В София ГЕРБ върви по стъпките на Софиянски


В София ГЕРБ върви по  стъпките на Софиянски
Управлението на отпадъците е най-големият провал на ГЕРБ в София
20 Ноември 2011, Неделя


Последните местни избори не промениха съществено политическата картина в столицата.


Автор: Найден Хадживасилев

Управляващите от ГЕРБ получиха 33 мандата в Столичния общински съвет (СОС), а основната опозиционна партия БСП взе 15. „Синята коалиция” се задоволи със скромните 8 мандата, а две партии взеха по два – НДСВ и „Атака“. Войводите от ВМРО останаха само с един мандат.

Тези резултати означават само едно – промяна и съществено подобрение на живота в София едва ли ще има. В предишния мандат, в който ГЕРБ също имаше мнозинство в СОС, а във втората му половина вече разполагаше и със свое правителство, не бе изпълнено почти нищо от предизборните обещания, щедро раздавани през 2007 г.

Най-грандиозният провал на ГЕРБ  е в управлението на отпадъците. Още през 2005 г., когато се кандидатира за кмет за пръв път, сегашният премиер Бойко Борисов заяви, че до 2009 г. в София ще има „не един, а два завода за боклук”. Вярно е, че до 2007 г. той не получи никакво съдействие от правителството на Тройната коалиция.

Напротив, тогавашната власт дори се стараеше да попречи на развитието на въпроса по чисто политически причини. За останалото време обаче няма никакво оправдание. Може би именно затова темата за завод за боклука почти не бе засегната в предизборната кампания на столичните гербери. Само че тя става все по-актуална, тъй като сметището в Суходол е с почти изчерпан капацитет.

В типично техен стил през 2007 г. герберите обещаха да се преборят с всички уродливи явления в управлението на София. Те заявиха, че ще редуцират и приватизират общинските търговски дружества. Към момента обаче столичната община не само че не е продала непечелившите фирми, но те са затънали в огромни дългове. В същото време се разразиха скандали с техни шефове, които получаваха огромни заплати от по няколко хиляди лева.

През 2007 г. Борисов имаше амбицията да повиши събираемостта на местните данъци и такси. Единствената стъпка в тази насока обаче бе криминалният опит за тайно увеличение на данъците отпреди няколко години, което бе отменено след огромен скандал.

Автоматизираното събиране на данъчните задължения чрез информационна система все още е в сферата на добрите пожелания. Няма повишение и на приходите от реклама и отдаването под наем на общинско имущество. А незаконните кафенета и сергии са все още неизменна част от пейзажа на столичните паркове.

Градският транспорт продължава да е в много лошо състояние, тъй като повечето от колите в него са силно амортизирани. Кръстовищата на две нива и подземните паркинги са на ниво проект, при това не цялостен. От 2007 г. са ремонтирани едва 2 % от всички улици и булеварди. В столицата има 3400 км улична мрежа, а за 4 г. са ремонтирани само 80 км.  

Единственият успех на управлението на ГЕРБ е метрото, което се строи в срок и се финансира с европейски средства. Герберите могат да се похвалят и с това, че вдигнаха няколко нови училища и детски градини, но проблемът с недостига на места в тях все още не е решен.

Победата на ГЕРБ на изборите в София тази есен очевидно се дължи не толкова на изпълнени обещания и на добре свършена работа, колкото на умела кампания и сполучливо създаване на усещане в общественото мнение, че се работи много. Но все някога хората ще си отворят очите и ще прозрат реалността. В този смисъл герберите определено вървят по стъпките на Стефан Софиянски, който успя да спечели три поредни вота за кмет на София, но сега събра едва 7757 гласа.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки