Евродепутат се опитва да спре гибелни концесии


Евродепутат се опитва да спре гибелни концесии
Изградената дига пропуска и не успява да спре замърсените води край рудниците в Челопеч
05 Август 2011, Петък


Скандалните концесии в Челопеч и Крумовград на дъщерните фирми, които канадската компания „Дънди прешъс“ наплоди у нас

Автор: Десант

със завидна размножителна способност, предизвикаха неотдавна евродепутата Слави Бинев да се обърне с отворено писмо към премиера Бойко Борисов, няколко негови министри и главния прокурор на България.

В него той настоява за самосезирането на отговорните министерства относно грубото неспазване на условията в концесионните договори и българските закони.

Бинев се спира подробно на драстичните замърсявания с арсен в Челопеч, Поибрене и Златица и ужасяващите последици от това, застрашаващи здравето и живота на местните жители.

„Животните в околието боледуват, а месото им е негодно за консумация. На мястото на добивите никакви растения не виреят вече. Флората и фауната загиват пред очите на всички“  – изтъква той в изложението си.

Още по-ужасяващ е фактът, че натровените от наднормените количества арсен води на река Тополница, която водоснабдява района и напоява цялото Пловдивско и Пазарджишко поле, заплашват да влеят вредния химически елемент и в река Марица. Арсеновите води може да достигнат и до вододайните зони на още десетки населени места – алармира потресен политикът.

Евродепутатът не скрива опасенията си и от пагубното въздействие на златодобивната дейност в Родопите, с която от „Дънди“ вече са запретнали ръкави да се заемат.

Междувременно във връзка с инвестиционно предложение за добив и преработка на злато съдържащи руди от находището „Хан Крум” край Крумовград има входиран сигнал от Гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност и Коалиция срещу минните замърсявания, с който също се вадят на светло данни за документни престъпления и такива по служба.

И в него се изтъква, че основният потенциален замърсител на околната среда при евентуалната експлоатация на рудника е арсенът, но за неговото безопасно управление при постъпването му в минните отпадъци и водите, няма и ред в безкритично приетия от правителството доклад за ОВОС.

Гражданските сдружения са категорични, че  предоставянето на тази концесия на „Дънди“ е незаконно и противоконституционно – нещо, което не пропуска да подчертае и Слави Бинев в своето отворено писмо.

Задавайки всички премълчавани от мнозина неудобни въпроси във връзка с цитираните случаи, евродепутатът открито споделя, че е бил предупреждаван – неофициално разбира се, че съпротивата му срещу златодобива е безсмислена, той като канадската компания се радва на „протекции на най-високо ниво“.

Хора, работещи в европейските институции, са му обяснили, че със затварянето си на очите пред нарушенията всъщност управляващите се отплащат за известни лобистки услуги. И ако това наистина е така, ще се окаже, че проблемите не се изчерпват само със застрашително тиктакащите екологични бомби, заложени на българска територия, а става въпрос за още по-големи престъпления.

Преди да предприеме други действия и да информира други международни институции за случващото се в родината ни, Слави Бинев ще изчака адресатите на писмото му да предприемат съответните действия в срок от две седмици.

Четиринадесетте дни вече изтичат и досега единствен отговор той е получил само от главния прокурор, който е обещал да разпореди проверка на неизгодните за България концесии на „Дънди прешъс“.

Така че скоро ще стане ясно дали наистина в случая е намесена световната конспирация, или просто отново става дума за прословутата българска продажност и безотговорно пренебрегване на националните ни интереси от въртящите кормилото на властта у нас.


Природата край хвостохранилището на дъщерната на „Дънди“ фирма „Челопеч майнинг“ ЕАД вече е мъртва

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки