Божидар Димитров оневини Хубавата Елена


21 Септември 2011, Сряда


По време на тазгодишните проучвания на „потъналата“ история на древна Аполония в акваторията на Созополския залив,


Автор: Десант

неотдавна бе открито голямо струпване на котви от потънали кораби. Съдейки по размера и тежестта им, учените заключиха, че те са принадлежали на плавателни съдове с голяма за времето си товароподемност. Една от тях със сигурност е била на чуждоземен кораб, акостирал по нашето крайбрежие преди 3 хилядолетия.

Проф. Божидар Димитров, позовавайки се на тези находки, оневини тези дни Хубавата Елена като вдъхновителка на кървавата Троянска война. Според него битката край Троя се е разразила не заради фаталната красавица, а заради „митата и акцизите, които троянци са наложили на древните мореплаватели, възползвайки се от контрола си над Дарданелите – входът за Черно море“.

Ексминистърът без портфейл уточни, че от нашите брегове корабите са изнасяли преди всичко жито, солена и сушена риба, кожи, дървен материал, метали (мед, желязо, сребро, олово) и сол.

Подводната експедиция край Созопол се явява продължение на разкопките на сушата, ръководени от  д-р Кръстина Панайотова, която вече няколко години работи по останките на гръцките храмове на остров Св. Кирик и Юлита – някога част от днешния полуостров, на който е разположен съвременният курортен град.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки