И пробивът на НФСБ изненада социолозите


И пробивът на НФСБ изненада социолозите
Валери Симеонов
29 Октомври 2011, Събота


Партията на СКАТ „Национален фронт за спасение на България“ успя да пробие в национален мащаб и по места само два месеца


Автор: Десант

след регистрацията си. Въпреки медийното затъмнение, кандидатът за президент Стефан Солаков „изненада“ социолозите като зае пето място, изпреварвайки лансирани от медиите и с добре заплатена кампания конкуренти като Атанас Семов (РЗС), Румен Христов (Синята коалиция), Красимир Каракачанов (ВМРО), Мария Капон (ЕНП), Алексей Петров.

Всъщност двойката Стефан Солаков – Галя Асенова, издигнати от НФСБ, не присъстваше в нито едно социологическо проучване, не се спомена нито веднъж (като изключим заключителния диспут на кандидат–президентите по БНТ) в нито една от националните медии. Дори в нощта на изборите на 23 октомври шефката на МБМД Мира Радева с половин уста призна за пробива на Солаков и Асенова, но пак не уточни от коя партия са издигнати.

Независимо от всичко това, по данни от ЦИК към сряда Солаков има 2,56% и 82 905 гласа, при обработени 96,84% от протоколите.

Най-големият успех НФСБ очаквано постигна в Бургас. Там националистите бяха втори, след ГЕРБ и пред БСП, с 11,63% за листата с общински съветници (10 979 гласа). В местния парламент НФСБ ще разполага отново със седем представители – Валери Симеонов, Валентин Касабов, Георги Дражев, Ангел Божидаров, Валентин Фъртунов, Здравко Сталев и Делян Иванов. Така патриотите запазват позициите си от миналия мандат.

В община Правец делът на патриотичната партия е дори по-висок – 12,76%. Там те са на трето място след БСП и ГЕРБ и ще имат двама съветници – Павлин Цветков и Петко Цанков.

Пробив националистите постигнаха и в община Ямбол, където взеха 3,27% от гласовете, и също с двама съветници – Недка Карска и Йордан Атанасов, ще защитават интересите на гражданското общество.

И в Стара Загора НФСБ ще има представител в Общинския съвет в лицето на  журналистката Гергана Микова, а листата там получи 2,41%.

В община Тунджа патриотите ще продължат борбата за доверие на електората на балотаж тази неделя. Там кандидатът за кмет на с. Бояджик Кирил Писаров, с 14,36% от първия тур, ще води трудна битка с човека на БСП Елена Маджарова (34,09%).


Валентин Касабов Валентин Касабов Георги Дражев Ангел Божидаров Валентин Фъртунов Здравко Сталев Делян Иванов

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки