Нона Караджова скри обществен проект


Нона Караджова скри обществен проект
Нона Караджова
05 Декември 2011, Понеделник


Министърът на околната среда и водите Нона Караджова стана подсъдима за отказ на достъп до обществена информация.


Автор: Дияна Бончева

Жалбата е подадена от гражданина Димитър Димитров, поискал да получи проектната документация за Регионалното депо за битови отпадъци на общините Ямбол, Сливен, Нова Загора, Тунджа и Стралджа.

Разработката е изготвена от Община Ямбол по проект „Техническа помощ за създаване на система за интегрирано управление на отпадъците в регион Ямбол (общини Ямбол, Сливен, Нова Загора, Тунджа и Стралджа), финансиран по оперативна програма „Околна среда 2007-2013”, Европейски фонд за регионално развитие и национално съфинансиране.

Само това би трябвало да е достатъчно основание на министър Караджова да предостави исканата от Димитров информация. Все пак прозрачността и публичността са основни изисквания за всички етапи от реализацията на проекти по оперативни програми.

Според министъра обаче, разкриването на проектната документация би могло да нанесе вреда на Община Ямбол, която кандидатства с него за ново финансиране от ОП „Околна среда”. Ръководството на общината също е изразило категорично несъгласие документите да бъдат показвани на гражданина Димитров.

Самият Димитров оглави в началото на тази година Инициативен комитет срещу изграждането на Регионалното депо за общините Ямбол, Сливен, Нова Загора, Тунджа и Стралджа. Чрез заявления за достъп до обществена информация до различни институции той успява да се добере до десетки документи, част от които по-скоро потвърждават твърденията му, че този проект е изготвен на база фалшифицирани данни и е вреден за Ямбол.  

В момента Димитров съди екоминистерството и за неправомерно издадено Комплексно разрешително за изграждането на клетка 1 и 2 от депото. Делото е насрочено на 12 декември. 

Срещу това Комплексно разрешително имаше възражения още през 2008 г. не само от граждани, а и от Община Тунджа, на чиято територия ще се строи бъдещето огромно сметище. Сега то е в основата и на проекта, с който Община Ямбол кандидатства за ново финансиране.

Общинските съвети в Ямбол и в Нова Загора в предходните мандати категорично отказаха да дадат съгласие за участие в този проект. Тези решения са задължително изисквани документи за конкурса по оценяване, призна министър Караджова при посещението си в Ямбол на 20 юли т.г.

Срещата тогава беше организирана по нейна инициатива с общински съветници и кметове от Ямбол, Сливен и община Тунджа. Гражданите от Инициативния комитет успяха да се вмъкнат случайно.

После пак по инициатива на Караджова беше организирано посещение на жители на общините Ямбол и Тунджа до регионалното депо в Силистра. „Министърката може би има право да се гордее с него. Освен че Силистра й е роден град, депото е изградено по неин проект”, възразяват от Инициативния комитет в Ямбол.

„За боклуците на Силистра обаче са избрали терен на 8 км от града, където няма вододайни зони и селскостопански насаждения. Докато регионалният център за отпадъци при нас ще отстои само на 250 м от жилищни постройки в село Дражево и на 700 – 800 м от лозови масиви на винарни, гъбарници и т.н.”, допълва Димитър Димитров. 

Той е категоричен, че министър Караджова е лично заинтересована вредното за Ямбол и околните села Дражево, Хаджидимитрово и Кабиле регионално депо да бъде изградено. Отказът й да предостави проекта, който е резултат от финансиране с европейски и национални бюджетни средства, още повече подсилва съмненията му.


Димитър Димитров

В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Ѝовчо
07.12.2011 06:12:36
0
0
Г-н Димитров.Благодаря ВИ че сте се заели с тази трудна но благородна кауза.Не Ви познавам, но Вие с вашия пример показвате как Българина трябва да защитава правото си да живее нормално.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки