Турски дипломати шетат из Кърджали като в бащиния


Турски дипломати шетат из Кърджали като в бащиния
Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган (в средата) доведе в Кърджали и съпругата си Хайруниса (с бялата забрадка)
20 Януари 2012, Петък


Посланикът на Турция у нас Исмаил Коркмаз и генералният консул в Пловдив Рамис Шен посетиха Кърджали ден след приемането


Автор: Златина Стоянова

от парламента ни на скандалната Декларация за възродителния процес и огласиха, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган се готви за официална визита в София през март. Те бяха приети с подчертана любезност както при областния управител Иванка Таушанова, така и при кмета Хасан Азис. В размяната на неизбежната куртоазна фукня между гости и домакини лицемерието включи на пета скорост. Нали трябваше да се вдигне пушилка над истинските цели на тази инспекция. 

В Кърджали Коркмаз похвали политиката на българското правителство за модернизирането на инфраструктурата. Без да знае, че модерното мислене на това правителство за Кърджали роди единствено 10 километра ремонтиран път. И първата копка на втория участък от пътя за Гърция през Маказа, изграждането на който, впрочем, може да не остави и тухла върху тухла в района (след сринатото от булдозери праисторическо селище до с. Седларе, взривни работи предния петък пък  паникьосаха Момчилград).

Също в Кърджали дипломатът обясни колко е яка икономиката  в Турция и колко еднакво мислят Борисов и Ердоган за изграждането на пътища, аутобани, високоскоростни железници и т.н.  Предимството на Турция обаче е в по-динамичния частен сектор, посочи Коркмаз пред областния управител Иванка Таушанова. Последната остави това дипломатично клъцване да мине покрай ушите й, но сервилно се усмихна на похвалата за добрата финансова дисциплина и политическо постоянство на България, в сравнение с другите европейски страни.

Топло, като братя, се прегърнаха комшийските дипломати и с кмета Хасан Азис. Посланикът поздрави градоначалника с „убедителната победа на местните избори” и му пожела успешен (трети) мандат. Според официалната информация от администрацията, привличането на турски инвеститори в Кърджали и откриването на нови работни места била основната тема на разговорите на шест очи.

Азис разходил госта си до завода за каучукови изделия „Теклас” (инвестиция на турска компания, собственост на тримата братя Данон, трето поколение турски евреи). Разходка е имало и из новостроящия се парк по крайбрежието на река Арда.
Цялата засекретеност на дипломатическата визита бе разкодирана от изявлението на Исмаил Коркмаз за очакването предстоящата визита на турския премиер в София да даде допълнителен тласък на стопанските връзки между двете държави. 

Така стана очевидно, че Коркмаз посети Кърджали, за да строи местните власти в две редици, които след месец-два ще трябва да се кланят на големия му началник, и да им даде време да се подготвят за метаните.
Иначе за какво друго трябваше да бие път от София, след като можеше да огласи предстоящата визита на Ердоган и в столицата.

А и денят не беше никак случайно избран – на 11 януари т. г. българският парламент осъди „възродителния процес” и прие декларация, заклеймяваща насилствената смяна на имената на мюсюлманите у нас, както и прогонването на около 360 000 души от страната през 1989 г. Още на следващия ден, 12 януари, посланикът и консулът довтасаха в родопския град.

Турските медии отразиха екзалтирано и масирано този акт на Народното събрание, определиха го като исторически и не пропуснаха да подчертаят мнозинството, с което той е подкрепен. Така тази декларация сега тепърва Борисов ще я развява като байрак пред българските турци. Няма начин да не я навира с повод и без причина винаги, когато му притрябват гласове.

Документът ще му служи и като острие в гърба на Доган – защото ДПС не се помръдна да поиска съд и възмездие за виновниците за репресиите. Но с този акт на българския парламент Борисов стана още по-симпатичен на турския си колега Ердоган, с когото отношенията му стават все по-топли, до интимност. Поради това Кърджали ще трябва да се приготви за поредната размяна на ласки между двамата държавници или в градската джамия, или в храма „Св. Георги Победоносец” при налудничавия поп Петър Гарена.

Впрочем, турските дипломати и държавници в Кърджали са като у дома си в хола. Още през първия си мандат кметът Хасан Азис посрещна тогавашния външен министър на Турция Абдуллах Гюл. А Гюл сега е президент.  През втория си мандат Азис посрещна Ердоган и след голямата петъчна молитва в джамията, те се втурнаха в църквата. Междувременно турските посланици и консули си шетаха необезпокоявани в района.

Един предишен посланик Мехмет Гюджук открито настоя България да печата по-активно исторически книги и се ангажира това да бъде приоритет в работата му. Пристигна от София в Кърджали специално, за да огласи намеренията на своята държава да популяризира миналото си у нас. И го направи в кабинета на областната Таушанова. Която пак не разбра какво се случва, а е учителка по история. „Констатирах, че има твърде малко книги от историята на Турция, отпечатани на български език.

Ние планираме поощряване на печата на турски книги на български, това ще бъде наш приоритет. За нашите български приятели Турция е Истанбул, но има една голяма Турция и извън този град, която трябва да стане известна на по-широк кръг тук”, отсече тогава дипломатът. На свой ред Таушанова изтърси, че „Кърджалийска област има специална роля в поддържането на българо-турските отношения не само заради географската близост, но и заради населението от турски произход”.

И до днес никой не може да каже със сигурност какво губи Кърджали и какво България, когато печелим такива приятели.


Цялата кметска управа е подвила коляно пред турския посланик в София Исмаил Коркмаз (вторият вдясно) Регионалният министър от кабинета на Тройната коалиция Асен Гагаузов придружаваше турския премиер Ердоган в Кърджали. Височайшата агитка първо се моли в джамията, а после и в църквата

В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Ruslana
25.01.2012 13:57:04
0
0
Интересна статия. Само една забележка имам, съпругата на Ердоган се казва Емине, а Хайруниса е съпруга на Абдула Гюл, турския президент.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки