Какво прави Стоян Гюзелев в парламента


Какво прави Стоян Гюзелев в парламента
Народният представител Стоян Гюзелев се „консултира“ с приятели за законността на билбордовете на земята, която той обработва под аренда
26 Юли 2011, Вторник


Само седмица след окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС) срещу депутатите Стоян Гюзелев и Димитър Аврамов,


Автор: Лъчезар Лисицов

действали в крещящ конфликт на интереси, този вторник засякохме бургаския народен представител на нивата край квартал Ветрен с новия си джип „Нисан Кашкай“.

Гюзелев, който е прехвърлил проформа управлението на земеделския си бизнес на някоя си Радостина Димова, се разпореждаше на място със събирането на реколтата край незаконен билборд, издигнат на терен, взет под аренда от негова фирма.

Той всъщност доказа за пореден път, че приоритет са най-вече личните му дела, а не мъдренето на закони в Народното събрание, а глобата от 5 хиляди лева, която му наложи съдът, е най-малкото, с което трябваше да се размине.

„Чакай, чакай!“, махаше на къра Гюзелев към единия от шофьорите си, който обаче не го видя и пропадна с товарния си камион – супер модерно „Volvo”, в канавка, докато се движеше на заден ход.

Попитахме депутата защо във взетата под аренда от него земя е разположен незаконен обект. Аз нямам нищо общо, оправда се той и започна да звъни за справка на „Тяната“ и „Жорето“. След направената консултация Гюзелев препоръча собственикът на терена да наеме фирма за скрап, която да откърти билборда, за да го използва за „старо желязо“. След което потупа дружески репортера на ДЕСАНТ за довиждане.

В Община Бургас обаче отлежава жалба от земевладелците отпреди „месец – месец и половина“, която все още чака своя отговор. Жалбоподателят е Димка Желязкова и нейни роднини, които притежават 3,2 декара край пътя за кв. Ветрен.

Отдали са ги за ползване на депутата Гюзелев, който продължава  да отрича вината си за действие в конфликт на интереси. Макар че през 2010 г. той внесе закон, според който арендаторите се ползват с предимство, когато се търси купувач на земите, които те обработват. А според данните на съда фирмите на народния представител експлоатират поне 6400 декара.

В редакцията на ДЕСАНТ се отби и Катерина Блажева, която притежава 5 дка пак в този район на  Бургас. Показа ни писмо от дружеството „Сортови семена“ ООД, което е собственост на Стоян  Гюзелев. В него е написано, че „поради техническа грешка сме навлезли във вашия поземлен имот“ и още, че „дължим рента“ в размер на 100,02 лв. за стопанската 2009/2010 г.

Същата тази земя е обявена за публична продан с решение на Бургаски районен съд още през 2007 г., но според Блажева продажбата нарочно се бавела. „Чакали са новия закон, за който е лобирал Гюзелев, за да я купи той - убедена е жената – не вярвам, че по погрешка е обработвал моя терен“.

Кой е Стоян Гюзелев
Съпартийците му в Бургас го определят като „скрита лимонка“, заради тихите му и незабележими действия в политиката, които обаче избухват в един момент с гръм и трясък.

Стоян, както обикновено се случва във фасадната ни демокрация, е наследник на местно комунистическо величие, което в началото на прехода „изненадващо“ е успяло да приватизира държавното предприятие „Сортови семена“.

Дружеството и до днес е монополист в региона, като единствено то разполага например със заводска техника за пречистване на зърно и много от земеделците са принудени да ползват услугите именно на депутата Гюзелев.

През 2007 г. той се оказва поредният бизнесмен у нас, изкушен от политиката, където явно е доста по-лесно да работиш за личните си интереси, нежели за общественото благо. Самозабравата е толкова голяма, че понякога границата между частна и публична полза тотално се размива.

Какъвто именно е случаят с депутатите Стоян Гюзелев, Димитър Аврамов и шефката на земеделската комисия в НС Десислава Танева – всички от ГЕРБ, които дори и след присъдата на ВАС продължават да не виждат вина в действията си. Или може би просто се правят на ударени.

Иначе Гюзелев преди четири години успява  по пътища неведоми да се намести в Общинския съвет на Бургас, бидейки едва 14-и в кандидат-листата на партията си. За негов късмет именно толкова са и избраните представители на Бойко Борисов в морската община.

Възходът на Гюзелев обаче е твърде бърз и след година и половина той вече е номиниран и за народен представител, при това заемащ перспективното четвърто място в подредбата на ГЕРБ за област Бургас.

Бидейки на гребена на политическата вълна, крупният стопанин вместо на земеделските терени, ненадейно се озова в българския парламент със задачата да кове държавните закони. Единственото, с което стана популярен оттогава обаче, е лобизмът, и то в полза на собствената си фирма.

Както и с незаконната си къща на морския бряг в местността Ченгене скеле край родния Бургас. Впрочем, за нея има окончателно решение, отново на ВАС, от 18 февруари т.г., но до момента няма информация от Дирекцията за национален строителен контрол да са се активирали за събарянето на двуетажната постройка, ведно с „помощна сграда“. Нали все пак става дума за народен избраник, та явно трябва да се брани човекът.

Запазена марка
В запазена марка на Гюзелев се е превърнала практиката да обжалва формално санкциите на държавните институции за беззаконията, които е вършил. Обикновено нито той, нито неговите адвокати се явяват на заседанията на съда, за да защитят позицията си.

Тази седмица депутатът загуби поредната си юридическа битка. Районният съд в Бургас потвърди глоба от 3500 лв. на друга фирма на Стоян Гюзелев – „Флайт Ел“, която пък стопанисва зеленчуковата борса в морския град.

Наказанието е наложено от Държавната комисия по стокови борси и тържища за нередовна търговия с два тона плодове и зеленчуци, които били без документи. Те не само нямали удостоверения за качество, но били и с неясен произход, съобщава местният сайт Бесове.

За съжаление, това са повечето ни народни представители - подбрани по неясен критерий тарикати и опаричили се наследници на бивши червени номенклатури. После се чудим защо България е все на последно място в ЕС и защо на власт е олигархията. Истината е, че с такива политически водачи няма как да се развием другояче. И както изглежда, тъжната съдба на държавата ни май е неизбежна.


Депутатът засял „поради техническа грешка“ земята и на Катерина Блажева Снимки  Николай Недев След като даде указания на земеделците, Гюзелев отпраши за Бургас с модерния си джип „Нисан Кашкай“

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Димо
28.09.2022 21:32:05
0
0
Този Стоян го знам от много години. Абсолютен надут глупак! Писал е, че владее английски, немски и руски!!! Ебахти лъжливия кавал!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки