Защо „тютюнопроизводители“ се подмазват на кабинета


09 Декември 2011, Петък


Унизително ниските изкупни цени на тютюна и  неадекватната политика на правителството накараха производителите


Автор: Тина Стоянова

на „зеленото злато” масово да се отказват от този поминък. Горчивата констатация се произнася от всички, които се препитават от него в Източните Родопи.

Поради това звучат и смешно, и трагично думите на Цветан Филев от Националната асоциация на тютюнопроизводителите, който преди дни излезе с „официална позиция“, че стопаните продължавали „да подкрепят морално протестиращите в сектор „Земеделие”, но се дистанцират по отношение на искането за оставки”.

Той отива и по-далеч в очевидното си подмазване: „Приветстваме политиката на правителството по отношение на това, че се прави всичко възможно за укрепване на сектор „Земеделие”.

Смущаващото в случая е това, че въпросният Филев дръзва да говори от името на всички онези хора, които превиват гръб по нивите, за да получат накрая мизерните левчета от продадената си стока. И като ги разпределят за цялата година (защото тютюнът носи доход само веднъж в годината), на член от семейството се падат по 0,50 – 1 лев на ден.

Като капак на всичко тези дни стана ясно, че кабинетът на Бойко Борисов ще се опита за пореден път да освободи напълно пазара на тютюн, като премахне държавното регулиране на сектора. Това е записано в проект за промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Според заложените поправки окончателно ще отпаднат квотите за производство на тютюн, както и националните доплащания за стопаните, т. нар. премии за килограм.

Държавата се отказва и от регулирането на изкупните цени. Досега фонд „Тютюн” ги предлагаше на правителството и то ги приемаше. С новия проект се предвижда закриване и на самия фонд „Тютюн”, през който досега се изплащаха държавните помощи за производителите.

Казано с прости думи, управляващите отварят широко вратите на бранша за всевъзможни нелицензирани купувачи на суров тютюн, които сами ще определят цените и ще мачкат производителите така, както и легалните фирми не са го правили. Шест търговски дружества изкупуват домашно произведения и манипулиран тютюн в Кърджалийско, а стопаните се бунтуват срещу жълтите стотинки, с които се оценява трудът им.

Това ли приветства господинът Филев?


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки