Адска машина за английските дипломати


Адска машина за английските дипломати
Хотел „Пера палас“ в Истанбул
02 Ноември 2011, Сряда


Датата е 10 март 1941 година. Привечер. Истанбул. Около 60 дипломати от английската легация в София са пристигнали


Автор: Борис Цветанов

след скъсването на дипломатическите отношения. Настаняват се в най- луксозния хотел на Босфора „Пера палас“...
На другия ден пресата съобщава:

„Оглушителен гръм, ясен пламък, парчета от дърво и стъкла, големите полилеи, откъснати от тавана, се разбиват на пода, натискът от експлозията изхвърля хората като кукли, пръсва прозорци и през тях ги изхвърля на улицата. Холът в хотела е в развалини. Въздушната вълна изблъсква из релсите един трамвай и го обръща...“. Авторът е разследващият журналист Алфред Герик, написал през 1943 г. бестселъра „ГПУ на Балканите“.

„Късове мазилка се откъснаха от тавана. От всички стаи на хотела тичаха ужасени хора, крещейки на всевъзможни езици: „Германците дойдоха! Въздушно нападение!“ Картината беше неописуема. На мястото, където беше струпан багажа на чиновниците, видях огромна дупка на пода, горе на тавана имаше още една...“ – разказва Джордж Рендел – дипломат от кариерата, бивш вече пълномощен министър на Великобритания в България.

„Европа прес“ в кореспонденцията си от Истанбул с дата 11 март 1941 г. е лаконична: „Малко преди осем часа вечерта страхотен взрив избухна в „Пера палас“. Пожарната команда едва успя да го угаси“.

Взривът отеква на улица „Мешрутиет“. По нея обратно към „Пера палас“, след като е настанил част от дипломатите в „Алп хотел“, пътува Стенли Емръбли. Той е професионален разузнавач, веднага разбира какво става – избухнал е един от двата съмнителни куфара, които той е забелязал на гарата в София.

Собствениците им така и не са открити, но посланик Рендел решава, че са на въздушния аташе майор Гравлей, който бил заминал спешно за Белград. Съдържанието на куфарите не събужда подозрение – ризи, брой от турския вестник „Република“, сухи електрически радиобатерии...

За Ембърли вече нямало съмнение – това са подхвърлени куфари с адски машини. А той току-що е оставил единия от тях в „Алп хотел“. Връща се по най-бързия начин, грабва куфара и тичешком го хвърля в изоставения кладенец в задния двор на хотела. Благодарение на водата, адската машина не избухва и така се установява  онова, което разузнавачът предвижда.

Първото подозрение на полицията, заела се с разследването е, че това е дело на българските тайни служби.
Но сериозните анализатори обръщат поглед към Берлин. На 11 март агенция „Велтпрессе“ е упълномощена да заяви: „Този атентат е дело на самите англичани, които искат да дискредитират България и Германия“.

Рецептата на Гьобелс не хваща място. Американският пълномощен министър в София Джордж Ърл – самият той професионален разузнавач, излиза с декларация за добросъвестното изпълнение на задълженията на българската полиция.

Световни коментатори открито обявяват атентата за дело на Гестапо. На 14 март „Форин офис“ получава доклада на Рендел: „Ясно е – пише той, – че в багажите на легационните чиновници са били поставени мощни бомби. Но още не се знае как са подхвърлени куфарите, вероятно са били донесени в легацията...“
Сензацията постепенно заглъхва. И досега си остава загадка. А се касае за една от най-големите провокации на Гестапо към България.

Нареждането е дадено от Хайдрих и Химлер и е дело на най-важното от дузината гестаповски бюра в София, за които „Десант“ вече писа. Това на „Шипка“ 14, ръководено от професионалния разузнавач Ритер.

По правило гестаповските бюра не поддържат контакти с политическите тайни служби, но Ритер е близък с тогавашния директор на полицията Христо Драголов. Двамата са  постоянни посетители в луксозни локали.

Целта на провокацията е била да дискредитира България и да се стигне, ако е възможно до обявяване на война от Великобритания срещу страната ни. Най-малкото се е смятало да се стигне до размяна на ноти, да се предизвика правителствена криза и на власт да дойдат ултрадесните, представени от водача на българските легиони генерал Христо Луков. Ситуацията хич не е за подценяване, като се има предвид, че Уинстън Чърчил отдавна гледа под вежди България.

Атентатът обаче е само звено от веригата на голям заговор.
Специалистите от Гестапо залагат на народопсихологията на англичаните. Ведно с взрива в турския хотел, е планирано отвличане на емблематичния служител в английската легация Владимир Гриневич, като и за това идеята е вината да се хвърли на българските тайни служби.

Гриневич е руснак, емигрант, женен за англичанка, дълго живяла в България, и така получил английско поданство. Назначен е за завеждащ паспортния отдел в Английската легация на ул. „Фердинанд“ 69. Това е прикритието на един от най-добрите резиденти на „Сикрет сървиз“.

Ритер търси съдействие от Драголов Гриневич да бъде отвлечен и изпратен на първо време във Виена, а от там – в Берлин.
И тук Гестапо удря на камък. Официално се установява, че Гриневич пътува с първата група дипломати, напускащи София. Стига обаче само до Свиленград. И изчезва яко дим.

Преди да си замине от София, Рендел прави официални визити на царя и на премиера Богдан Филов. „Изчезването на Гриневич – заявява посланикът, – е метод, който се прилага само в нецивилизовани страни. Англосаксонците са сантиментални и често пъти малки работи могат да имат големи последствия... Великобритания вече е обявявала война за отвлечен неин поданик...“

В това време Ритер вече е подготвил атентата. През една нощ влиза през тайния тунел под улицата в гаража на легацията, благодарение на нареждането на Драголов към началника на контрашпионажа Андрей Праматаров. Това е и пътят към разгадаване на мистерията за озоваването на чуждите куфари сред тия на английските дипломати.

Можем само да гадаем какво повече е знаел Рендел. В легацията тогава са работили най-малко двайсетина професионални агенти на „Сикрет сървиз“. Като най-добри са полковник Александър Рос, пресаташето Норман Дейвис, приятел на Ян Флеминг и бъдещ баща на Джеймс Бонд (Дейвис е един от прототипите на агент 007) и една Мата Хари – дъщерята на посланика Ана Рендел.

Може професионалният разузнавач Джордж Рендел да не е бил наясно с всички подробности, но все нещо е знаел, защото в мемоарите му „Мечът и маслиновото клонче“ на дипломатически език има едно странно изречение: „Вероятно двата куфара са били донесени в легацията и са били оставени между другите куфари на персонала...“ А това по никакъв начин не може да стане през официалния вход.

И тъй като сме на момент разчитане на дипломатически език, ще надникнем и в загадката „изчезването на Гриневич“. По този повод Рендел пише: „Жената и децата му не можаха да научат нищо за него и го смятаха за мъртъв до края на войната...“
На дипломатически език това означава, че не е било така след войната...

Гриневич се изпарява като дим, след като е бил пред очите на дипломатите и агентите на Гестапо до Свиленград. В самия Свиленград Гестапо си има свой филиал, ръководен от българина Борис Николов.

Гестаповци точат зъби на Гриневич, но не го получават. В същото време той е издирван като апетитна хапка за съветското разузнаване. Вдигнали са му мерника и от Толстоевия фонд – зле прикрита организация на белогвардейското разузнаване с бази в Ню Йорк и Париж.

А сега за първи път ще разкрием тайната.
И гестаповци, и всички останали тайни служби са изиграни от суперполицая на всички времена Никола Гешев. Той е човекът, който, подготвяйки двойник на Гриневич, му осигурява убежище в Австралия. Разбира се, срещу услуга, която обаче сега не е обект на нашето внимание, но е в основата на смятаната за една от най-големите шпионски операции на Втората световна война, известна като „Случаят Цицерон“.

Но за това – друг път.
Провалът на провокацията не попарва копнежите на ястребите в Берлин и София за създаване на ситуация, която да вкара България в огъня на действителната война. В пълен ход започва нова голяма провокация... Шест месеца по-късно се планира взривяването на напусналите Берлин съветски дипломати, като този случай е залегнал в основата на един от епизодите на „На всеки километър“, носещ заглавието „Насрещни влакове“.


Нареждането за куфарите – бомби е дадено от Химлер  Сградата на Английската легация на ул. „Фердинанд“ 69

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки