Гълъбово се задави в мръсен въздух


Гълъбово се задави в мръсен въздух
От екоинспекцията в Стара Загора се похвалиха, че незабавно са изпратили предписания за намаляване на мощностите до топлоелектрическите централи „Марица Изток”, довели до наднорменото обгазяване на Гълъбово в началото на седмицата
07 Ноември 2011, Понеделник


РИОСВ-Стара Загора информира гражданите на град Гълъбово да не напускат жилищните или работните помещения,


Автор: Гергана Господинова

да затворят плътно прозорците на стаите и да избягват физическа дейност на открито.
Това съобщение, което инстинктивно извиква в съзнанието зловещи картини в стил „Хирошима и Нагазаки“ от времето на Втората световна война, е напълно реално и датирано едва от този понеделник.

Населението на града трябваше да се ориентира да вземе въпросните препоръчителни мерки, тъй като в следобедните часове на първия ден от седмицата бе засечено, че концентрациите на серен диоксид в атмосферния въздух превишават нормата за алармен праг в три последователни часа. Източник на вредните емисии се оказаха топлоелектрическите централи в енергийния комплекс „Марица Изток”.

В сайта на Министерството на околната среда и водите можем да прочетем, че РИОСВ-Стара Загора е информирала отговорните институции от града и региона за необходимостта от привеждане в действие на Оперативния план за опазване здравето на населението. Само че местното население роптае, че процедурите за неговото осведомяване са на практика твърде бавни.

За проблема с неколкократно превишаващото нормите обгазяване хората научават няколко часа, след като аларменият праг е преминат и качеството на въздуха вече е толкова драстично влошено, че не им е било нужно някой да им съобщава, че става нещо нередно. Дотогава гълъбовци безгрижно се разхождали по улиците на града, без да имат представа какво се случва, а още по-малко да подозират за евентуалния риск за живота и здравето си.

Според специалисти в подобни ситуации най-застрашени са децата и по-възрастните, но рисковете са сериозни също и за хората с белодробни проблеми или с хронични заболявания. Всяка физическа дейност на открито в такава атмосфера може да увеличи вредното въздействие на серния диоксид.

Тъкмо заради тези заплахи жителите на Гълъбово настояват да се преосмислят процедурите за реакция от страна на регионалната екологична инспекция в Стара Загора и населението да бъде информирано веднага, щом се регистрират превишени стойности на вредни вещества във въздуха, а не часове след това.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки