Батко и Братко пуснаха пипала в Котел


Батко и Братко пуснаха пипала в Котел
Събитията в котленските гори са озарени от щастливите усмивки на „Великолепната тройка“. Кметът Христо Киров (вляво) върти бизнес с дървесина, а депутатката Десислава Танева, която е особено близка с местния координатор на ГЕРБ Коста Каранашев (вдясно), ч
20 Юли 2011, Сряда


Печално известната българска династия „Батко и Братко”, заради чиито мръсни далавери  през 2008 г.


Автор: Лалка Кипрова kiprova@desant.net

Европа ни нахока и спря парите за пътища, пусна пипала  във възрожденски Котел.

Към днешна дата, три години, след като стана ясно, че бившият шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев (получил прозвището Батко) е дал държавни поръчки за инфраструктурни проекти на стойност 120 милиона лева на фирми на брат си Емил Георгиев ( Братко), а процесът срещу тях, изкъсо следен от Брюксел, се превърна в еманация на безсилието на съдебната ни система, нова фамилна компания върши беззакония.

Въпросната фирма „Маскар” ЕООД по най-безогледен начин си позволи да потъпче историята на Котел. На книга, управител на регистрираното през февруари тази година дружество е 19-годишният син на Братко Мартин Емилов Георгиев. Иначе за никого не е тайна, че конците дърпа баща му.

Компанията не може да се похвали с кой знае какви постижения в бизнеса, но пък името й вече е натрупало достатъчно „капитал“, за да попълни достойно черния списък на унищожителите на българската природа.

С мълчаливото съгласие на Братко, работници, наети от „Маскар“, изсичат поголовно вековни дървета от околните  държавни гори. Безобразията не стигат до тук – посегателството е извършено в тракийското светилище „Талим Таш “ на 10 километра от Котел.

След вандалското цунами историческата местност е превърната в гигантско сечище – 200-годишни дъбове са изрязани до дъно, а „труповете“ им продължават да се въргалят като грозни паметници на безвластието и раболепието на шайка държавни чиновници към новите им господари, осъзнали своята недосегаемост.

Най-зловещото в цялото това нечувано и абсурдно варварство е надписът „ГЕРБ”, изписан със спрей върху изсечените трупи...
„Дошли са с техника, с моторни резачки, с трактори. Секли са като за последно. След тях все едно война е имало. Дърветата са от османско време. Турчин не ги е сякъл” –  гневят се  котленци.

Тази история можеше да звучи като рутинен доклад за поредното бракониерско посегателство, ако в нея не бяха замесени мерзките интереси на един кмет, креатура на ДПС, който превърна града, люлка на българщината, в разграден двор, тънещ в безправие, и безхаберие и неколцина държавни служители, чиито функции, уж в полза на обществото, са сведени до слугинаж.

Безчинствата в „Талим Таш“ са логичен финал на поредица от събития, които илюстрират реалната ситуация в Котел – начело на възрожденския град  е кметът Христо (Хюсеин) Киров, чиято фирма „Демет паркет” за производство на шперплат, фурнир, паркет и столове е заподозряна за поголовното изсичане на горите в района.

Картинката се допълва от депутатката от ГЕРБ Десислава Танева, чийто джип няколко пъти е засичан в района на „Талим Таш“, и която е в тесни връзки с местния координатор на партията на Борисов   Коста Каранашев. Допълнително колорит придава и един пенсиониран горски шеф, който,  изобличен в нагла лъжа от репортер на „Десант”, мами като за световно, понеже „ журналистите все пак не били следователи“.

Според котленци, злодеянията в святата местност започнали през пролетта на тази година, когато „Маскар“ ЕООД от фамилния обръч на Батко и Братко закупила 120 дка селскостопански земи, граничещи с държавните лесове. В края на май т. г. мощен рев на моторни триони стряска фермерите, които отглеждат животни в района.

Пред очите на възрастните котленци ромска бригада отсича едно след друго вековните дървета. Плячката се товари в камиони, а след това возилата, натоварени с трупите, отпрашват в неизвестна посока.

Става ясно, че вандалите са наети, за да разчистят терена на Георгиев. И вероятно „улисани“ в работата, трудоваците навлезли и в държавните гори.

„Това са хора от най-големия цигански род в Градец. Публична тайна е, че вършат услуги на ГЕРБ. За отплата, властимащите им осигуряват работа ”, мълвят в града. Цялата акция по почистване на терена трябвало да бъде съгласувана с кмета на Котел, той пък бил длъжен да назначи комисия, която да се подпише под разрешителното.

Впоследствие е установено, че протокол от кметството действително има, но пък в него фигурират парафите само на неколцина от представителите на спецкомисията, но не и на целия й състав, което пък си е грубо нарушение на разпоредбите.

В разговор с репортер на „Десант“ собственикът на парцела Емил Георгиев заяви, че цялата операция по разчистване на терена е била наблюдавана от представители на Община Котел и Държавното лесничейство в Тича и всичко било извършвано законно и под контрол.

Впрочем именно в Тича се намира фабриката на кмета Христо Киров, за която има съмнения че работи с бракониерска дървесина. Затова, дори да приемем думите му за достоверни, недоумение буди фактът,  как пред очите на представителите на общината и държавата, циганите са нахлули в горския фонд, „шетали“ са в различен периметър и са добивали дървесина, за която очевидно са  имали поръчка, и част от която впоследствие лесничеи открили в частен склад в Сливен.

Възмутени от безочието, котленци позвънили на тогавашния началник на Държавно горско стопанство-Тича Йордан Стефанов. „Беля на главата не искам“, споделил в откровен разговор горският шеф и ги отпратил.

Случаят можеше отдавна да бъде забравен и беззаконията в малкия град да продължат, ако на 1 юни т. г. неочаквано в „Талим Таш“ не бяха се появили експерти от София. С тях дошла и полиция.

Проверката установила, че в държавния фонд е извършено нагло посегателство, а следите водели именно към  фирма „Маскар“ ЕООД. При инспекцията на мястото даже бил засечен и камион, натоварен с 5 кубика дърва от фонда, предназначени за частен цех за обработка на ишлеме в Котел.

При първоначалния оглед било констатирано, че са отсечени около 200 кубика дъбова дървесина. „Престъплението е в големи размери. Издали сме два акта за извършени нарушения. Случаят вече е предаден на прокурор, който да потърси наказателна отговорност от виновните“, информира Георги Русев, началник на  Регионалната дирекция по горите в Сливен.

Шефът на Районната прокуратура в Котел Георги Георгиев уточни, че е образувана проверка по чл.235 от Наказателния кодекс – за незаконен добив на дървесина, който предвижда до 6 години лишаване от свобода и глоба до 20 000 лева.

Делото обаче по необясними причини е образувано срещу... неизвестен извършител. Защо, след като името на извършителя фигурира в цялата документация, предоставена от Горското, разследването се води срещу неизяснено до момента лице, Георгиев не можа да обясни.

Магистратът чистосърдечно призна, че при постъпването на случая в прокуратурата е бил в отпуск и казусът е поверен на негова колежка. Сега пък тя била в отпуска.

Докато магистратите са в отпуска, „Десант“ реши да се свърже с бившия горски шеф в Тича  Йордан Стефанов. „Незаконна сеч в „Талим Таш“?  Заблудили са ви”, отсече той.

Стефанов си позволи най-безскрупулно да излъже, че се е пенсионирал преди половин година и че „доколкото бил чувал, това не бил горски, а селскостопански фонд. И като узнал това, спрял да се интересува“. Истината е, че в пенсия лесничеят е излязъл само преди пет дни.

Областният управител на Сливен Марин Кавръков научи от „Десант” за беззаконията в държавните терени край Котленско. Никой до този момент не си е направил труда да го уведоми, въпреки че лично той съвсем наскоро е сформирал специална комисия, която да следи и пресича ширещата се незаконна сеч в региона.

В пълно неведение са и от общината в Котел, където били чули само слухове, но пък не вярвали ситуацията да е кой знае колко тревожна. „Това са държавни земи. Ние отношение към тях нямаме”, обяви зам.-кметицата на града Веселина Адамова. Кметът по традиция не бе на работното си място.

И докато от страх от господарите си институции и чиновници си прехвърлят топката, собственикът на терена демонстрира пълен непукизъм. „Това са кокошкарски истории. Хората, които имат отношение към това, да си търсят съответните нарушители. Ние не сме в тази графа”, заяви Емил Георгиев. Братко призна, че до момента никой не го е търсил да даде обяснения по случая. Даже на знаел, че има прокурорска проверка.

Дали „органите” ще си свършат работата или отново ще примижат пред беззаконието и дали и този път делото ще се окаже обречено на неуспех, ще покаже времето.


Емил Георгиев – Братко Трупите на отсечените дървета са маркирани старателно с надпис „ГЕРБ“ Вековните дървета край тракийското светилище „Талим Таш“, пощадени по турско време, днес са изсечени до дъно

В категории: Разследвания , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки