сега (вдясно)

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки