„Николайчики“ под възглавницата


„Николайчики“  под възглавницата
Обредните курабии, наричани в Украйна „николайчики“, се правят във формата на звезди или изобразяват създателя си свети Николай
06 Декември 2011, Вторник


Свети Николай е известен не само като покровител на моряците и рибарите, но той бди и над земеделците, търговците,



пътешествениците изобщо, а също е популярен и като защитник на бедните и децата.

В западния свят в деня, в който се чества светията, съществува традиция децата да получават подаръци. Нейното начало е поставено в Германия още през Х век, когато в Кьолнската катедрала на 6 декември учениците от църковното училище са раздали сладкиши на молещите се. По-късно в домовете из цялата страна започнали да окачат ботушки или чорапчета, в които свети Николай да напъха подаръците за децата. Тази традиция бързо завладява цяла Европа.

В Западна Украйна обаче е прието и свети Николай да се дарява с дарове – в случая това са ботуши, които задължително се оставят на перваза на прозореца. Децата в източните краища на тази страна пък обикновено търсят подаръците си... под възглавницата. Съгласно легендите, през целия ден светията пече курабийки във формата на звездички.

Попадайки в чувала му, те заприличват на своя създател и затова тези лакомства, които малчуганите намират под възглавницата си, се наричат „николайчики“. С това име в бившата съветска република се назовават не само курабийките, но и другите подаръци от свети Николай.

Но този ден не е празничен само за децата. В по-стари времена именно от него нататък младежите са започвали да се готвят за сватосване, а девойките да подготвят чеизите си. Оттогава датира и поверието, че ако в нощта на свети Николай си намислиш едно съкровено желание, то светецът непременно ще ти го сбъдне.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки