Първа присъда за „брак“ с малолетна в Хасковско


Първа присъда за „брак“ с малолетна в Хасковско
Бащата Динко, 14-годишната майка Анка и 8-месечният им син Емо
03 Януари 2012, Вторник


Присъда от 7 месеца пробация за секс с малолетна получи от Свиленградския районен съд 25-годишният Динко Нанков.


Автор: Асен Петров

Той живее на съпружески начала с 14-годишната Анка в село Васково, община Любимец. Невръстната Анка, която е от ромски произход, и „мъжът“ й имат осеммесечен син.

Наказателното производство срещу таткото е образувано по член от Наказателния кодекс, според който всеки, който осъществи полов акт с лице под 14 години, извършва престъпление. По силата на този текст от закона би могло да се подведе под отговорност голяма част от ромското население. Много от тях стават родители на 12, 13-годишна възраст.

„Защо точно аз? В селото десетки са като мен, но ме нарочиха”, смята мургавият васковец. Той приема като огромна несправедливост факта, че е бил осъден, докато комшиите му – не.

Първата за областта присъда по този почти неизползван досега текст от НК стана факт след писмо от главния прокурор от края на миналата година, в което Борис Велчев настоява обвинителите по места да не си затварят очите пред тези нарушения на закона.
В резултат тръгва оживена кореспонденция между родилните отделения, социалните служби и прокуратурата. От началото на годината само в Свиленградско има образувани 50 преписки за подобно престъпление, но 46 от тях са прекратени. Обвинителите прекратяват производството, когато бащата също е непълнолетен.

Динко е пастир в селото, работи при местен фермер. Получава 400 лева месечно, заедно с майчинството и детските добавки двамата с малолетната съпруга си живеят почти охолно. Но нямат сключен брак. „Анка е още малка”, аргументира се главата на семейството.

Социалните работници приемат първата присъда за ранния секс като пробив, защото досега подобни случаи са били премълчавани и толерирани заради „традициите на етноса”.
Според шефката им Росица Христова обаче за трайно решаване на проблема е необходима цялостна промяна в законовата уредба.

В най-голямото родилно отделение в областта – хасковското, за първите шест месеца на година има регистрирани 36 малолетни майки, предимно ромки. Според неофициалната статистика Хасково е на второ място в страната след Сливен по брой на раждащи деца.  

Съгласно действащата нормативна уредба малолетната майка получава всички предвидени в закона помощи – 150 лв. помощ за раждане, 250 лв. за първо дете (600 за второ), 12 месеца по 100 лв. майчинство и детски добавки от 35 лв.


В тази съборетина живее младото семейство. Жената с метлата е майката на Динко Росица Христова, шеф на социалната служба

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки