Четвъртата власт – в употреба на първите три


Четвъртата власт –  в употреба на първите три
Ето го виновникът за мръсния въздух в Бургас, за обгазяването на големите градове и за високата смъртност в страната
05 Декември 2011, Понеделник


Как се манипулира българското общество, достатъчен е само бегъл поглед на новините, които ни облъчват ежедневно,

Автор: Светлана Николова

 за да схванем механизма. Вярно, че обслужването на корпоративни интереси, че и на държавната власт чрез информации в медиите не е български патент. Но пък само у нас на скритата реклама й казваме „журналистика“. Така се наричат впрочем и прессъобщенията от разните ведомства, които за удобство текат в ефир с еднакви заглавия, без да се подлагат на съмнения.

В този брой ще погледнем отблизо, как се формира общественото мнение в една национална телевизия, наречена bTV.

Как печките с дърва обслужиха двама монополисти
На 5 януари миналата година, въпросната телевизия излиза с въвеждаща информация колко са вредни печките с твърдо гориво като начин на отопление. За повече достоверност се цитират данни на... Националния здравен институт на САЩ. Подтекстът е, че както и да го смятате, парното ще ви излезе хем по-евтино, хем няма да ви навреди на здравето.

Топлофикационните дружества на Ковачки обаче явно не усещат желания ефект от новината, затова тя е повторена шест дни по-късно, на 11 януари 2010 г. С вече уточняващо заглавие - „53 на сто се топлят на твърдо гориво“! Текстът по-надолу повтаря вредите от печките с твърдо гориво.

Годината вече е 2011-та, но новината е същата. С тази разлика, че вече не обслужва олигарха Ковачки, а друг монополист у нас - „Лукойл“.

Вярна на изпитаната тактика, на 23 ноември т.г bTV първо „зарибява“ зрителите, че „дишаме замърсен въздух, заради печки на твърдо гориво“. С оня текст, от който вече са се възползвали Топлофикациите.

Четири дни по-късно, на 27 ноември, телевизията прави за смях бургазлии, истерия обхванала града заради опасност от обгазяване. Е, как може да са толкова прости тези бургазлии и особено паникьорите от кв. „Долно Езерово“, който се намира близо до нефтената рафинерия. В последните дни там миризмата била по-силна от обичайната.

Репортерите на bTV се втурнаха да разследват откъде така мирише и установиха – от печките с твърдо гориво! Че от какво друго може да е, разбира се, че „Лукойл-Нефтохим“ и заводът за преработване на дървесина „Кроношпан“ изобщо не замърсяват въздуха в морския град.

И накрая, зловещата новина от миналия месец – за тези, които, въпреки всичко, не са разбрали за вредите на печките: Дефектни печки на твърдо гориво убиват 2 млн. души годишно в света! Ето на това му викат последователна журналистика.

И понеже говорим за чист въздух и чиста природа, само ще вметнем как се правят репортажи от мястото на протестите срещу шистовия газ например. Лесно е. Микрофонът просто се подава на две-три деца, които си нямат и понятие за какво протестират, след което на обществото се вменява, че е най-добре да си седи в къщи и да не се занимава с инфантилни глупости.

Извънземните ли спасиха моряците от ареста в Гърция?
На 22 юни т. г. гръцките власти задържаха българския кораб „Ина“, открили на борда му контрабандни цигари. В ареста бяха вкарани петима моряци – Николай Туртов, Георги Вълев, Стоян Паунов, Петко Ганев, Георги Стоянов и помощник капитанът Неделчо Петров.

Медиите отразиха телеграфно новината, след което настана тишина. Замълчаха и когато телевизия СКАТ откри корабособственика Георги Мишков и зададе адекватния въпрос до българските власти: Защо невинните са зад решетките в чужбина, а виновникът се разхожда на свобода в родния си град Варна?
6 юли

- Петима от екипажа са освободени под гаранция от 9 000 евро, които те обаче не могат да намерят. На тази дата се прокрадват и първите манипулативни информации в bTV:

- Българският консул в Атина поддържа постоянна връзка с тях.
- Осигурени са им преводач и адвокат, който е във контакт и с корабособственика.

- Пред bTV шефът на фирмата Георги Мишков казва, че вече е превел парите за гаранцията.

- Състоянието на моряците е отлично. Имат храна и пари. Един от тях е вдигнал днес кръвно, но е получил лекарства и е добре.
Дотук нито една истина.

На 11 юли телевизия СКАТ плаща гаранцията, за да не бъдат върнати моряците обратно в ареста.

9 август
Близките на моряците и СКАТ дават пресконференция, на която разказват за чудовищната незаинтересованост на властимащите по казуса с този български екипаж. Малкото журналисти, сред които и репортер на bTV, научават, че след седем седмици мълчание и демонстративна липса на какъвто и да било интерес към съдбата на моряците, един от тях е постъпил с крайно влошено здравословно състояние в болница. Заключението на лекарите е, че той се нуждае от спешна операция, тъй като е получил микроинфаркт!

В bTV на същата дата:
Петима от моряците са освободени под парична гаранция от 9 000 евро, но нямат право да напускат страната. В момента освободените мъже са без документи, пари и подслон и разчитат на помощта на гърци и българи.
Кои са българите, които помагат и кой е платил гаранцията – нито дума.Кулминацията на медийното затъмнение в bTV е на 27 ноември 2011 г.:

„Гръцки съд освободи българските моряци от кораба "Ина", които бяха арестувани за контрабанда на цигари. Те прекараха пет месеца под домашен арест в гръцкия град Нафплио. В южната ни съседка остава само помощник-капитанът, а останалите четирима моряци се връщат у дома в началото на декември“. Следват обяснения, че по време на престоя си в Гърция моряците се издържали от просия. Няма упрек към българските власти, които нехаят за поданиците си, изпаднали в бедствено положение в странство.

Няма и добра дума за колегите от СКАТ, които 5 месеца единствени помагаха на тези хора.


Кадри от пресконференцията на близките от 9 август не бяха излъчени от bTV, за бъде спестено името на СКАТ в новините от деня

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки