Блъсковци - обезлюдената райска градина


Блъсковци - обезлюдената райска градина
Заможни българи са изкупили старите къщи в Блъсковци и са ги превърнали в частни летни вили или къщи за гости, предлагащи лукс и уют за 10-15 лева
31 Август 2011, Сряда


Гробна тишина и райска красота - това е в делнични дни малкото селце Блъсковци.


Автор: Здравка Христова Снимки авторът

Махалата е само на 5 километра северно от възрожденския град Елена, сгушена в пазвите на полегатите склонове на живописния Еленски балкан и на 4 километра от язовир "Йовковци". Според легендата Блъсковци получава името си от падането на гръм по тия места – според местния диалект мълнията „се блъска“.

Характерният говор на хората тук обаче скоро може да остане само смътен спомен. Къщите са почти напълно обезлюдени, през зимата в махалата нощуват не повече от 5-6 човека, разказва кметският наместник Румяна Терзиева.

Освен за Блъсковци, тя отговаря за още 8 махали в планината. И отчита, че единствено покрай туристите малцината старци чуват хорска реч, пък и изкарват някой лев. Кметицата този ден я няма, тя и без друго идва два-три пъти в годината, затова металната решетка на единствената обществена сграда е заключена.

Сварваме пред залостените врати обаче работници, пратени от общинския център да окосят тревите край пътя, да почистят оградата на църквата и да оплевят гробището.

Докато разговаряме с тях, през селския мегдан минава комбайн-антика. Собственикът от съседната махала на бос крак и полугол управлява машината, прибирайки се от жътва. Рядко спирам в Блъсковци, защото няма нито кръчма, нито хранителен магазин. Дори пакетче семки не можеш да си купиш, оплаква се мъжът. Косачите кимат и в потвърждение сочат към торбите с храна и вода, които си носят от Елена.

Липсата на търговски обекти и малочисленото население обаче не спира ентусиазма на варненци и русенци, които от известно време хвърлят луди пари, за да се сдобият с имот точно тук. Вече почти всяка трета къща е пригодена за ваканционна вила, а поне десетина са категоризираните семейни хотелчета за гости.

Двойно повече са частните летни резиденции на заможни българи. Именията са с по няколко декара дворове, басейни и скрити зад масивни дъбови порти, а стобори по над два метра високи ги крият от любопитните погледи. В уикенда обаче тишината на безвремието изчезва. Балканската махала се пълни с туристи, тръгнали да дирят отмора в райското кътче, останало запечатано от десетилетия. Нощувките варират от 12 до15 лева.

Срещу тези суми гостите получават пълно обслужване и се ширят по миндери с дебели китеници, а вечер си пият ракията на зелена морава под дебелите сенки на орехите или пред камината с цвъртящи борови цепеници. През почивните дни оживлението е пълно, чува се детска врява и смях. Общо в деветте махали около Блъсковци има само две дечица, които живеят с родителите си на село. Училищата, естествено, отдавна са затворени, порутени и пусти.

Иначе данни за школо в Блъсковци по историческите хроники има от 1829 г. Първата училищна сграда е строена през 1857 година. През 1921-22 учебна година е правен опит да се открие гимназия, но начинанието не се осъществило. През 1951 г. е построена нова двуетажна училищна сграда. След обезлюдяванета на махалата училището е закрито.

С решение на Общинския съвет в Елена сградата е обявявана на три пъти за продажба. Купувач няма и днес постройката представлява жалка руина зад заключеното кметство. За сега по-благосклонна е съдбата на читалището с име „Съгласие“ в Блъсковци. То е основано през 1905 година, а сградата е строена през 1948 г.  Местните още си спомнят театралните представления и вечеринките.

Миналата година с 10 000 лева от общинския бюджет беше ремонтиран покривът, за да не пропадне нацяло. През последните 6 години богатите собственици на летни резиденции и на къщи за гости в Блъсковци събрали пари и накрая ремонтирали църквата в селото "Свети Великомученик Димитрий". С дървен материал, осигурен със средства на общината, пък е сменено дюшемето. С парите на дарителите и църковното настоятелство е освежен олтарът и стенописите по стените.

Православният храм е строен през 1860 г. и в него са се черкували и хората от съседните махали. Днес и той е под ключ. Няма кръщавки и венчавки. Само редки погребения. На Димитровден обаче Блъсковци се оживява и храмът отваря врати за празнична литургия и събора на махалата, сгушена в пазвите на Балкана.

До скоро в махалата хората усещаха мириса на водата от язовир "Йовковци", но чешмите стояха пресъхнали. С 800 000 лева беше направено водоснабдяване на Блъсковци и околните 8 махали. Така и хората се утешиха, а къщите за гости се увеличиха, хвали се кметът на Елена Сашо Топалов.

От няколко дена пътят към Блъсковци е с чисто нови изкърпени дупки. Гладък и лъскав като люспите на змия, криволичеща из пущинаците, в каквито се превръщат селата ни, коментират балканджиите.


Кметството в Блъсковци е под ключ. Наместникът Румяна Терзиева е на половин работен ден и отговаря за още 8 махали в Еленския балкан Ремонтираната църква Некролози по портите и неколцина местни балканджии са останали в селото. Детски смях и плач в Блъсковци не са се чували от години Случва се през селото да мине и някой комбайнер, възседнал антична техника на бос крак

В категории: Репортажи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки