„Съборъ“ прославят народната ни музика в чужбина


„Съборъ“ прославят народната ни музика в чужбина
01 Декември 2011, Четвъртък


Вълшебните неравноделни тактове на българската народна музика огласят студентските общежития и кръчмите  в немския град Триер.


Автор: Пламен Николов

Заслугата е не на гастролиращи там български оркестри, а на трио „Съборъ”. Атанас Илиев (цигулка), Александър Колев (гайда) и Станимир Георгиев (акордеон), и тримата от Добрич, са завършили музикалните паралелки на добричкото училище „Св. Кримент Охридски”.

Младежите се събират в Германия, където съдбата ги е запратила. Началото е поставено през май 2010 г. Тогава се ражда оркестърът, наречен “Съборъ”. За краткото време от създаването си той вече е изнесъл над 20 концерта в различни германски градове.

По неволя сме далеч от Родината и от всичко родно. Но чрез музиката успяваме да се върнем поне за малко в родния край, потапяме се в ритъма на хорото, и сърцето ни бие учестено, а в очите ни избликват сълзи от радост и умиление, споделя Атанас Илиев. Това чувстват и останалите двама от групата.
Репертоарът им включва произведения от всички фолклорни области на България. Но защото са добруджанци - често наблягат на свързаните с дома мотиви.

Импровизацията не им е чужда - обработват народните песни с джазови, класически и естрадни фрагменти. Това предизвиква истински фурор сред публиката, споделя Атанас Илиев. Репертоарът е богат – често се пускат и на солови изпълнения.
Един от легендарните майстори на акордеона  и народната музика Петър Ралчев ги окуражава през април миналата година.

Тогава той пристига в Триер за участие в музикален фестивал и кани тримата млади музиканти да представят своите произведения. Първаночално в състава са само Александър Колев и  Атанас Илиев. В следващите месеци към тях се присъединява и Станимир Георгиев. Първите изяви на трио “Съборъ” са в градовете Кобленц и Саарбрюкен.

През май 2011 г. в Дюселдорф се провеждат европейски дни, на които се представят изпълнители от всички държави в ЕС. Там оркестър “Съборъ” е поканен за участие от българската общност. Изпълненията на състава от Добрич се предават пряко по телевизия MDR.  

През юни т.г. тримата участват в петия  събор на художествената самодейност с песни и танци на българите в Хамбург, където журито им връчва наградата “Златна роза”.

Родното е не само в музиката, а и в облеклото на музикантите – те излизат пред публика с народни носии, изработени от майсторите в Етнографски комплекс “Старият Добрич”. През юли участват в двучасовото предаване “Герои като вас” по радио “Триер”. Останахме очаровани от тази покана, тъй като в предаването се дава трибуна само на хора и организации, които са допринесли с нещо за обществото, посочи Атанас Илиев.  

С музиката ние не печелим пари, правим всичко това за себе си и за представянето на България.
Родината е част и от ежедневието на тримата музиканти. В семействата си те поддържат българските традиции – боядисват яйца и правят козунаци по Великден, на Нова година изработват сурвакници.

Захванали са се и с просветителска дейност. Всяка сряда  музикантите от Добрич организират курсове за народни танци, в които се включват много немски студенти. В уроците, които се провеждат в зала в студентските общежития в Триер, се включват испанци, българи и дори момиче от Турция. Част от уроците, както и много от изпълненията на оркестър “Съборъ” могат да се видят в сайта Youtube.com.

Последният концерт на музикантите бе на 19 ноември в Саарбрюкен, заедно с международната студентска танцова група “Бояна” с ръководител д-р Катя Димитрова. Участвали са състави от цял свят. Концертът е преминал под наслов “За един мирен свят”. На музикантите от Добрич предстоят участия в коледни и новогодишни концерти.

Начинанието на тримата младежи е доказателство за максимата, че България е там, където има дори и един българин.


В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки