Лобистите в НС и тяхната машина за пари


Лобистите в НС и тяхната машина за пари
Геновева Алексиева участвала в конкурса за избор на собствената си дъщеря
05 Февруари 2012, Неделя


Новата година започна по старому. Веднага след парламентарната ваканция ГЕРБ продължиха ударно да се трудят по два


Автор: Ани Петрова

откровено лобистки законопроекта. Депутати от левицата ги кръстиха „Витоша ски“ и „Надин“ по името на заподозрените печеливши. Бившият „кукувец“, а днес мастит народен представител от „Коалиция за България“ Петър Курумбашев е категоричен, че и двата законопроекта имат един и същи поръчител. Според него „става дума за една и съща икономическа група“, която демонстрира как се прави бизнес в България. Курумбашев отиде и по далеч, изтъквайки че зад поправките в Закона за отпадъците и в Закона за горите стои лично Бойко Борисов.

Всъщност вносител на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за горите не е Бойко Борисов, а Министерски съвет. Той е заведен в деловодството на парламента по средата на депутатската ваканция – на 30 декември 2011 г.
Отново целокупното правителство е вносител и на Законопроекта за управление на отпадъците, приет на първо четене на 1 декември 2011 г.

Толкова за формалната страна на нещата. Сега да видим неформалната.
От промените в Закона за горите биха спечелили двама души – Цветелина Бориславова и Цеко Минев, смята друг депутат от левицата – Антон Кутев. Той е категоричен, че и при двата лобистки закона става дума за държавно финансиране от порядъка на милиони.

Излиза, че обратно на казаното, първият правителствен и партиен ръководител си има Първа дама, макар и в сянка. И независимо че не се е появявала публично до Борисов от парламентарните избори насам, Бориславова продължава да превръща в пари всичко, до което се докосне като съща магьосница. Само дето вместо вълшебен жезъл използва богоравния Бойко Борисов, комуто всичко е позволено.

Нека внесем още малко яснота. С промените в Закона за горите се разрешава строителството на ски писти и съоръжения в горите, без да се променя тяхното предназначение – каквото изискване съществуваше досега. В знак на протест срещу това законово изискване Цеко Минев – собственикът на всички съоръжения за зимни спортове на Витоша – ги държи спрени от началото на сезона.

Къде е мястото на Цветелина?
На Пампорово, къде другаде. Цветелина Бориславова е мажоритарен собственик на „Пампорово“ АД. Става дума за хотели, ресторанти, всички лифтове на територията на курорта, 55 км ски писти, ски училища с над 100 инструктори и т.н.

Що се отнася до шефа на Първа инвестиционна банка Цеко Минев, то той стои зад фирмите „Витоша ски” и „Юлен” (Банско), като същевременно е председател на Федерацията по ски. За никого не е тайна, че именно заради неговия очеваден натиск (и мълчаливото присъствие на Бориславова в сянката на фикуса) се приемат поправки в Закона за горите.

Поради тази причина на 11 януари в София имаше протестен митинг, на който природозащитници издигнаха плакати с надпис: „Проклет да е Цеко“ – „заемка“ от стихотворението „Грамада“ на Иван Вазов.

В тази връзка министърът на лобизма, старопланинецът Мирослав Найденов коментира, че всъщност „измененията не обслужват определена фирма, а целят облекчаване на условията за туризъм и за правене на бизнес във всички ски курорти. Сигурно е прав, защото и последният от тях – „добрият стар Боровец“ – е в ръцете на Цеко Минев и на остатъци от лошия стар Мултигруп.

Със Закона за управлението на отпадъците се цели дейността по изкупуване на черни и цветни метали да бъде фокусирана само в една фирма в България, смятат вече упоменатите депутати Курумбашев и Кутев.

Ето как става и самата врътка: „Има изискване да се създадат само общински площадки и само те да обслужват тази дейност. Фирмата „Надин” вече е сключила договор със 140 такива площадки. Въвеждат се и изключителни банкови гаранции за площадките за скрап и за фирмите, които са лицензирани, с което се убиват малки и средни фирми в този бизнес”.

Тук му е мястото да припомним, че изпадналият в несъстоятелност металургичен комбинат „Кремиковци“ бе купен от никому неизвестна фирма, регистрирана на един и същи адрес с „Надин-Н“, която на свой ред е собственост на фирма, близка до Първа инвестиционна банка. Самата банка естествено е един от най-големите кредитори на „Надин“.

Всъщност вече почти година все по-упорито се твърди, че зад „Надин” стои самата ПИБ.
Което показва, че парите не миришат, както и че пари при пари отиват.
У нас лобизмът се оказва изгоден бизнес за депутати.

Що е то „сиво законодателство“?
Познахте – става дума за  проекти, които уреждат лобистки интереси или нарушават права.
През 2009 г. Институтът за модерна политика (ИМП) въведе за първи път у нас специфична класификация на законите с три категории: прозрачно законодателство – гарантира правата на гражданите и свободата на икономиката; сиво законодателство; черно законодателство – създава корупционни предпоставки и уврежда обществени интереси.

Институтът е наблюдавал „под лупа“ 34 законопроекта, разгледани от парламента през периода  септември-декември 2011 г. Цели 19 проекта са в зоната на “сивото законодателство”.
Десет от тях, внесени от управляващите, са приети; 1 отхвърлен проект е на “Атака”, а 8 проекта на правителството все още са на етап “обсъждане”. Сред лошите примери се открояват поправките в Закона за БЧК; закона за складиране на въглероден диоксид, поправките за ски пистите, промените в Кодекса на труда, които извадиха БТПП от тристранния диалог и в Закона за дипломатическата служба.

През миналата седмица народни представители от всички опозиционни парламентарни групи потвърдиха наблюденията и констатациите в доклада на ИМП. Всички те (или поне онези, които не играят ролята на риби по време на обсъжданията) са казвали това на висок глас в пленарната зала на парламента и са оставали нечути, а предложенията им не бяха вземани под внимание.

Всъщност това е и най-вероятната съдба на казаното от „волнодумците“ Курумбашев и Кутев, освен ако Върховният Пазител на Справедливостта лично не се намеси, за да лъсне потъмнелия си напоследък ореол.

Ако за момент се абстрахираме от стъпките в „просото“ на Тройната коалиция, няма как да не се съгласим с днешните прозрения на Сергей Станишев, който вече е и президент на европейските социалисти. При неотдавнашната си среща с ръководството на ИМП Станишев изтъкна, че в България демократичните принципи се подкопават ежедневно от лобисткото законодателство и от действията на изпълнителната власт.

Всъщност левицата няма патент върху откритието, че икономическата политика, която води ГЕРБ, подрива основите на пазарната икономика и на конкурентоспособността, защото почти във всеки сектор се създават благоприятни условия за двама-трима играчи, които са близки до управляващите.

Бездънната памет на чичко Гугъл
припомня с многобройни публикации, че от началото на 41-то Народно събрание заради лобистки скандали четирима депутати от ГЕРБ подадоха оставки от високи постове в парламента – Геновева Алексиева, Лъчезар Иванов, Пламен Цеков и Светлин Танчев. Лъчезар Иванов, известен с прозвището Лъчо Мозъка, се срути от най-високо: изгуби постовете си на зам.-председател на парламента и на шеф на софийската организация на ГЕРБ, но остана депутат, след като бе изобличен заради натиск върху журналистка в полза на митничар.

Геновева Алексиева нашумя с това, че е участвала в конкурса за избор на собствената си дъщеря за доцент и с обвиненията за източване на НЗОК с ненужна клинична пътека. Танчев и Цеков напуснаха постовете си след скандала с лобистката поправка в Закона за наркотичните вещества и прекурсорите. Други депутати – като Искра Фидосова и Десислава Танева, обаче останаха с непокътнати позиции, въпреки публичните обвинения за прокарването на закони, от които са заинтересовани.

Фидосова бе свързана с първия лобистки проект за промени, внесен веднага след изборите, който позволяваше нотариусите да запазват канторите си, дори и да са избрани за депутати (Промяната засягаше нея самата и още една депутатка от ГЕРБ). Танева бе автор на проекта за промени в Закона за земята, които са в интерес на арендаторите и заради които сините поискаха оставката й.

Междувременно депутатите от ГЕРБ Димитър Аврамов и Стоян Гюзелев бяха глобени с по 5000 лева за конфликт на интереси при приемането на закони. Те обжалваха на всички възможни нива и в крайна сметка решението бе взето от петчленен състав на Върховния административен съд, който постанови, че депутатите са били в конфликт на интереси, като са предлагали привилегии за арендатори.

От началото на този парламент досега управляващите са прокарали над 20 лобистки текста.
А обемът, с който работи „ГЕРБ“ ООД, е 20 млн. лв. на седмица. Това е сумата, с която се ощетява общественият интерес, коментира неотдавна Антон Кутев.

А иначе заглавието на тази статия е вдъхновено колкото от възхода и падението (безболезнено до последния милиметър) на Лъчо Мозъка, толкова и от няколко смразяващи кадъра с канибала д-р Ханибал Лектър във втората част от „Мълчанието на агнетата“ – „Червеният дракон“.

По примера на легендарния Остап Бендер всеки депутат знае поне 400 сравнително честни начина как да лобира и да направи пари от това, но малцина се осмеляват да ги прилагат на практика. Какво от това, когато в емблематичните случаи на лобизъм и съмнително забогатяване, прегрешилите просто ги преместват на по-заден план. Оказва се, че е незаменимо да си (бил) мозък в машина за пари.



Покрай  интересите на Цветелина, свързани с Пампорова, депутатите на ГЕРБ “решиха” и проблема с Витоша От лобисткия текст пък се възползва Цеко Минев Лъчо Мозъка провлече крак в парламента с обслужването на частни интереси Бургаският депутат Стоян Гюзелев отнесе глоба заради доказан конфликт на интереси И “Кремиковци” влезе в зоната на “сивото законодателство” На лобистките Десислава Танева (вляво) и Искра Фидосова обаче им се размина. Засега

В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Петров
06.02.2012 20:08:31
0
0
СКАТ + Десант, кога станахте проводници на БСП-мненията? На това се казва политическа проституция. И вие ли?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки