Непослушните кметове - в затвора


Непослушните кметове - в затвора
Емил Дичев обърка плановете на ГЕРБ
28 Ноември 2011, Понеделник


Варненският апелативен съд осъди във вторник бившия кмет на Белослав Емил Дичев на три години ефективен затвор.


Автор: Илияна Христова

Той бе арестуван в края на 2010 г. за подкуп. Според обвинението Дичев поискал от бизнесмен 50 000 лв., в замяна стартирал издаване на подробен устройствен план за строеж на складова база.

Новината за ефективното наказание дойде изненадващо, тъй като през юни на първа инстанция градоначалникът получи условна присъда. Сега изведнъж се оказа, че искал подкупа с „трайно упорство”, поради което следвало да търка наровете.
„Десант” писа преди месеци за Дичев. Той управлява три мандата, реализира много инфраструктурни проекти. Успоредно с налетите в града милиони растяха и личните му спестявания.

През 2008 г. той декларира пред Сметната палата 260 000 лв. от покупко-продажба на ценни книжа. Както и почти 240 000 лв. от терени край Вършец - купил евтино земята, после ненадейно я продал скъпо. Според експерти подобни номера се използват често за узаконяване на средства.

Историята с ареста обаче е малко по-друга. През 2007 г. Дичев се кандидатира като независим, спечели, ГЕРБ имаше друг кандидат и не успя да сложи ръка върху общината. А тя е твърде апетитна, тъй като е разположена на двата бряга на Варненско-Белославското езеро.

Наши и чужди инвеститори планират да строят там терминали, кейове, промишлени зони. С една дума – пари могат да се вадят.
Дичев бе арестуван малко след като ГЕРБ взе властта в страната. Веднага хората на Борисов сложиха свои временно да управляват Белослав. Мераците на стария кмет да дърпа конците обаче не секнаха. На изборите миналия месец се кандидатира като общински съветник. Създадена от него коалиция вкара петима души в местния парламент.

ГЕРБ остана с четири мандата.
Дичев, който по това време бе с мярка „подписка”, пробва да определи и новия кмет. Той издигна шефа на техническата служба в града Деян Иванов. Кандидат-кметът не успя, но пък измести от балотажа претендента на ГЕРБ Милко Тодоров. В крайна сметка Белослав се сдоби с градоначалник от БСП. Непослушният Дичев обърка тотално плановете на ГЕРБ – направи ги втора политическа сила в общинския съвет и трети в кметското състезание.

Логично сега Дичев е наказан със затвор. Присъдата на този етап е само заплаха, тъй като може да бъде обжалвана на трета инстанция. Но посланието е ясно - партията на Бойко Борисов трудно прощава, опонентите трябва да слушкат.


Белослав грейна под грижите на Дичев, ГЕРБ поиска да управлява всички проекти

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки