За двойните стандарти на съда


За двойните стандарти на съда
Неда Карска
13 Януари 2012, Петък


Над 20 съдебни заседания, проточени във времето, масов отвод на съдии, отказ от правосъдие – това беляза един елементарен


Автор: Севдалина Пенева

на пръв поглед казус, който можеше да приключи с решение още преди четири години. Ако не бяха странните обвързаности и зависимости между хората в тоги в областите Ямбол, Сливен и Бургас. И прилаганите двойни стандарти при тълкуването на закона. Става дума за „деликатния“ член 147 от Наказателния кодекс, който се отнася за престъплението клевета и често се използва за разчистване на сметки с неудобни журналисти.

В конкретния случай обаче на подсъдимата скамейка са група крупни земеделски производители от Елхово и Болярово. Заради бизнес интереси през 2008 г. те решили да елиминират техен конкурент от Ямбол - Асен Янев Моллов и за целта започнали да пускат доноси срещу него в Министерството на земеделието и храните и в различни медии. Писмата им пък изобилстват с квалификации като  „рекетьор“, „измамник“, „корумпиран тип“.

Такова дело би прикючило в едно заседание във всеки един съд в европейските страни, но не и в България (при нас така се действа само срещу медиите). По съвет на съпругата си Неда Карска, общински съветник от групата на „Национален фронт за спасение на България“ в Ямбол (от нея с право треперят хората в черни тоги в града), Моллов е завел общо 50 дела. Точно колкото са и подписите под публично разпространените доноси.

„Надявах се заради големия обем на работа и ограничен брой на магистрати в Елхово, делата да бъдат пръснати и в други районни съдилища, защото нямам доверие на тази институция тук. Беше ми предварително ясно какво ще се случи, заради безпринципни обвързаности между местна власт, полиция, съд, прокуратура. Тук се казва – този ще бъде осъден. Или ще бъде оправдан. И точка. Законът няма никакво значение. Така и стана. След необясними перипетии и тежки битки, загубихме делата до едно“, разказва Неда Карска.

На втора инстанция делата все пак били разпределени между Ямбол и Бургас. Още на първите два процеса станало ясно, че окръжните магистрати ще се придържат стриктно към мотивите на колегите от по-долна инстанция. Тоест, да оправдаят клеветниците, дори на цената на смехотворни обяснения.

„Изрази като „рекетира и мами земеделски производители”, и „че ще бъдат доказани измамите му” не е никаква клевета, а само „заостряне на вниманието на проверяващите при една бъдеща проверка”, се казва в мотивите на БОС и на окръжния съд в Ямбол.

„Съдебната система в тези три области, като добавим и Сливен, са бетонирана крепост, която никой и нищо не е в състояние да ръзтърси. Чела съм даже становища от тях, че не били длъжни да се съобразяват с Европейското право, а да прилагат само българското законодателство. Свидетел съм как погазват човешки права с ясното съзнание, че съдът в Страсбург после ще осъди държавата заради тях“, добавя Карска.

По нейно настояване Асен Моллов направил отвод на трите окръжни съдилища. Едно от делото се оказало разпределено в Кърджали.

На 28 декември м.г. състав на Окръжен съд – Кърджали с председател Георги Милушев излиза с решение, което отменя това на Елховския районен съд. И на практика изчиства името на Моллов.

За нас това е първият пробив и първият случай, в който се отсъжда по право, а не по интереси, казва Неда Карска, която заради прямотата си не е от най-желаните клиенти на сляпата и глуха Темида.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
15.06.2014 20:39:04
0
0
НЯМА ЛИ КОЙ ДА СЕ ЗАИНТЕРЕСУВА ЗА СЪДЕБНОТО МИНАЛО НА МОЛЛОВ И КАРСКА???????????????
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки